Fájni fog a szülés? Hogyan fogom bírni a vajúdás alatti méhösszehúzódásokat? Milyen szülés alatti fájdalomcsillapítás létezik? Mit fogok érezni a kitoláskor?

Azt hiszem, ez az a téma, ami minden várandós édesanyát érdekel. A szülési fájdalomról mindenki hallott, a többedszer szülőknek pedig saját tapasztalatuk is van erről a testi érzetről. A kismamák véleménye ráadásul eltér, hogy a természetes módszereket vagy a gyógyszeres fájdalomcsillapítást részesítik előnyben.

Szülés alatti fájdalomcsillapítás - orvosi módszerek

A vajúdáskor érzett fájdalmat az egyre erősödő méhösszehúzódások és a méhnyak tágulása együttesen okozzák. A méh izmai megfeszülnek és keményen dolgoznak, miközben a méhszáj is kitágul, hogy végül megszülethessen a várva várt kisbaba.  A kitoláskor a hüvely tágulása, illetve a medencefenék és a gát területének feszülése okozza a fájdalmas érzést. Ugyanakkor kivételes is ez a fájdalom, mert nem betegséget, hanem a női test csodás életadó képességét jelezi.

A szülés alatti természetes fájdalomcsillapítás módszereiről már írtam a Dúla blogon. Ide tartozik a támogató és elfogadó környezet és kísérők kiválasztása, a nyugalom és pihenés a korai vajúdás időszakában, a vajúdási és kitolási testhelyzetek szabad megválasztása, a jó légzéstechnika, a szülés alatti masszázs, illóolajok és meleg víz alkalmazása és a muskotályzsályás borogatás. Lehet akupresszúrát, vagy TENS (elektrostimulációs) készüléket is alkalmazni, ezek mind segíthetnek a kontrakciók által okozott fájdalom elviselésében.

Szinte végig vajúdólabdán ültem, párom mögöttem. Minden összehúzódás alkalmával friss levegőt fújt a tarkómra, vizes ruhával borogatott, vizet hozott. Volt, hogy orvosom masszírozta a derekamat, tökéletes fájdalomcsillapító volt!

Kriszti Marci születéséről

Szülés alatti fájdalomcsillapítás

A gyógyszeres fájdalomcsillapításnak többféle módszere létezik. A régebben gyakran alkalmazott kéjgáz használatakor a vajúdó egy speciális készülék segítségével nitrogénoxidul és oxigén keverékét lélegzi be a kontrakciók alatt, aminek hatására bódult állapotba kerül. A módszer előnye, hogy könnyen, a szülő nő által adagolható, és hamar kiürül a szervezetből, ugyanakkor a méhlepényen átjutva a babára is hatással lehet.

Kábító hatású fájdalomcsillapítók

Kábító hatású fájdalomcsillapítókA kábító hatású fájdalomcsillapítókat (pl. Contramal, Nubain, Nalpain stb.) az izomzatba fecskendezik, illetve intravénásan adagolják. Erős fájdalomcsillapítók, gyorsan hatnak, és kábultságot, bódultságot okoznak – mintha “kiütnék” a vajúdó anyát. Számos mellékhatásuk mellett a kisbabába átjutva alkalmazkodási és légzési nehézségeket okozhatnak, ezért használatukkor nagy körültekintésre van szükség.

 

Közben megérkezett a doktornő is, ő is megvizsgált, kérdezte, hogy kérek-e fájdalomcsillapító injekciót. (Spinális és epidurális érzéstelenítés nincs ebben a kórházban, mondjuk én nem is akartam kérni.) Mondtam, hogy nem szükséges, ennek fájnia kell és kész, annyira azért nem elviselhetetlen. A doktornő szerint azért csak fogadjam el, nem is a fájdalom miatt, mert csillapítani nem nagyon fogja, viszont segít ellazítani az izmokat. Oké, jöjjön. Hát, a fájdalmat tényleg nem csillapította…

Eszter Attila születéséről

 

Epidurális érzéstelenítés

Epidurális érzéstelenítésA szülészeti gyakorlatban igen elterjedt fájdalomcsillapító technika az epidurális érzéstelenítés (EDA). Ilyenkor a vajúdó előbb fiziológiás sóoldatot kap infúzióban, majd az érzéstelenítőt egy nagyon vékony csövön keresztül két csigolya közé beszúrva az epidurális térbe adagolják. (Kattints a képre és nézd meg nagyobb méretben!) Az epidurális érzéstelenítés koraszülés, toxémia és egyes szemészeti betegségek esetén jó hatású lehet. A fájdalmat hatékonyan csökkenti, ugyanakkor vérnyomásesést és a folyadéktöbblet miatt ödémásodást okozhat, ráadásul gyakran további beavatkozásokat (oxitocin bekötését, folyamatos ctg-s monitorizálást, műszeres szülésbefejezést) generálhat, és a kitolási szakot is meghosszabbíthatja. Az EDA az első szoptatására is hatással van: a többlet folyadékmennyiségtől megduzzadt mellre nehezebb rátenni az újszülött babát.

Aztán elérkezett az epidurális érzéstelenítés, amitől meglehetősen tartottam, ugyanis derékproblémáim vannak. Megtörtént a tű beszúrása – ekkor egy picit megkönnyebbültem. Egyáltalán nem volt olyan vészes, mint amire számítottam. Amikor megkérdezték, hogy érzem-e a zsibbadást, igazából fogalmam sem volt, hogy mit és mennyire kell ilyenkor érezni. Szó szót követett, kiderült, hogy nem jól adták be az érzéstelenítőt… Újra kezdődött az egész, de ez már szerencsére sikeres volt. Teljesen elzsibbadtam.

Nóra Benedek születéséről

 

A szülés előtt nagyon fontos, hogy átgondold, milyen fájdalomcsillapítás jöhet szóba nálad. Beszéld meg orvosoddal, szülésznőddel, dúláddal, mérlegeld az adott fájdalomcsillapítás előnyeit és hátrányait, mert csak így tudsz jól dönteni. Minden várandós kismama más és más, egyéni igényekkel, kívánságokkal és előtörténettel, és a fájdalomcsillapítás terén sem jók a rutin megoldások.

Két további cikket ajánlok figyelmedbe, amik segítenek a mérlegelésben:

Olvass még többet a vajúdásról és szülésről a Dúla blogon!