Emlékkönyvem

Zsigmond baba

Kedves Orsi!

A legnagyobb boldogsággal értesítelek, hogy a császáros kisebbik nővére után természetes úton megszületett kisfiunk, Zsigmond.
Habár csak egyszer találkoztunk, mégis rengeteget köszönhetek neked! Annak az egy találkozásnak az lett az eredménye, hogy kiálltam az elképzelésem mellett, és teljes nyugalommal, mentálisan felkészülve indultam neki a szülésnek. Így lett a három szülésem közül ez a legszebb élmény, teljesen átadtam magam minden pillanatának. Ha nem nem megyek el hozzád, akkor valószínű nem bíztam volna ennyire magamban, a testemben. Hálás vagyok és leszek neked. Köszönöm a jó tanácsokat, a pozitív megerősítő kártyákat, és hogy a szüléshez illóolajakat is ajánlottál. Erőt adtál!! Biztosan ajánlani foglak más kismamáknak is.
Anikó

Kedves Orsi!
A második gyermekem születésére igyekeztem jobban felkészülni, sokkal tudatosabban jártam körül a szülés témáját, több felkészítő tanfolyamon is részt vettem, amik mind sokkal közelebb vittek a számomra addig elképzelhetetlen szülési élményhez. Mindezek nagyon sokat adtak nekem, de még mindig nem éreztem magam késznek, sem elég erősnek ahhoz, hogy az ismeretlenbe beleugorjak.
Amikor pedig négy héttel a kiírt dátum előtt távozott a nyákdugó, ez az érzés egyre csak erősödött, szinte pánikba estem, mert tudtam, hogy nincs sok idő hátra. És az utolsó pillanatban, az idő szorításában éreztem, hogy szükségem van valakire, aki csak értem lesz ott azon a napon.
Hálásan köszönöm ezúton is, hogy amikor bizonytalanul felhívtalak azzal, hogy bármikor szülhetek, és így vállalnád-e ismeretlenül a dúlaságot mellettem, akkor teljes nyugalommal és kedvességgel igent mondtál azonnal. Ekkor teljesen megnyugodtam. Ráadásul másnapra még sikerült egy időpontot is szorítanod nekünk a személyes találkozásra, ami tovább növelte a nyugalmamat. És harmadnap már hívhattalak is, hogy indulunk a kórházba! Ennél rövidebb dúlai konzultációt nem is igazán tudok elképzelni! :)
Biztos vagyok benne, hogy ez a nyugalom és biztonságérzet, amit a személyed jelentett számomra, óriási mértékben segített abban, hogy az addig hiányzó erőt magaménak érezzem. A szülésünk így teljesen simán, és hihetetlenül gyorsan zajlott. Végig velem voltál, beszélgettünk az elején, és fantasztikusan masszíroztál onnantól kezdve folyamatosan, hogy a fájások erősödtek. És akkor én teljesen el tudtam merülni ebben.
Így egy nagyszerű négy fős csapat volt ott velem és a kislányommal azon a péntek estén! És nem voltunk sokan, épp így volt egész és teljes ez a fantasztikus esemény!
Ráadásul ezen túl sem szakadtunk el egymástól, határtalan szeretettel kaptam tőled az egyértelmű és hatékony segítségeket a kezdeti nehézségek idején is.
Örülök, hogy megismerhettelek! Kívánok jó egészséget és sok-sok, a mienkéhez hasonló örömteli és békés szüléskísérést!
Ölellek:
Kriszti

Szép szülésélményben lehetett részem, jó szívvel gondolok vissza rá, és ezt az engem körülvevő nagyszerű segítőkön (szülésznő, szülészorvos) és a férjem jelenlétén kívül nagy részben Orsinak köszönhetem. A kiscsoportos szülésfelkészítő tréning nem csak sok hasznos információval, tanáccsal látott el (mind a szülést, mind a babagondozást, szoptatást illetően), de olyan nyugalmat és magabiztosságot adott, ami számomra elengedhetetlen volt a szüléshez és a gyermekágyas időszakhoz is. Így egy stresszes, félelemmel teli élmény helyett valóban szép és megható emlékként maradt meg bennem a szülés, holott nem minden úgy zajlott, ahogy előre “megálmodtam”. Például mivel elfolyt a magzatvizem, nem engedtek haza a kórházból és egyedül kellett vajúdnom a vajúdószobában (ahol egy nővér a nem éppen bátorító megjegyzéseivel (“ó, ez még semmi, ezek nem is fájások…”) hátráltatott is a folyamatban), ráadásul az orvosom is szabadságon volt, de Orsi felkészített lelkileg az ilyen szituációkra is, tudtam, mennyire fontos, hogy befelé figyeljek, és ne törődjek az esetleg stresszelő tényezőkkel. Mindemellett a szoptatás sikeréhez is hozzájárultak az Orsinál tanultak és az ott szerzett önbizalom. Az pedig még hab a tortán, hogy új, kedves ismeretségekre tehettem szert és az egész tanfolyam jó hangulatban, kedves kismama közösségben telt. A fent leírtak tükrében mindenkinek ajánlom a szülésfelkészítő tréninget és hasonlóan szép szülést kívánok!
Zsuzsi

