Dúla blog Facebook-os Szép szülésélmény dúlával oldalán kisebbfajta vita alakult ki arról, hogy hogyan is érdemes vagy lehet értékelni a szülészeteket. A párbeszéd alapja, hogy tegnap jelentette meg a babaszoba.hu, hogy online szavazásán melyik kórház nyerte el az Év Szülészete 2011 díjat. Többféle módszerrel is utána lehet járni annak, hogy a kismamák mennyire elégedettek a szülésükkel és kórházukkal kapcsolatosan. Ezért kérdezte meg a Babaszoba az olvasóit, és ilyen kezdeményezés volt például az azóta sajnálatos módon megszűnt Születéskalauz című kiadvány. Dúlaként egyébként magam is gyakran kapok a szülészeti intézményekre vonatkozó kérdéseket, e-maileket, így hát azt gondoltam, újra előveszem egy régebbi, de ma is nagyon aktuális bejegyzésemet. Az amerikai perinatális (szülés körüli) szakemberek összeállítottak egy kérdésekből álló listát, hogy könnyebbé tegyék a családok és a várandós anyák kórházválasztással kapcsolatos dolgát.  A lista olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek segítségével árnyaltabb képet kaphatunk az intézményről és annak szülészeti és újszülött-ellátási protokolljáról. (Forrás: http://motherfriendly.org/)

Ha Te is kórházválasztás előtt állsz, olvasd át, mert talán találsz köztük olyan pont is, amire eddig más hangsúllyal vagy egyáltalán nem gondoltál.

  1. Ki lehet velem a vajúdás és szülés alatt? Alapvető fontosságú, hogy eldönthesd, kik legyenek melletted vajúdás és szülés idején. Az apák jelenléte a szülőszobán ma már általános. A dúla jelenlétére és segítségére azonban nem mindenhol van fogadókészség, ezért érdemes erre az orvosnál  vagy  a szülésznőnél rákérdezni.
  2. Mi történik egy normális vajúdás és szülés alatt Önöknél? Kérdezd meg, hogy az adott intézményben milyen arányban alkalmaznak mesterséges szülésindítást, gátmetszést, illetve császármetszést. Azután is érdeklődj, hogy orvosod egy esetleges császármetszést követően lehetségesnek tartja-e a hüvelyi úton való szülést (VBAC).
  3. Mennyire engedik érvényesülni a kulturális és hitbéli különbségeket? Ez a lista a sok nemzetiséget magába olvasztó Egyesült Államokban készült. Magyarországon is léteznek persze kulturális és hitbéli különbségek. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed vagy kérdésed van, beszéld meg előre orvosoddal és szülésznőddel, hogy tudnak-e támogatni ebben?
  4. Sétálhatok és mozoghatok a vajúdás alatt? Milyen szülési pozíciót ajánlanak? Az anya- és bababarát helyeken vajúdás és szülés alatt úgy mozoghatsz, ahogy Neked jól esik. Kitolás idején sem kényszerítik az anyákat a hagyományos szülésvezetés által preferált kőmetsző pozícióba.
  5. Hogyan biztosítják az együttműködést az ápolók, az orvos és más szakember között, ha szükségessé válik? Nagyon fontos, hogy a vajúdás és szülés ideje alatt Téged körülvevő szakszemélyzet (orvos, szülésznő, dúla) egymást ismerjék, illetve további segítőket tudjanak ajánlani, ha a későbbiekben bármilyen (pl. szoptatással kapcsolatos vagy pszichés) nehézséged adódik.
  6. Mi az eljárás Önöknél egy szokványosan vajúdó nővel? Kérdezz rá bátran, hogy az adott intézményben melyek a leggyakrabban végzett orvosi beavatkozások. Az ezekről való gondolkodásban nagy segítségedre lehet egy dúla, illetve a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásai.
  7. Hogyan segítik elő, hogy az anyák olyan kényelmesen érezzék magukat, amennyire csak lehetséges? A gyógyszereken kívül milyen fájdalomcsillapítási módszereket alkalmaznak a vajúdás alatt? A dúla vagy a bába sokat tud tenni Érted. Illóolajos borogatással, homeopátiás szerekkel, masszázzsal, vajúdási testhelyzetek és légzéstechnika ajánlásával a fájdalomérzet csökkenthető.
  8. Mi történik az egészséges babámmal a szülés után? A zavartalanságban és bőr-bőr kontaktusban együtt töltött első pár óra nagyon fontos a kisbaba és az édesanya kötődése szempontjából. Kérdezz rá, hogy a szülést követő “aranyóra” teljes egészében a Tietek lehet-e, avagy fontosabbnak tartják az újszülött azonnali “ellátását” (nem az anya testén végzett vizsgálatát, mérlegelését, fürdetését és öltöztetését). Ha esetleg császármetszésre kerülne sor, hogyan történik a baba szülés utáni ellátása? Édesapja rögtön kézbe veheti, dajkálhatja? Császármetszés után mikor kerülhet sor az első mellretételre?
  9. Mi történik, ha a babám koraszülött lesz vagy sajátos problémával születik? Az egyes intézmények különbözőképpen járnak el ebben a kérdésben is. Érdeklődd meg, hogy ebben a nem várt esetben van-e lehetőséged arra, hogy szülés után, vagy később a kórházi ellátás idején megszoptasd, vele lehess és gondozhasd?
  10. Hogyan segítenek azoknak az anyáknak, akik szoptatni szeretnének? Az ide vonatkozó kérdéseket a Bababarát Kórházaknál olvashatod.

Olvass még többet a bababarát kórházakról a Dúla blogon!