A vajúdáskor és a szülés idején a méh összehúzódásait a legtöbb szülő nő fájdalmasnak érzékeli. Nem kell azonban rögtön gyógyszeres fájdalomcsillapításhoz folyamodni, hiszen többféle természetes úton ható fájdalomcsillapító módszer is létezik. Ezeket a szülésznők és a dúlák jól ismerik, de a témában kevésbé avatott párod is nagy segítségedre lehet az alkalmazásukban. Legtöbbjükhöz ugyanis segédeszköz vagy kellék sem kell, mégis hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatóak a vajúdás során.

Szülés alatti fájdalomcsillapítás gyengéd módszerekkel

 

Természetes fájdalomcsillapító praktikák a szülőszobán

A támogatás és a szeretet ereje

A szülés mindig is társas tevékenység volt. A bábaasszony mellett jelen lévő nőrokonok és asszonytársak (mai nevükön a dúlák) természetes hozzátartozói és segítői voltak a vajúdás folyamatának. Mostanra az apák is részesei lehetnek a szülőszoba történéseinek, és a legtöbb helyen szülésznőt és dúlát is választhatsz magadnak. A biztonság érzése, a szeretetteli és támogató légkör nagyon sokat tud segíteni abban, hogy jól érezd magad a szülés közben, és jobban tudj lazítani.

Tapasztalt női kísérőd a legtöbb esetben tudni fogja, hogyan lehet leginkább segítségedre. Van, hogy ki se kell mondanod, mi esne jól, már derekadon a keze és masszírozza a sajgó derekad, vagy a kontrakciók által keményedő hasadra készíti épp a muskotályzsályás borogatást. Mindezzel együtt mindig mondd el, mi és hogyan esne jól. Lehet, hogy jól jönne a derékmasszázs, csak egy kicsit feljebb, és az is lehet, hogy bár az elején kellemes volt, de a vége felé már egyáltalán nem szeretnéd. Apáknak különösen számít a visszajelzés, mert még nem igazán (vagy csak ritkán) voltak szülőszobai “éles” helyzetben. Következzen egy lista, miben segíthet a szülésznőd, dúlád vagy az apa a szülőszobán:

  • Gondoskodik a kényelmedről: masszíroz, tart, megölel, a női segítő képzettsége szerint akupresszúrát, illóolajakat alkalmaz.
  • Együtt lélegzik veled, hogy benne maradj a jó ritmusban, a mély, hasi légzésben.
  • Gondoskodik a külső körülményekről: zenét tesz be, teleengedi a kádat meleg vízzel, odahozza a vizet és az ennivalódat.
  • Testhelyzetek váltásában ötlettel és a kivitelezésben is melletted áll (állás, séta, lassú tánc, térdelés, guggolás stb.)
  • Meleg vizes muskotályzsályás borogatást készít a has alsó részére, és ezzel rendületlenül borogat.
  • Körülvesz, biztat, lelkesít, a nehézségeken átlendít, meghallgat, osztatlan figyelmében részesít, megerősít vagy egyszerűen csak szemkontaktust tart fent veled.

Nyugalom és pihenés

Szüléskísérő dúlaként gyakori tapasztalatom, hogy az első kisbaba születése teljesen érthető módon olyan rég várt és izgalmas dolog a szülők számára, hogy idő előtt mennek be a kórházba, amikor épp hogy beindul a vajúdás. A szülés korai, ún. szociális vagy látens fázisát sokkal jobb otthon, a megszokott környezetben tölteni. Ahol ismerős illatok vannak, ahol jobba esik a fürdőkád meleg vizébe beleülni, ahol a saját ágyban és ágyneműben pihenhetnek még akár több órát, ahol a kedvenc ételt még megehetik vacsorára… A kórház ezzel szemben változást: új embereket, új helyzeteket, idegen szagokat és sok más, a vajúdási folyamatot akár le is lassító vagy állító körülményeket hoz magával. Ez egy erőteljes, aktív fázisú vajúdásnál már nem gond, azt nem fogja megtorpanásra késztetni, de egy épp csak indulgató vajúdásra rossz hatással is lehet.

A vajúdás kezdeti, még kevésbé aktív részében pihenj minél többet, ha teheted. Helyezkedj el kényelmesen egy fotelben, vagy feküdj le az ágyadba, hallgasd a kedvenc zenédet, igyál egy jó forró kakaót, egyél valami finomat, vagy kérd meg párodat, hogy masszírozza meg a hátadat. Pihenj, és gyűjts erőt, hogy majd jól bírjad a vajúdás későbbi részét.

Meleg

A meleg lazító, fájdalomcsillapító hatása közismert. Ha szüléshez megyek, a dúlatáskámban mindig van meleg takaró, vastag zokni és egy meggymagpárna, és gyakran használom is őket. A kórházi lepedő, amivel szülés közben a kismamákat betakarják, ugyanis nem sok meleget ad, miközben ma már a legtöbb szülőszoba légkondicionált. Milyen jól jön ilyenkor a pléd és egy meleg zokni! A meggymagpárnát átmelegítem, és a derékra, a keresztcsonti részére rakom – a kellemes fájdalomcsillapító hatást rögtön érzi a vajúdó mama. Ha nincs ilyen párnátok, akkor lehet meleg vizes tömlőt vagy tönkölypárnát is használni, ezek is jól tartják a hőt.