Hittem abban, hogy képes vagyok megszülni a gyermekemet, de kellett a megerősítés. Ezt a megerősítést 100%-ban megkaptam a kiscsoportos szülésfelkészítő tréning során. A fájdalomtól tartottam leginkább, ezt átbeszéltük, valamint a hozzá kapcsolódó szituációs gyakorlatok is nagyon sokat segítettek. Így már magabiztosan, a félelmeim elengedésével vártam a szülést. Hasznos információkat kaptam a szoptatáshoz, szuperül szemléltetve, mely segített megérteni, hogy miért nem fog a gyermekem éhen halni a tejbelövelésig, így a szoptatással se voltak gondjaim.
Nagyon jó, gyönyörű kártyákat kaptunk, melyeken pozitív megerősítések szerepeltek a szüléssel kapcsolatban. Én ezeket már a várandósságom végén, reggel este mondogattam, és rengeteget segítettek a vajúdás alatt. Szinte mantráztam magamba őket, és mindig átlendítettek egy egy nehezebb hullámon.
Nagyon jól éreztem magam a szülésfelkészítő tanfolyamon, kellemes, nyugodt légkörben tudtuk átbeszélni a témákat, külön kitérve az egyéni kérdésekre. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

Természetesen szerettem volna szülni, viszont az általam felkeresett orvosok közül egyik se támogatta a természetes szülést. Emiatt kerestelek fel, hogy kikérjem a véleményed, tapasztalatod hol, kik támogatják a háborítatlan szülést. Kíváncsi voltam, hogy hogyan tudok a legjobban felkészülni mint mentálisan, mint fizikailag a szülésre.
A szülés alatt nagyon jó hatással voltál rám, a nyugodt természeted, nyugtatólag hatott rám. A fájdalomcsillapítási praktikáid, vajúdási pozíciók ajánlása rengeteget segítettek. Mikor a légzésre kevésbé figyeltem, hangosabb levegővételeddel szépen visszatereltél a hatékonyabb légzési technika felé.
Párom ellene volt, hogy felfogadjalak, úgy gondolta, hogy felesleges lesz a jelenléted, de ezt sikerült számára átfordítanom. Ahogy nekem, úgy neki is nagyon sokat segítettél.
Utólag volt számomra döbbenetes, mikor “magamhoz” tértem és már a babám szuszogott a mellkasomon, hogy Te egy tapottat sem mozdultál mellőlem a vajúdás alatt, és lested minden óhajomat. Utólag is nagyon szépen KÖSZÖNÖM!
Nem tudom milyen lett volna, ha nem vagy ott, de nem is szeretném, így a következő babám világrahozatalakor is feltétlen számítunk Rád. :-)

