Talán a várandósság utolsó heteit a legnehezebb türelmesen kivárni. Már olyan közel a nagy nap: a szülés,  és a nagy találkozás, amikor először ölelheted magadhoz kisbabádat. Hogy ezt a várakozást megkönnyítsem a számodra, egy 4 részes sorozatban összegyűjtöm, mi változik a várandós anyában hétről hétre testileg és lelkileg. Írok arról is, hogy hogyan készül a kisbaba a megszületésre, és hogy hogyan érezd jól magad a bőrödben ebben az utolsó időszakban.

A MAMA

Várandósság: 36. hétA vérkeringésed és a szíved a fokozott terhelés miatt gőzerővel dolgozik, és a pocakod is még mindig nő. A jó hír, hogy a közeljövőben nagy valószínűséggel a megkönnyebbülés jeleit fogod érezni magadon: a gyomrodban megszűnik a nyomás, és a lélegzetvétel is könnyebben megy. Mindez – különösen az először várandósoknál – annak köszönhető, hogy a méh lejjebb száll, és a kisbaba koponyája beilleszkedik a medencebemenetbe. A méh súlya ezután még inkább a medencefenék izmait terheli, ezért ebben az időszakban különösen fontos a napi szinten végzett intimtorna. A gát vajúdás és szülés alatti védelmének érdekében ebben az időszakban érdemes elkezdeni a gátmasszázst is. Ez igazándiból egy finom és szelíd átolajozása, gyengéd átmasszírozása az érintett területnek – sosem szabad erősen vagy fájdalmat okozva végezni. A patikában vagy a drogériában többféle gátmasszázsolaj kapható, de használhatod a magas E-vitamin tartalmáról híres búzacsíraolajat is.

A várandósság alatt erősen megváltozik a hormonháztartás, és emiatt érzékenyebbé és sírósabbá válhatsz. Előfordul, hogy egy-egy rossz hír a híradóban teljesen felkavar, vagy kisbabás képeket nézegetve könnyen elerednek a könnyeid. Nem véletlen persze ez a nagyfokú érzékenység. A szülés után nagy segítségedre lesz, hogy jobban megértsd kisbabád jelzéseit. Az érzékenység azért is hasznos, mert nyitottabbá is tesz a múltbeli, akár gyermekkoroddal kapcsolatos érzések újra-átélésére. Beszélgess nagyokat pároddal a régi időkről, saját szüleitekről, és arról is, milyen lesz az élet hamarosan – hármasban.

A BABA

Kisbabád méretei közelítenek a megszületéskori értékekhez: már kb. 50 cm hosszú. Ha a hátadon ellazulva fekszel, kitapinthatod a körvonalait. Jól érezhető a hátgerinc vonala, vagy kezeinek és lábainak finomabb mozgásai is. Általában a babák reagálnak is erre az érintésére: mocorognak vagy belesimulnak a simogató anyai vagy apai kézbe.

Az utolsó hónap folyamán általában készül ultrahangos felvétel a babáról. Az orvos ilyenkor megnézi, hogyan nő és fejlődik a kisbaba és a lepény elhelyezkedését is vizsgálja. Még egy hét, és a betöltött 37. héttől már nem számít koraszülöttnek a kisbabád.

PRAKTIKUS DOLGOK

Sokan a várandósság vége felé kapnak lendületet, hogy még meglátogassák régi kedves barátnőjüket vagy hogy beüljenek egy kávéra. Használd ki Te is a lehetőséget, amíg “mobil” vagy, csinálj közös programot a barátaiddal, ülj be egy jó filmre a moziba (feltéve persze, hogy nem túl hosszú a film, mert pisilési inger “nagy úr”…). Gondold át azt is, ki hogyan tud segíteni Neked a szülés utáni első pár héten bevásárolni, főzni vagy a takarításban. Tervezzétek meg, hogy a párod meddig tud Veletek otthon maradni, és ez idő alatt mi mindent kell elintéznie (pl. baba papírjai, a Te pénzbeli ellátásoddal kapcsolatos dolgok stb.).

Olvass még többet a várandósságról és a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!