Vajúdási testhelyzetek váltogatása

A kezdeti nyugalmasabb vajúdás után az erősödő és hosszabbá váló kontrakciók mozgásra, helyzetváltoztatásra késztetnek. Kelj ki az ágyból, fotelból, és sétálj, ülj rá a labdára, guggolj vagy térdelj le, állj négykézláb, ringasd a csípőd, táncolj párod nyakába kapaszkodva, vagy épp feküdj le, ha már elfáradtál, úgy érzed jobban magad. A mozgás mindkettőtöknek segít: a kisbabádnak így több helye lesz a szülőcsatornába való beilleszkedéshez, te pedig megkeresheted a számodra leginkább kedvező és elviselhető testhelyzetet. Testhelyzetet mindig akkor válts, amikor épp szünet van a kontrakciókban. Így sokkal egyszerűbb és kényelmesebb lesz. Az új testhelyzethez használhatsz minden berendezési tárgyat, ami kényelmes helyen és magasságban van. Kedvezőbbek a függőleges vagy legalábbis a nem háton fekvő pozíciók. Ilyenkor a gravitáció is segít a kisbabának lejjebb kerülni. Nagyon meghittek és kényelmesek azok a testhelyzetek, ahol az apa ölében ülve a vajúdó édesanya megpihenhet és ellazulhat.

Helyes légzés

A méhösszehúzódások könnyebben elviselhetőek a vajúdás alatt, ha a ki- és belégzésedre koncentrálsz. Orron keresztül hosszan be, majd a nyitott, lazán tartott szájadon át  még hosszabban ki. Ha légzésed időközben egyenetlenné, kapkodóvá válna, kísérőd együtt-légzéssel tud segíteni neked.  A nyugodt, lassú légzés elegendő oxigénhez juttatja a babádat – és a saját szervezetedet is. Tartsd ajkaidat lazán nyitva – így a méhszáj is laza és könnyebben nyílik. A kitolásnál megváltozik a vajúdó anya légzése. A holisztikus bábai szemlélet szerint ilyenkor sem diktálják kívülről a légzés ütemét, hanem általában hagyják az édesanyát a saját ütemében lélegezve megszülni kisbabáját. Kórházi körülmények között a legtöbbször irányított kitolásban születnek meg a kisbabák. Ilyenkor a szülésznő vagy az orvos által előírt ütemben és módon vesznek levegőt az anyák. Mélyen, mintha víz alá buknának, beszívják a levegőt, majd bent is tartják, szemüket, szájukat erősen becsukják, és ezzel, ill. a rekeszizom erejével rásegítve tolják ki a babájukat.

Masszázs

Az érintés, a masszírozás fájdalomcsillapító hatású endorfinokat szabadít fel a szervezetben. Kérd meg a segítődet, hogy masszírozza át vállaidat, hátadat vagy a keresztcsontod tájékát. Visszajelzéseiddel segíts, hogy jó helyen és jó erővel csinálja-e. A masszázs mindig lassú tempójú legyen, és érdemes valamilyen jó minőségű vajúdóolajjal előre készülni rá. Ilyen például a Panarom Vajúdóolaja, amely gerániumot, rózsafaolajat, muskotályzsályát, szantált és kakukkfűolajat tartalmaz hatóanyagként. A vajúdás alatt a hozzáértők jól tudják alkalmazni a test reflexpontjait érintő masszázsokat. A kéz- és lábfejen, a derékon sokféle olyan pont található, melynek masszírozása jótékony hatású. Kérjetek ebben segítséget a szülésznőtől vagy a dúlától, ő megmutatja, mit, hogyan masszírozzatok.

Meleg víz

A meleg vizes fürdő vagy zuhanyozás segít az ellazulásban és a fájdalmak csillapításában. A kádban ülve kevésbé kellemetlen a méhösszehúzódással járó fájdalom, és a relaxáció is könnyebb. Előfordulhat, hogy a vajúdás korai szakaszában a meleg vizes “lazítás” olyan jól sikerül, hogy a kontrakciók ritkulni és gyengülni kezdenek – ilyenkor átmenetileg érdemes lemondani a meleg víz áldásos hatásáról. A meleg víz vajúdás közbeni használatának sok előnye van még. A kádban lebegve a várandós könnyebben érezheti magát, jobban tud mozogni, testhelyzetet változtatni, és a víz felhajtó erejének jótékony hatása a szöveteket is óvja. Próbáld ki bátran, hogyan esik jól! Vannak olyan kórházak, ahol a kitolás idejére sem kell kijönnöd a kádból, kisbabád megszülethet vízben is.

Meleg vizes, muskotályzsályás borogatás

Dúlaként ez az egyik “varázsfegyverem”. A has aljára forró vízzel és muskotályzsálya illóolajával átitatott textilpelust teszek, és mindaddig ott is tarom, amíg meleg. Utána gyors csere, és ezt mindaddig folytatom, amíg szükség van rá. Minden édesanya más és más hőfokon szereti és értékeli a muskotályzsálya jótékony hatását. A legtöbben olyan forrón szeretik, ahogy a kezem még épp bírja. A muskotályzsálya (salvia sclarea) görcsoldó, lazító és fájdalomcsillapító, méhtonizáló és vérnyomáscsökkentő hatású – eddig még alig-alig találkoztam olyan vajúdó anyával, aki ne kérte volna ezt a finom illatú borogatást.

Természetes fájdalomcsillapító praktikák a szülőszobán:

egy kis olvasnivaló a felkészüléshez

Ha szeretnél még jobban elmélyülni a természetes fájdalomcsillapítás technikáiban, olvasd el Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyvét. Átfogó és praktikus kézikönyvet kapsz a kezedbe, jó szívvel ajánlom.

Olvass még a vajúdásról a Dúla blogon! Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!