Edit

A szülés közeledtével egyre jobban kezdett bennem elhatalmasodni az “ismeretlentől” való félelem, hiába olvastam szakirodalmat, böngésztem a netet, mégis valami, illetve valaki olyanra volt szükségem, aki a saját és számos más kismama tapasztalataiból merítkezve tud hitet és erőt adni nekem, hogy végig tudom csinálni az akkor még lehetetlennek tűnő feladatot, a kisfiunk világra hozatalát. Sok mindent hallani a szülésről, jót és rosszat is, de nem akartam mások rémtörténeteivel elijeszteni magam, ezért is fordultam hozzád. Megismerkedésünk a várandósság alatti időkre tehető, amikor is drága férjem szülinapi ajándékként adott téged, vagyis egy kismama masszázs bérletet, ami nagyon nagy segítség volt számomra, mivel a napi 8 óra irodai munka nagyon megviselte a növekvő pocakomat, derekamat, gerincemet. Már a masszázsok alatt is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nagy tapasztalattal rendelkezel, és kialakult bennem egyfajta bizalom feléd. A szülésfelkészítő csoportba már nem fértem bele, mert amíg mások a baba szobájának díszítésével, a kis holmik elrendezésével foglalkoznak, addig én szakvizsgára készültem. Ennek ellenére alkalmazkodtál hozzám, és külön időpontban találkoztunk szülésfelkészítő beszélgetésre. Külön fontos volt számomra, hogy a beszélgetésen férjem is jelen legyen, mivel ő jött velem a szülőszobára is, miben teljesen nyitott és támogató voltál. A témákat, amiről hallani szerettünk volna mi vetettük fel, te minden kérdésre határozott, és alapos, szakmailag felkészült válaszokat adtál, látszott, hogy nem ma kezdted a szakmát, “hand-out”-okkal “házi feladatokkal” tetted a válaszaidat még inkább érdekesebbé. Az idő szűke miatt saját otthonunkban kerestél fel minket, egy szüléskísérés után jöttél el hozzánk. Fáradtság nem látszott rajtad, pedig biztosan az voltál, csak a határozottság és az, hogy rád itt most szükség van, és ezért ő időt és energiát nem kímélve jöttél segíteni nekünk.
Te voltál az aki segített abban, hogy merjek kiállni amellett, hogy nekem mik az elvárásaim a vajúdás alatt, és ne foglalkozzak azzal, ha ez másnak nem tetszene, és hogy álljak ki amellett, ami a babámnak a legjobb. Ami nekem nagyon szimpatikus benned, hogy te tényleg a babákért vagy, az ő érdeküket tartod szem előtt, és olyan dolgokról hallottam tőled, amire kezdő anyukaként nem biztos, hogy gondoltam volna milyen fontos lehet a kicsinek.

Nelly és Balázs

Nagyon köszönjük a rengeteg segítséget, amit a szülés előtt, közben és utána is kaptunk. Sokat segítettek a beszélgetések a közelgő szülés kapcsán, majd utána mikor átbeszéltük azt. És nem csak én, a férjem is végig megkapta ugyanazt a törődést. Köszönjük Neked.
Segítséged nagyban hozzájárult, hogy nem félelemmel álttunk neki a nagy napnak, hanem izgatottsággal teli várakozással. A vajúdás közbeni támogatásod pedig igazán nélkülözhetetlen volt. Mind a törődés, a mécsesek, a támogatás, mind pedig a meleg borogatások. A meleg vízes fürdő rövid idő után már nem hozta meg a kellő segítséget, ámde a csoda borogatások annál inkább. Azok nélkül el se tudnám kézpelni így utólag a vajúdás óráit.

A szülőszobán ott voltál velünk végig az első perctől kezdve egészen addig, amíg át nem mentünk a gyermekágyas részlegre már a kisbabánkkal, és külön köszönjük, hogy még ott is hosszasan segítettél a szoptatásban, annak dacára, hogy addigra már hajnali 3-4 óra körül volt.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a segítséged igénybevételét. :)

Szeretettel,
Ildi és Feri

Kifejezetten olyan masszázst kerestem, ami lágy, finom, kényeztető, ugyanakkor energetizál is. Úgy éreztem várandósságom utolsó trimeszterében ez az, amire leginkább szükségem van. Orsit már régóta ismertem: együtt jártunk képzésre, és nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy dúlai hivatása mellett masszázzsal is foglalkozik. Azonnal felkerestem, mert egyrészt száz százalékig megbíztam benne és a tudásában, másrészt tudtam, hogy az általa végzett masszázs az, amit én keresek.
A kismama masszázs kifejezetten ellazított. Igazán kellemes, lágy mozdulatai egyszerre adták a teljes ellazulás és a teljes feltöltődés élményét. A testem megújult, és úgy éreztem, erősebb lett. Éreztem, ahogy a masszázs alatt a kisbabám is megnyugodott, számára is kényeztető élmény volt. Energetikailag is áthangolódtam, és ez a felfrissülés, nyugalom őt is körülvette.
Nagyon sokat számított nekem, ahogy Orsi masszírozott. Kedves, kellemes, nyugodt személyisége, magabiztossága még teljesebbé tette a masszás élményt. Teljes mértékben rám és az igényeimre hangolódott. Minden számomra fontos témáról is tudtam vele beszélgetni. Dúlasága tökéletesen kiegészítette a kismama masszázs élményét.
Számomra nagyon teljes és maradandó élményként maradtak meg Orsival való találkozásaim. Sokat köszönhetek neki.
Ezúton is hálásan köszönöm az élményt Orsi.
Szeretettel:
Brigi

