Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra. (János evangéliuma 16:21)

A fájdalom legtöbbször nem jót jelent. A szülés során érzett fájdalom ezért is kivételes: fontos élettani funkciója van, nem betegséget, sokkal inkább a női test csodás életadó képességét jelzi.

Gondolatok a szülés fájdalmasságáról: Mi a jelentősége, élettani funkciója a szülési fájdalmaknak? 

A szüléskor érzett fájdalmat az egyre erősödő méhösszehúzódások és a méhszáj izomzatának tágulása együttesen okozzák. A méh izmai megfeszülnek és keményen dolgoznak, és a méhszáj is kitágul, hogy világra jöhessen az a kicsi baba, akit az anyaméh 9 hónapon keresztül óvott és nevelgetett. A szülésfelkészítő alkalmak során gyakori kérdés, hogy hogyan indul a szülés, honnan lehet észrevenni, hogy ez már AZ? Van, akinél a Braxton-Hicks kontrakciók, azaz a jóslófájások erősödnek fel és jelzik a vajúdás kezdetét. Másoknál előzetes jel nélkül, egy-egy erősebb kontrakcióval, akár némi derékfájással “fűszerezve” indul a vajúdás. A hullámok vajúdás előre haladtával egyre erősödnek és intenzívebbé válnak: a kontrakciók közötti idő rövidül, hosszuk ezzel együtt nő.

A dúla csodaszere: a muskotályzsályás borogatás

Mi okozza a szülés alatti fájdalmat?

A vajúdás alatt, a tágulás szakaszában többféle hatás együttese okozza a fájdalmat. A méh összehúzódik, ezek a kontrakciók jól érezhetőek a vajúdó anya számára. Az összehúzódások nyitják a méhszájat, aminek tágulása általában fájdalommal jár. Mindeközben nyúlnak és húzódnak a medencealapi ízületek és porcok, és a csontos medencére, a keresztcsontra is nagy erők hatnak, amik fájdalmas érzetet kelthetnek. A szülés második felében, a kitolás szakaszában másféle testi érzetek is kapcsolódnak az előzőekhez. Először a kisbaba feje áthalad a csontos medencén, azt feszítve, majd megérkezik a hüvelybe. Innen tovább halad a gát irányába, szépen, lassan, milliméterről milliméterre, finoman tágítva a szöveteket. A kitolási szak utolsó részében, a megszületés előtt a gátizmon kell még áthaladjon a kisbaba feje és teste, ami ugyancsak erős feszítő érzéssel jár.

Mitől függ a fájdalomérzet?

Mindenki másképp érzékeli a fájdalmat, és egy anya két szüléskor érzett fájdalma is lehet teljesen eltérő. Ez azért is van így, mert a fájdalom nem csak fizikai érzet, hanem lelki történés is egyben. A fájdalomérzet függ az egyéni érzékenységtől, illetve attól is, hogy a szülő nő mennyire érzi biztonságban magát. Aki fél, annak nehezebb dolga van, mert ijedtség hatására ösztönösen összeszorítja tagjait, és “befeszül”, ami pont a szüléssel, az elengedéssel-elengedettséggel ellentétesen hat. Stressz hatására a szervezetben ráadásul olyan hormonok termelődnek, amelyek visszaszorítják az oxitocin hormon képződését.  Jó hatású lehet ilyenkor egy meleg fürdő, egy illóolajos masszázs, a muskotályzsályás borogatás – dúlaként a szülőszobán gyakran segítem ebben az édesanyákat -, vagy egy szeretetteljes ölelés a párodtól. Segít az is, ha úgy tekintesz méhed izmainak megfeszülésére, mint arra az erőre, amely világra segíti gyermekedet. Tudatosítsd magadban, hogy minden egyes kontrakcióval közelebb kerülsz ahhoz, hogy kisbabádat karjaidban tarthasd. A szülésfelkészítés során mindig beszélünk a fájdalomról és annak természetes csillapítási módszereiről. Azt is meg szoktam kérdezni az édesanyáktól, hogy általában hogyan reagálnak a fájdalomra, így együttesen ki tudunk alakítani egy fájdalomkezelő “stratégiát”, amely személyre szabott, és természetes módszereket használ. Kattints ide és elolvasd el a Dúla blog egy korábbi cikkét a fájdalomcsillapítás gyengéd módszereiről.

Lehetséges-e “együttműködni” a fájdalommal?

Ha a szüléskor átadod magát a hullámoknak, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz. Szokták a vajúdás folyamatot örvényként is jellemezni: intenzív, befelé, lefelé halad és teljesen magával ragad. Ahogy az örvénybe került ember is legjobb, ha hagyja magát a vízzel mélyre kerülni, a vajúdásba is bele kell mélyen és teljesen merülni. Ilyenkor a vajúdó eljut abba a módosult tudatállapotba, ami alapvetően segíti a szülés folyamatát. Mi segít még? Ha ügyelsz a légzésedre, lassú és egész tüdődet érintő légcserét végzel, ha szabadon adsz ki hangokat, akkor könnyebb dolgod lesz. Ha mozogsz, ha kipróbálsz új és még újabb testhelyzeteket, ha kialakítasz egy számodra követhető rituális mozgássort (pl. kontrakciók alatt a párod nyakába kapaszkodsz, szünetekben leülsz stb.) könnyebben viseled a kontrakciók, a hullámok érkezését. Zuhanyozz gyakran, ha jól esik, használd ki a meleg víz lazító-oldó hatását! Növeli a korfontérzetedet, és ezzel csökkenti a fájdalmat, ha szabadon ehetsz és ihatsz, ha az általad megválasztott kísérők vannak jelent a szülőszobán (választott orvos, választott szülésznő és szüléskísérő dúla). Az is nagyon sokat segít, ha felkészült és jól-informált vagy, ha tudod, mi történik veled és körülötted. Ilyenkor ugyanis nyugodtabb és elengedettebb vagy, míg a félelem, a feszültség tovább növeli a fájdalomérzetet.

Szülésznőd, dúlád hogyan segíthet a fájdalomcsillapításban?

A szülésed kísérői is sokat tehetned érted és a fizikai kényelmedért. Ha kell, együtt lélegeznek veled. Megmasszírozzák a hátadat, a derekadat, különösen a keresztcsont tájékán. Általában itt szokott a legjobban esni az ellennyomással és illóolajakkal végzett masszázs. Segítenek neked a testhelyzetek váltásában, újak ajánlásában, hogy sétálj, labdán ülj, táncolj, feküdj, hogy minden testhelyzetet kipróbálhass. Te fogod érezni, melyik a legkellemesebb és leginkább ellazító a számodra. A dúlatáskámban mindig van muskotályzsálya, amit nedves meleg rongyra csöppentve, és ezzel a has alját borogatva igen jelentékeny fájdalomcsillapító hatás érhető el. A szülésznő és a dúla biztató kedves szavai is sokat segítenek, bátorítanak, támogatnak a vajúdás nehezebb óráiban.

Előfordulhat, hogy a vajúdás folyamán gyógyszeres fájdalomcsillapításra kerül sor. Kattints ide, és olvasd el az erről szóló bejegyzést a Dúla blogon.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!