A szülés előtti heteket bemutató sorozat második része következik. Már csak 3 hét, és megszületik a kisbabád!

A MAMA

A várandósság 9. hónapjaMár nemigen akad olyan testhelyzet, ami 10 percnél tovább kényelmes lenne a számodra. Nem csoda, hiszen a méhed hússzor nehezebb, mint a várandósságot megelőzően.  Hogy kisbabád kényelmesen elférjen benne, az eredeti térfogatának ezerszeresére kellett nőnie. Ez a hatalmas változás minden téren érezteti hatását: újfajta testérzet alakul ki a 9 hónap alatt. A várandósság vége felé közeledve jobban oda kell figyelned a mozgásodra, mert hamarabb elveszítheted az egyensúlyodat vagy könnyen meg is botolhatsz. Ennek nem csak az az oka, hogy máshova kerül a súlypontod, hanem az is, hogy a szülésre készülve a szervezet az ízületeket és az izmokat megváltoztató, felpuhító hormonokat termel. Ügyelj a helyes testtartásra: billentsd a medencédet előrefelé – ez a derékfájás megelőzésében is sokat segít. Ha meg kell emelned valamit, akkor guggolásból indíts, és az optimális súlyeloszlás érdekében mindig két kézzel emelj. A guggolás egyébként a vajúdás során is kedvező pozíció lesz, mert a csípőt nagyra tárva a baba feje jól be tud illeszkedni a medencédbe. Ha van még erőd és lendületed hozzá, akkor ne hagyd ki a kismama tornát vagy kismama jógát, és egy ellazító-frissítő kismama masszázs is csodákra képes a sajgó hát és derék környékén vagy fáradt és dagadt lábak esetében.

Az utolsó hetekben a tested szinte kényszerít a lelassulásra – használd ezt ki, pihenj sokat és szánj időt minden nap a kisbabáddal való kapcsolatfelvételre! Kényelmesen elhelyezkedve, ellazult testhelyzetben csukd be a szemed, és figyelj befelé, a kicsi irányába. Az elengedésben, a szülésre való ráhangolódásban az is sokat segít, ha a “belső mozid” filmvásznán lepergeted a majdani vajúdásod filmkockáit. Lehet, hogy egészen aprólékos részletek, érzések is felmerülnek benned, máskor pedig csak egy-egy kép vagy helyzet villan be – és ez így van jól. :-)

Ha eddig még nem tetted meg, menj el a választott kórházad szülésfelkészítő alkalmára, és keress fel egy dúlát, aki a vajúdással és a szüléssel kapcsolatos összes aktuális kérdésedet megválaszolja. Tanácsot tud adni Neked a szülés alatti gyöngéd fájdalomcsillapítás módszereiről; megmutatja, milyen testhelyzetek a legkedvezőbbek a vajúdás óráiban és a kitoláskor; megtanítja a szülés alatti légzés technikáját; és az édesapáknak is sok apró trükkel és megoldással segíti a szülőszobai jelenlétet.

A BABA

Kisbabád ebben az időszakban már jóval kevesebbet mozog, mint korábban, ezért ne ijedj meg, ha nem “jelentkezik” óránként. A 36. héttől már biztosan Te is jársz ctg/nst-re, ahol viszont fontos, hogy a baba éber legyen és mocorogjon. A vizsgálatot végző nővér vagy szülésznő gyakran ébreszti az alvó magzatot a has rázogatásával vagy egy erős hanghatást okozó szerkentyűvel. Mindezt elkerülheted, ha egy kis nassolnivaló édességet vagy egy szendvicset viszel magaddal, és közvetlenül a mérés előtt vagy közben elfogyasztod. A szénhidráttól a babák rögtön felélénkülnek és mozgásba lendülnek.

Babád hallása már igen jól kifejlett: érzékeli és élvezi a kellemes neszeket és a muzsikát, de a metállzene vagy az éles zajok megijeszthetik. Azokban a nyugodt félórákban, amikor a kapcsolatot keresed vele, hallgass Mozart vagy Vivaldi lemezeket – ezt a zenét a magzatok és babák kedvelik.

PRAKTIKUS DOLGOK

Gondold át, milyen papírokat, igazolásokat kell még beszerezzél a szülés előtt. A várandós kiskönyv mellé készítsd be a várandósság alatt készült vizsgálatok leleteit (vérvételek, ultrahangvizsgálatok és a streptococcus szűrés eredményeit stb.), illetve a házassági anyakönyvi kivonatot vagy az apasági elismerő nyilatkozat friss példányát. Már most érdemes a gyermek után járó anyasági ellátásokkal kapcsolatosan minden információt begyűjteni, és a kérelmezésükhöz szükséges nyomtatványokat beszerezni, hogy a szülés után gyorsan és flottul menjen a “papírmunka”. Állíts össze egy  telefonszámos listát, amin a szülészeti intézmény száma mellett a szüléssel kapcsolatos segítőid, az orvos, a szülésznő vagy a dúla elérhetősége is szerepel. Szükség esetén párod is el tudja őket érni majd.

Olvass még többet a várandósságról és a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!