Hosszú évek várakozása után 2013-ban fogantak meg gyermekeink, ikrekkel lettem várandós. A kezdetektől éreztem, tudtam, hogy szeretnék valakit, aki támogat, kísér bennünket a férjemmel a szülésre való felkészülésben és a szülés alatt. Még azt sem tudtuk, melyik kórházat választjuk, ezért egészségügyi intézettől független, viszont a kórházi szülésekben jártas, otthonosan mozgó valakit kerestünk. Nem is hallottam a dúlaságról korábban, kevertem, hogy ki a szülésznő, bába, szüléskísérő. Böngésztem az internetet, ott találkoztam a dúlasággal először. Amikor az egyik ismerősöm felvetette, hogy egy képzésről ismer téged, beugrott, hogy a honlapoddal már találkoztam, és kedvet kaptam egy személyes találkozóhoz. Olvastam, hogy 3 gyermeked van és évek óta gyakorlod a dúlaságot, ez szimpatikus volt és nem is gondolkodtam egyéb szemponton. Órákig beszélgettünk. Határozottságot, felkészültséget, biztonságot sugároztál, de nem volt benned semmi tolakodás. Nem sürgettél. Türelmet, a döntéseimet segítő kérdéseket kaptam tőled – erre vágytam. Talán 3-4 hetente találkoztunk a szülésig, amely során végül is programozott császármetszéssel születtek meg a gyermekeink a 38. héten, egészségesen. A mai napig szeretettel gondolok vissza, hogy ott voltál velünk, mert így nem éreztem kiszolgáltatottnak magam. Utólag jó volt beszélgetni veled a császármetszésről, mert bár felkészültnek éreztem magam, valójában lelkileg és fizikailag is nagyon megviselt. Emellett a szoptatás problémásan indult és (folytatódott hetekig) nálam, a biztatásodra és a segítségeddel találtam szoptatási tanácsadót. Most 7 hónaposak a gyerekek és mindannyiunk örömére még mindig szopiznak.
Judit és Zoli

A dúlakról már nagyon rég hallottam, de nem tudtam pontosan, hogy mivel foglalkoznak, mi a szerepük? Amikor kiderült, hogy újabb kisbabám lesz, akkor biztos voltam benne hogy szeretnek dúlát. Keresgéltem az interneten, és első lehetőségnek téged dobott ki, Orsi. Sokat olvasgattam a blogodat, és egyre biztosabb voltam benne, hogy téged szeretnélek. Találkozni csak a várandósság közepétől (vagy meg később) tudtunk, de az is megerősített benned. Mivel nagyon messze voltunk egymástól, ezert több találkozásra nem került sor. Nagy szereped volt akkor, amikor mar készültünk a szülésre, és jósló fájásokkal elindultunk a kórházba. Mivel a fájások elmúltak, így az éjszaka közepén hazamentünk. Én nagy csalódásnak éltem meg ezt. Ekkor is nagyon sokat segítettél, bátorítottál, folyamatosan tartottad bennem a lelket. Mikor aztán elérkeztünk az igazi vajúdáshoz, nagy biztonságot adott, hogy végre velem lehettél. Biztonságban ereztem magam a nagy ismeretlen közepén. Mivel nem tudtad minden felszerelésedet bevetni, ezert a masszírozásra került a hangsúly, ami nagyon jó érzés volt. Sokszor segítettel abban, hogy helyesen lélegezzek, ami sokat segített a fájásoknál. A legjobban megmaradt mozzanat, hogy a végen elkaptam a kezed, és csak szorítottam, és legszívesebben el sem engedtem volna a műtőig….
Éva

Drága Orsi!
A várandósságom alatt adott tanácsaidnak, és a szülőszobán is nyugalmat sugárzó jelenlétednek hála Máté születése felejthetetlen élmény marad számunkra. Biztos támasz voltál mindkettőnknek azokban az órákban, melyeket az elmúlt közel 3 hónapban már többször felidéztünk. Mindhárman gazdagodtunk!
Köszönjük Neked!

Márti, Zoli, Máté

Márti, Zoli és Máté baba

Köszönöm Orsi, hogy mellettem voltál, hogy számíthattam Rád a várandósság alatt: kismamamasszázs, beszélgetések, szülésfelkészítés; a vajúdástámogatásodat; a szülés utáni időszakban tett munkádat és hogy a mai napig fordulhatok Hozzád! Igazi támaszom voltál mindig és őszinte hálát érzek ezért! Ez a történet nem ez a történet lenne, ha nem ti vagytok mellettem! Jó szívvel ajánllak minden nőtársamnak.

