Tegnap este a Perinatus Alapítvány előadásán jártam. A téma nagyon érdekes volt, Csóka Szilvia zoológus, magatartáskutató a babák alvásáról és korai kötődéséről tartott előadást. Nem is előadás volt igazándiból: egy rövidke kis bevezető után beszélgetés következett, és a hallgatóság, a jelen lévő kisbabás és várandós anyák rengeteg kérdést tettek fel. Ahogy ezen az estén újra kiderült, minden újszülött babát gondozó családban igen fontos téma az altatás és az alvás kérdése. “Miért ébred fel éjszaka annyit? Mikor fogja már átaludni az éjszakát? Hogyan altassam el, hogy legalább 1-2 órát egybefüggően aludjon napközben? Miért csak függőlegesben tud elaludni?” Szilvia válaszai segítettek, hogy még jobban megismerjük a kisbabák “működését”, és ezáltal a fenti kérdésekre megnyugtató választ kapjunk. Az elalvás a közhiedelemmel ellentétesen aktív és tanult folyamat, amiben az idegsejtek összehangolódása játszik döntő szerepet. Erre a nagyobb gyermekek és a felnőttek már képesek, hiszen begyakorolták, de az újszülöttek és a csecsemők fejletlenebb idegrendszere még nem. Nekik segítség kell az elalváshoz. Minden gyakorló szülő tapasztalja, hogy a kisbabát ritmus és ringatás segítségével lehet a legjobban elaltatni, legyen az a szoptatás szívás-nyelés ritmusa, a kézben tartás-ringatás vagy például egy hordozókendős séta. Ne várd el tehát pár hónapos babádtól, hogy egymaga képes legyen elaludni, hanem inkább segíts neki. Megtudtuk, hogy nagy különbség van a babák kiságyban és a hordozás közbeni alvása között. Csak a mély alvási fázisban lévő kisbabát  lehet betenni az ágyba anélkül, hogy hamarosan fel ne ébredne. Biztosan ismerős: rajtad szépen elnyugszik és elalszik, és amikor leteszed, rögtön hangot ad nemtetszésének. Az alvási ciklus változásával ugyanis hamar a felszínesebb alvás állapotába jut a kicsi, és nyöszörgésével, sírásával, jelzi, hogy testközelségre vágyik. A hordozott baba ezzel szemben órák hosszat nyugodtan szunyókál. A testközelség megnyugtatja, így a felszínesebb alvási ciklusokat is félálomban tölti.

Kisbaba altatása

Nagy segítségedre lehet az altatásban – a hordozás, a testközelség mellett -, ha újszülött kortól kezdve stabil altatási rendet alakítasz ki. Ez természetesen nem egy merev és rugalmatlan rendszert jelent, hanem egyfajta sorrendbeliséget. A baba hamar megtanulja, hogy az este haza jön apa, ezt követi a fürdetés, majd még egy szopizás, és utána alvás. Ez a fajta altatási rend mindkettőtöknek segítséget és fogódzót jelent a hétköznapokban. A kisbabák elaltatásának és alvásának másik kulcsa az együttalvás, azaz hogy a kisbaba egy légtérben, testközelben aludjon édesanyjával. Minden család a saját igényei és elképzelései szerint tudja az együttalvást kialakítani: lehet ez egy nagy, földre tett közös családi matrac, a szülői ágyhoz toldott pótágy vagy maga a szülői ágy. Két kérdést emelnék még ki, amit pár hónapos babájukkal jelen lévő szülők kérdeztek Szilviától. Miért van az, hogy egy nyugodt nap után nyugodt esti elalvás következik, míg egy végignyüglődött nap után nehezebb az elalvás. Az első esetben a nyugodt nap a stabilitás érzését, egyensúlyi állapotot jelent a baba számára, míg egy rosszabb napon nincs meg ez a kiegyensúlyozottság, és az este is kaotikusan alakulhat. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy miért kel fel újabban éjjelente egy addig jól alvó 5-6 hónapos baba? A fogzás kellemetlenségei mellett a kisbaba fejlődésének változása is okozhatja a gyakori ébredést. Gondolj csak bele, mekkora változást jelent a kicsi számára az új perspektíva, hogy a hátáról a hasára tudott fordulni. A nappal történt változások és események feldolgozása pedig éjjel az álomban történik, ezért lehet nyugtalanabb a fél éves baba alvása.

