Dúla a várandósság idején

… nekem elmondhatod a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos érzéseidet és elképzeléseidet. Beszélgetéseink során megválaszolom kérdéseidet, hogy jól informáltan dönthess arról, milyen körülmények között hozod világra gyermeked. A szülésre való informális felkészülés mellett kismamamasszázzsal szolgálom kényelmedet. Budapesten az Újlipótvárosban, vagy Szentendre környékén tudunk találkozni, beszélgetni. Skype-on az egész ország területéről és külföldről is elérhető vagyok. Keress bátran!

Szülésfelkészítés: A dúla segítsége várandósság idején

Dúla a szülés idején

… melletted vagyok végig a vajúdás és a szülés óráiban, ha szeretnéd. Minden tudásommal és tapasztalatommal érzelmi és fizikai támogatást biztosítok számodra és partnered számára. Aromaterápiás olajokkal, borogatás használatával, masszázzsal, légzéstechnika és vajúdási testhelyzetek ajánlásával segítelek. Budapesten, valamint Budapest környékén tudom a szülésed kísérését vállalni.

Szüléskísérés: A dúla segítsége szülés idején

Dúla a gyermekágy idején

… megválaszolom babaápolással, szoptatással, szülővé válással kapcsolatos kérdéseid. Ha szeretnéd, több alkalommal is felkereslek Budapesten, Szentendrén, Leányfalun, Ürömön, Csobánkán, Pilisvörösváron, Dunakeszin, Budakalászon vagy Pomázon otthonodban, és segítek a szülés után felmerült vagy a szoptatással kapcsolatos kérdésekben.

Gyermekágyas konzultáció: A dúla segítsége a gyermekágy heteiben

2014-11-20_tulipansor-350x70

Ki a dúla?

A várandósság, vajúdás és szülés régen női fennhatóság alá tartozott:  bábák és nagy tapasztalattal rendelkező asszonytársak kísérték, segítették a nőket életük ezen fontos és meghatározó szakaszában.  A várandós nő kiválasztotta azokat a rokon vagy ismerős asszonyokat, akikben a legjobban bízott, akiknek a tanácsaira számított, és akiknek a jelenlétét igényelte a vajúdása alatt – azaz a dúláit. (Görögül “doula” – dúla – azt jelenti, hogy ‘valakinek a segítségére lenni’ vagy ‘asszonytársi segítő’.)

Mostanra a szülés és születés természetes folyamatból orvosi eseménnyé vált,  és kórházba került. A bábák, dúlák és más segítők által képviselt szüléskísérés orvosok által felügyelt, gyakran beavatkozásoktól sem mentes szülésvezetés lett.

Johann van Duyren: Mária szülése

Johann van Duyren: Mária szülése

2014-11-20_tulipansor-350x70

Hogyan tud segíteni ebben a helyzetben a dúla?

Kattints ide, és olvasd el az édesanyák élménybeszámolóit az emlékkönyvemben, ha kíváncsi vagy, miben és hogyan segít a dúla!

“Korunkban is vannak olyan asszonyok, akik mélyebb ismeretekkel rendelkeznek a szülés folyamatáról. Akár azért, mert már többször szültek, akár azért, mert saját tapasztalataikat tanult ismeretekkel is kiegészítették, és folyamatosan továbbképzik magukat. Ők a modern kor dúlái.

A szülő nő szabadon eldönti, kíván-e ilyen segítséget maga mellé. A dúla nem kötelező, mint a szülészorvos és a szülésznő egy kórházi szülésnél. De ha valaki igényli a személyre szóló gondoskodást, akkor megteheti, hogy dúlát választ magának.

Azt is a várandós nő dönti el, hogy a gyermekvárás mely szakaszától szeretné megosztani élményeit, gondjait, kérdéseit egy kompetens személlyel. Sokan már a korai várandósság idején kapcsolatba lépnek a dúlákkal, mások kizárólag a szülés közeledtével keresik meg a nekik megfelelő segítőt. Általában elmondható, hogy a kapcsolat nem ér véget a szüléssel, hiszen a magyar dúlák a gyermekágy ideje alatt is segítenek az újdonsült édesanyának.

Ily módon a dúla jelenti ma Magyarországon az egyetlen alternatívát az Európai Unió azon előírásának betartására, hogy a várandósgondozásnak folyamatosnak és ugyanazon személy által végigvittnek kell lennie.

2014-11-20_tulipansor-350x70

Mikor tud segíteni a dúla?

A dúla akkor áll a nő rendelkezésére, amikor az igényli ezt. Nem ritkák a többórás beszélgetések sem. Ezek során a dúlától szakszerű, és egyénre szóló tanácsokat kap a várandós anya, melyek azonban nem minősülnek orvosi javallatnak (a dúla orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására és kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, hiszen egészségügyileg nem képzett).

A dúla gondoskodása a várandós nő igényeihez igazodik. A találkozások révén lassan kiépül az a bizalmi kapcsolat, amelyben mindkét fél eleget tud a másikról ahhoz, hogy a szülés során megfelelő támogatásban részesülhessen az anya.

A szülő nő bízik a dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem egy idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne, és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő félelmeit, gátlásait, szorongásait. Képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben ezek teret kaphatnának.

Ugyanakkor egy képzett dúla ismeri azokat a személyes motivációs lehetőségeket is, amelyek segíthetnek a szülés közben kritikus mélypontokon való átlendülésben – kiváltva a műszeres vagy gyógyszeres beavatkozást.” (Forrás: Szabó Zsuzsanna dúlatanulmány, 2006.)

Kattints ide és olvass dúlás szüléstörténeteket!

2014-11-20_tulipansor-350x70

USA-ban készült tanulmány a dúlák támogatásával zajló szülésekről

Az USA-ban dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász vezetésével több mint 2000  esetet vizsgáltak meg.

Kiderült, hogy a dúlai támogatással zajló szüléseknél jelentősen csökken a komplikációk, illetve a beavatkozások szükségessége. A vajúdás időtartama 25%-kal lerövidül,  és csökken az  epidurális érzéstelenítést és egyéb fájdalomcsillapítást kérők aránya. Oxitocinra 50%-kal ritkábban van szükség, és 45%-kal kevesebb a császármetszés, ráadásul az anyák gyengédebbek újszülöttjükkel,  és hamarabb összeszoknak a babával.  Kevesebb gondot okoz nekik a szoptatás, összességében elégedettebbek a szülésükkel, és kisebb hányaduknál fordul elő depresszió. (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993).