Szeretettel ölel: Tímár család

Kedves Orsi!

Lelki és fizikai segítséged egyaránt pótolhatatlannak bizonyult. A változó körülmények közepette is mindig tökéletesen ráéreztél arra, mi esik a legjobban. Arra is, ha szívesen beszélgettem volna veled erről-arról vagy épp a bennem zajló folyamatokról, és arra is, ha csak befelé figyeltem, és finom érintéseknél többet nem akartam. Neked köszönhetem, hogy a vajúdás alatt nem torpantam meg, hanem átlendültem a mélyponton, és hogy a célegyenesben sem merültem ki, hiszen még az utolsó órában is megtaláltad azokat a pillanatokat, amikor a félájult állapotom ellenére hajlandó voltam elfogadni tőled 1-1 szem szőlőcukrot és 1-1 korty vizet.

Hálásan köszönöm, hogy ilyen remek társként kísérted végig Csanád születését.

Móni

Drága Orsi,

Szeretném így utólag is megköszönni azt a sok szeretetet és törődést, amit Tőled kaptunk, mind a terhességem alatt, mind a szülés közben és után. Zaklatott lélekkel találtalak meg a 12. hét után, de a sok beszélgetésünk megnyugvást hozott a lelkembe és a masszázs enyhülést a fájó derekamba. Végig azt éreztem, hogy nincs mitől félnem, ha pánikolnék, Te úgyis segítesz. : ) És persze amikor odaértünk, pánikoltam, de a Te nyugalmad ránk is átragadt és végül sok-sok óra után megszületett gyönyörű Brúnó babánk. : ) Aki a héten már 10 hónapos lesz, de mintha csak tegnap lett volna az az emlékezetes hajnal és elhúzódó nappal, mikor megszületett. Nagyon örülünk, hogy ismerünk és azt kívánom, sok-sok anyukának segíts még világra hozni a babáját, mert a Te támogatásod nélkül sokkal nehezebb lett volna…. Ráadásul hihetetlen intelligenciával és finomsággal kezelted mindig, ha valamiről különbözően vélekedtünk… Köszönünk mindent, még szülünk együtt. : )

Ölelünk,

Tamás, Móni és Brúnó

Kedves Orsi!

Életem egyik legmeghatározóbb és egyben legszebb pillanataiban nyújtottál segítő kezet. Bár nem hagytam neked sok időt a felkészülésre, jelenléted megnyugvást hozott számomra. Előző idegességem elszállt és igyekeztem tenni a dolgom, ahogy azt a természet diktálta. Te is tetted a magadét, csendben, nyugodtan, szeretettel. Halk szavú biztatásod segített át a nehéz perceken. Kézszorongatások, csendes tanácsok vezettek az út végéig. Előző tapasztalatom alapján, el sem tudtam volna képzelni, hogy egy szülés lehet nyugodt, hangulatos, emberi. Sajnos, ma Magyarországon, még mindig óriási kihívás kórházi ágyban háborítatlanul szülni.
Korábbi, az orvosi szakmát és emberi hozzáállást megszégyenítő szülésem miatt döntöttem úgy, hogy mindenképpen dúlával fogom a kisbabánkat erre a világra hozni, aki velem lesz a legnehezebb percekben. Örülök, hogy Rád találtam és tudom sok-sok anyuka segítője leszel még. Minden leendő édesanyának szeretettel ajánlom hozzáértő, segítő gondolataidat, szerető gondoskodásodat.