Az újszülött baba idejének nagy részét alvással tölti

A kisbaba altatásáról, alvási szokásairól kérdeztem Dobiné Olasz-Papp Nórát, a Válaszkész Szülők Egyesületének elnökét. A Dúla blogon elolvashatod, mivel foglalkozik a Válaszkész Szülők Egyesülete? Nóri amellett, hogy személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus, maga is kétgyermekes édesanya, így sok-sok saját tapasztalattal is rendelkezik a babák és újszülöttek viselkedését, alvását illetően.

Hogyan altassunk el egy újszülött babát?

Az újszülött baba természetes közege a szülői testközelség. Épp kikerülve az anyaméh biztonságot, melegséget, stabilitást adó fészkéből nem olyan könnyű alkalmazkodni a kinti világhoz, ráadásul meglehetősen éretlenül jön világra egy időre született csecsemő is. Ebből adódik, hogy testközelséggel, ringatással, szoptatással, hordozással tudjuk az élettani folyamatokat támogatva, természetes szükségleteket tiszteletben tartva álomba segíteni újszülöttünket. Ez nem jár hozzászokással, elrontással!

Miért ébrednek fel többször is éjjelente a kisbabák?

Idegrendszeri érettség függvénye az éjszaka átalvása. A fejlődés normális része az éjjeli ébredés, de vannak bizonyos fejlődési szakaszok, mikor ez hatványozottabbá válhat: újszülött korban az éhség is indok a baba picike gyomra miatt, majd 3 hónapos kor körül a világ kinyílásával a nappali szoptatások ideje lerövidülhet, ezt éjjel igyekeznek pótolni. Fél éves kor körül a fogzás, mozgásfejlődés robbanása és a szeparációs szorongás miatt válhatnak intenzívebbé az éjszakák. 1,5 éves kor körül az ún. újraközeledési krízis okozhat álmatlan éjszakákat. S éjjel magasabb a kötődési szükséglet.

Mikor alussza át a baba az éjszakát?

Az idegrendszer 2-3 éves kor körül válik az éjszaka átalvásához elég éretté, s még egy ovis, közösségbe szokó gyerkőcöt is érhetnek olyan ingerek, tapasztalások, amik nyugtalanabb alvást eredményeznek. Ám addig is hullámzó intenzitással fordulnak elő ébredések. Vannak egészen nyugodt, alig ébredős időszakok, míg előfordulnak nehezebb periódusok is. A fontos, hogy olyan alvási elrendezést válasszunk, közösen, amiben mindenki a lehető legtöbb pihenéshez jut és a kisbabának sem kell lemondania természetes szükségleteiről!

Miért alszik jól kendőben és miért kevésbé jól kiságyban?

A kisbaba számára a függőleges testhelyzet, C-alakú gerinc, folyamatos testközelség a természetes. Megfelelő hordozóeszközben tudjuk ezt támogatni s a szülő számára is szabadságot ad a két szabad keze. A baba, ha elfáradt a nézelődésben, egyszerűen visszavonulót fúj és alszik egy jót a hordozóeszközben. A kiságy sem ördögtől való, ám fennáll annak esélye, hogy jelzéseit csak később vesszük észre, s a fizikai távolság miatt nem (vagy csak nehezebben) tudjuk segíteni visszaalvását az alvásciklus váltásakor elég sokáig jelentkező ébredéskor. Már ha le tudtuk tenni, de egy alvónak tűnő baba is képes megérezni a testkontaktus megszakadását, ennek megfelelően hangot ad annak, hogy nem szeretne külön válni. Ha szeretnénk letenni, érdemes megvárni a mélyalvás szakaszát.
Olvass még a kötődésről a Dúla blogon!
Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!