Köszönök mindent,

Anett és Léna baba

Kedves Orsi!
Így 4 hónap távlatából mar kicsit fakul a kép – hála Istennek, mert akkor még most is sírnék, miközben írom e sorokat. Te voltál az első, akit kiválasztottam. Rettegtem a szüléstől és ez az érzés nagyon mélyen gyökeredzett. Először magam sem hittem, hogy nem fogom a szüléshez közeledvén azt mondani, hogy “császárt vagy epidurált kérek”, de ahogy beszélgettünk – pedig csak néhány alkalom volt – egyre inkább éreztem, hogy menni fog ez úgy, ahogy a természet rendezi. Ehhez kellett az illatos lakás nálad, a finom tea, a mosolygós tekinteted és az a mondatod, hogy “én bármikor szülnék újra..” Átbeszéltünk mindent, én el is képzeltem – persze arra csak utólag jön rá az ember, hogy ezt nem lehet előre elképzelni. :-) Viszont erőt adott az, hogy tudtam, olyan ember lesz mellettem, akiben látok hasonlóságot magammal, tehát hasonló kell legyen az értékrendszer, az érzékenység is. És nem csalódtam. Sosem fogom elfelejteni, amikor reggel 3 óra 57 perckor arra nyitottam a szemem, hogy 3 perces fájásaim vannak. Mire beértünk a kórházba és kezdtem volna idegenül érezni magam, megjöttél. Emlékeim szerint nem tudtam beszélni, de nem is kellett. Te pontosan tudtad, mire van éppen szükségem. Próbáltam “beleülni” a fájdalomba, ahogy tanácsoltad és mindig arra gondolni, hogy minden elszenvedett fájás közelebb hoz ahhoz, hogy magamhoz ölelhessem a kisfiam. Te eközben kérés nélkül borogattad a hasam, vagy éppen masszíroztad a derekam felváltva a szerelmemmel. Az utolsó 2 órára a férjemet már nem engedtem vissza a szülőszobára, és arra emlékszem, hogy Te egy percre sem engedtél el. :-) Tudod, én nélküled biztosan nem tudtam volna így végigcsinálni! És bár most már tudom, mi vár rám a szülés alatt – ha a sors és a jó szerencse is úgy akarja -, azért a következőt is együtt fogjuk megszülni!
Gabi, Kitti és Gabcsi

Ha jól emlékszem azt sem tudtam, hogy mit csinál egy dúla – mégis, mikor Orsi oldalára rátaláltam, tudtam hogy ő ott lesz kicsi gyermekünk születésénél. Még nem is találkoztam vele, de szavai rengeteg bizalmat, figyelmet, nyugalmat árasztottak – olyannyira, hogy gondolkodás nélkül fogadtam ajánlását orvosra és szülésznőre vonatkozóan. És nem csalódtam, a legjobbak voltak!
Barátnőim, ismerőseim vettek körül jó tanácsaikkal, segítségükkel, de én emellett is folyamatosan éreztem a késztetést: menjek Orsihoz, mondjam el neki, kérdezzem meg tőle… Jó volt vele beszélgetni, feltöltött az odafigyelése, törődése. Neki is köszönhetem, hogy teljesen nyugodtan készültem a szülésre, és vidám, harmonikus – ezért problémamentes – várandósságom volt. Az utolsó hónap izgalmas várakozása közben felsejlett, hogy szülés után nem fogunk annyit találkozni, beszélgetni – és máris hiányérzetem támadt.
Orsi azonban a szülést követő nehéz hónapokban is mellettem állt, tanácsaival támogatott, erősített.
Kedves Orsi, remélem a sok-sok pici „keresztgyereked” mellett nem felejted kicsi Gergőt. Mi mindig nagyon sok szeretettel gondolunk Rád, az életünk része lettél.
Andi, Laci és Gergő baba

Soha nem volt még ilyen kerek a világ, mint most, amikor ezt írom, és ránézek az álmában is mosolygó kisfiamra. Ehhez a boldogsághoz az is hozzájárult, hogy a szülés nekem is, férjemnek is csodálatos élmény volt. Gyakran beszélünk róla a mai napig, és néha megpróbálunk belegondolni, hogyan zajlott volna Orsi nélkül. Nagyon nehéz ezt elképzelni, s talán a szülést is ezzel a jelzővel illethetnénk, ha dúlánk nem lett volna velünk. Az orvosom szintén úgy gondolja, könnyen máshogy alakulhattak volna az események, ha a vajúdás alatt nélkülözzük Orsi sokoldalú támogatását, pozitív személyiségét.
Már az első kismama masszázs alatt áramló energiák meggyőztek arról, hogy megtaláltam azt a dúlát, aki segíteni fog nekünk a szülésnél. Orsinak köszönhetem azt a soha nem felejthető pillanatot, amikor kisfiammal először egymás szemébe néztünk, hiszen neki jutott eszébe, hogy a fejem mellé fektesse Vincét, akit szülés utáni gyengeségem miatt nem foghattam a karjaimba. Az első hetek bizonytalankodásai közepette pedig hasznos tanácsai, bátorítása könnyítették meg a dolgomat.
Alig várjuk, hogy még egyszer – ha nem kétszer… – átélhessük ezt az élményt Orsival!
Kedves Orsi, nagyon hálásak vagyunk neked!
Dóra és Vince baba

Kedves Orsi!
Hadd köszönjem meg azt a szeretetet, amit megismerkedésünk óta kaptunk tőled. Amikor 31 hetes terhesen felkerestelek, nem gondoltam volna, hogy ekkora szerepet játszol majd az életünkben az elkövetkező hónapokban. A szigorú fekvés annyira megmásította a szülésről, illetve az erre való felkészülésről elképzelt terveimet, amelyet nagyon nehezen viseltem, hogy azt kell mondjam nélküled nem is tudom, hogyan lettem volna úrrá a rendszeres aggódásokon. Szakértő tanácsaid, lelki támogatásod terelgetett afelé az út felé, amely a lehető legjobb volt nekem és a babámnak. Neked köszönhetem azt is, hogy a megfelelő orvost, kórházat választhassam a “faros baba=császározás” elkerülése végett. A masszázsok alkalmával egyre biztosabb lettem abban, hogy te fogod kísérni a szülésem, mely egyszerűen fantasztikus élmény volt. :) De erről bővebben hamarosan írok a születéstörténetek rovatban.
Drága Orsi, köszönök mindent, biztos vagyok benne, hogy fogunk még találkozni a következő szülésemnél. :)
Sok sikert kívánok a munkádhoz, puszillak,
Edit és Mira baba

Egy kicsit nehéz összefoglalni, hogy milyen sokat segítettél nekem, hogy a várandósság és a szülés is szép élmény lehessen. A sok őszinte beszélgetés veled segített abban, hogy a kérdéseimre saját magam találjam meg a választ, és mivel nem lehettél ott a szülésnél, szeretettel kísértél engem és Tamást ebben a folyamatban, hogy amikor elérkezik a nap, akkor “jelen” tudjunk lenni a nagy pillanatokban.
Merthogy szeretettel és odaadással osztottad meg a tapasztalataidat velem és Tamással, hogy át tudjuk élni a szülés és születés pillanatait, engedve a dolgok természetes menetét, és haladni a maguk útján. :) Így született meg Andorás január 9-én, békességben. :)
Köszönöm neked, a sok bátorító visszajelzést, értő figyelmet és szeretetet, és hálás vagyok, hogy téged választottalak segítőmnek ebben a folyamatban. Egy kicsit az édesanyám helyett is mellettem voltál, aki messze él tőlünk és ezért is külön hálás vagyok.
Nagyon megszerettünk kedves Orsi,
Isten áldjon meg, hogy még sok sok anya mellett ott lehess!
Szeretettel:
Emese, Andorás

Köszönet és hála, amiért olyan fáradhatatlanul, kitartóan és szeretetteljesen adtál erőt s bizalmat a közel 12 órás vajúdásom alatt! A doktornő és a szülésznő, no meg az apuka mellett a Te jelenléted sem volt számomra elhanyagolható. Sőt! A vajúdás elején zenével teremtettél oldott légkört, és a fájásokat csodás zsályaborogatásokkal enyhítetted rendületlenül. Az utolsó nehéz órákban pedig fogtad a kezem, és kedvesen biztattál. A hosszadalmas és küzdelmes szülésem alatt nem éreztem Benned türelmetlenséget, inkább a belém vetett hited adott újabb erőforrásokat, miután a sajátom kezdett kiapadni… Nagyon örülök, hogy megismerhettelek, és szerencsés vagyok, hogy éppen Rád találtam, amikor dúlát kerestem. :-)
Szeretettel ölel:
Zsuzsi (és az) anyukája

Már várandósságom elején elhatároztam, hogy a szülés alatt hozzáértő segítséget szeretnék, aki nem csupán érzelmileg támogat, hanem járatos a különféle fájdalomcsillapítási módokban, masszázsban, homeopátiás készítmények alkalmazásában is. Interneten kerestem dúlát magamnak, s bevallom őszintén, több levelet is írtam, kérdezősködtem. Orsitól pár órán belül jött válasz és olyan kedvesség, figyelmesség, szeretet áradt a leveléből, hogy már akkor oldódott bennem a szüléstől való félelem, feszültség. Rengeteget jelentett, hogy minden aggódó kérdésemre, levelemre gyorsan válaszolt, és mindig ugyanazzal a türelemmel és szeretettel foglalkozott velem, velünk. Mindezeket nem tudom szétválasztani a szülés napjától, hiszen a szülőszobán még kiszolgáltatottabbnak érzi magát az ember, s ha akkor Orsi a kedvességével, segítőkészségével nem oldja bennem a gátlásokat, nem segít, hogy csak magamra és a Kisbabámra figyelhessek, nem éltem volna meg ilyen pozitívan a szülés-születés élményét, csodáját. Határozott elképzeléseimben támogatott, homeopátiás szereimet adogatta, és éreztette velem, hogy csak miattam, az én kényelmemért van velem, és számára ugyanolyan fontos ez a nap, mint nekem. Örökké hálás leszek Neki, amiért kiállt az érdekeim, a Kisfiam mellett, amikor én nem tudtam, és a szülés utáni órákban Ő ölelte magához, és nem hagyta, hogy a nővérek elvigyék, amíg én altatásban voltam. Amióta megismertem, mindig számíthattam rá, bármikor kereshettem a legegyszerűbb kérdéseimmel, aggódásaimmal is, ami biztonságérzetet adott a számomra. Nem volt könnyű szülésem, mégis szép élményként él bennem, s ez nagyrészt Orsinak köszönhető, aki olyan dúlám volt, mintha a legjobb barátnőm lett volna mellettem, aki érti, érzi minden bajom, fájdalmam, szakszerűen segít nekem, de mégsem úgy, mint egy hideg, egészségügyi rendszer dolgozója, mint egy orvos. Nagyon megszerettük őt, és köszönünk mindent, drága Orsi!

Kata, Bence

Kismama masszázs során ismertem meg Orsit, és első pillanattól szimpatikusnak találtam. A nála töltött egy-egy óra nemcsak fizikailag, de lelkileg is feltöltött, szakértelme, hivatásszeretete példamutató. A látogatasok alatt kialakult bizalom, barátság, valamint az, hogy a párom külföldön él, és nem volt biztos, hogy ideér a szülésre, ezek adtak okot arra, hogy a szüléskísérés mellett döntsek. Kisbabánk végül 3 héttel korábban érkezett, mint számítottunk rá. A párom 45 perccel a születése előtt ért a kórházba. :-) Orsi jelenléte megnyugtató volt. Pont annyit és ott segített, ahogyan szükség volt rá. A vajúdás alatti masszázs nagyon jól esett. Problémamentes terhességet problémamentes szülés követett, de 42 évesen, első kisbabánkra várva tele voltam kétséggel, aggodalommal. Ezeket Orsi minden alkalommal eloszlatta, tanácsaival, hozzáértésével maximálisan támogatott.
Köszönöm,
Vera

Összességében úgy érzem, Orsi segítsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép szülésélményben volt részünk. A mai napig szívesen és meghatódva gondolok vissza arra a napra, amikor a lányunk megérkezett közénk. Orsi csodálatos empátiával viszonyult hozzám, mindig pontosan érezte, mit kell tennie, a jelenléte nem volt sem túl sok, sem túl kevés. Ha később úgy döntünk, hogy egy harmadik gyerekre is vállalkozunk, már tudom, kit fogok felhívni, hogy tartson velünk a szülőszobára. :-)
Zsófi és Léna

Imádtam terhes lenni, de a testem átalakulás hátfájást és lábfájást is hozott magával. Próbálkoztam a régi masszőrömmel, de nem igazán tudott mit kezdeni a pocakommal. Nekem egy barátnőm ajánlotta Orsit és a babamasszázst és alig várom, hogy a következő terhességem alatt is mehessek hozzá masszázsra.
Igazi színtiszta felüdülés, kényeztetetés és még több. Puha, meleg, otthonos megnyugtató és felüdítő – mindkettőnek, hiszen a kisbabám is nagyon élvezte. Mindig széles mosollyal jöttem el, tíz centivel jártam a föld felett még a plusz 17 kilómmal együtt is, mert nem csak a testem ápolta, de a lelkem is.
Köszönöm.
Mária és Ada

Homloktörölgetés, kézszorongatás, ölelés, soroljam még? Én a vajúdáskor hamar átkapcsoltam egy másik világba, nem hallottam semmit, így neked kellett ráérezned, hogyan segíthetsz a legjobban. Kérés vagy utasítás nélkül mindig a legjobbat nyújtottad, amiért örökké hálás leszek neked. Ugyanúgy a folyamatos hol kedves, hol határozott biztatásért, dicséretért, ami nélkül valószínű föladtam volna. Személyed nem volt egyáltalán tolakodó, sőt, kifejezetten segítettél a férjemet rávezetni arra, ő hogyan segíthet.

Fatime és Bulcsú