Bababarát kórházak

A hozzám forduló várandós édesanyák egyik nagy kérdése, hogy melyik kórházban hozzák világra gyermeküket? Hol találnak  maguk és  kisbabájuk részére olyan körülményeket,  ahol méltó módon lehet szülni és születni? Természetes vágyuk, hogy  háborítatlanul, a maguk tempójában vajúdhassanak, hogy ne legyenek rutinból történő beavatkozások, és hogy  a család a baba megszületése utáni “aranyórát” zavartalanul együtt tölthesse. Fontos szempont még a kórház gyermekágyas részlegének a szoptatáshoz, csecsemőellátáshoz való hozzáállása.

A baba ellátásával kapcsolatosan jelenthet segítséget a “Bababarát Kórház” kritériumainak ismerete és a címet elnyert kórházak listája. A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiírása alapján idén az Egészségügyi Minisztérium 13 kórház pályázatát fogadta be,  és ítélte oda nekik a 3 éven keresztül használható “Bababarát Kórház” címet:

 1. Budapest – Főv. Önk. Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
 2. Debrecen – DE OEC, Ált. Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 3. Dombóvár – Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
 4. Esztergom – Vaszary Kolos Kórház
 5. Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
 6. Kazincbarcika – DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
 7. Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
 8. Salgótarján – Szent Lázár Megyei Kórház
 9. Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
 10. Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 11. Siófok – Siófok Város Kórház – Rendelőintézet
 12. Szolnok – Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet
 13. Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház

Szoptatás a kórházban

A “Bababarát Kórház” címet előzetes, alapos és több napos helyszíni felmérés és megfigyelés után adományozzák azoknak az intézményeknek, amelyek a WHO és az UNICEF 10 pontos feltételrendszerét legalább 80 %-ban teljesítik. A kritériumok legtöbbje a szoptatással kapcsolatos, és nagyban segíti az újszülött baba  korai kötődését édesanyjához.

1. A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.

2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.

3. Tájékoztassanak minden várandós anyát a szoptatás előnyeiről és módjáról.

4. Segítsék hozzá az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék.

5. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.

6. Csak orvosi indikáció esetén kapjon a csecsemő anyatejen kívül más ételt vagy italt.

7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.

8. Ösztönözzék az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.

9. A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.

10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

Olvass még többet a Dúla blogon a WHO szülésről szóló ajánlásairól!

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!

 

19 hozzászólás

 1. […] Bababarát kórházak […]

 2. nagy eva 2010. március 9. kedd at 11:41 - Reply

  MÉg ekkora hülyeséget mint ezaz irányelv alapján történő odaítélés!Kimennek ellenőrizni pár napig?Persze hogy akkor flottul megy minden.Én az Stvánban szültem.Életem legrosszabb 4 napja volt amit ott töltöttem.Császároztak a babát csak köbö 3-4 óra múlva hozták be hozzám.Szoptatásról nem “meséltek” semmit.Azt se tudtam mi az az igény szerinti és napirendi szoptatás.Csak itthon”jötem rá” a dolgokra.a 24 órás rooming -in pedig egy nagy baromság.Illetve nem lenne az ha egy-kétágyas szobák lennének.No de 3-4 ágyas szobáknál??Félóránként üvölt valamelyik kisbaba.Ha a tied elhallgat rákezdia másik aztán a harmadik.Eredmény:kialvalan, depis mamák.Áh soha nem voltam kórházban 33 éves vagyok.De ezek után szülni biztos nem fogok.És nem maga a szülés..Bár az is megér egy misét.Az anesztes doki köbö 6-7 szer szúrt belém mire “eltalálta” amit kell hogy hasson az érzéstelenítő.Szóvaal én azt mondom: ha szerencséd van megúszod különösebb komplikáció nélkül, de ha nincs hát készülj. A szülés egy veszélyes üzem mégis úgy csionál mindenki mintha milyen rutindolog lenne.

 3. Orsi 2010. március 9. kedd at 22:07 - Reply

  Kedves Éva!

  Sajnálom, hogy ilyen rossz élményeket szereztél a kórházban. Annak ellenére, hogy az István Budapesten egy keresett és a kismamák többsége által kedvelt kórház, bizony előfordulhat az, amit leírtál. Jó kórházban is lehet rossz szülésélményt szerezni, és kevésbé jó hírű helyen is lehet szépen szülni. Sok minden közrejátszik ebben: a kórházi protokoll, a személyzet hozzáállása és szaktudása, a szülő nő felkészültsége és még sorolhatnám…

  A bababarát kórház feltételének pontjait igen fontosnak tartom – jó lenne, ha ott tartanánk, hogy ezek mindenki számára természetes és magától értetődő dolgok lennének! Azt, hogy a cím elnyerése után a pontok betartását miként ellenőrzik, nem tudom, de majd utánanézek.

  A szülés nem rutindolog: az édesanya és a kisbaba életének kiemelt, igen fontos történése. Dúlaként egyik legfontosabb feladatomnak azt tekintem, hogy minél több nő tudjon úgy szülni, ahogyan eltervezte és ahogyan szeretne.

  Kívánom, hogy teljen minél több örömöd a babádban, és hogy a szülésed nehéz pillanatai ne keserítsék meg ezt az örömöt!

 4. nagy eva 2010. március 23. kedd at 21:42 - Reply

  Kedves Orsi!

  Nem keserítette meg az örömömet ez a kórházas dolog, de nem felejtem el az biztos.Persze annyira azért valószínű nem volt szörnyű, csak abban a beszűkült tudatállapotban így élhettem meg.

  De azért az több mint fura, hogy egy bababarát kórházban semmit nem mondanak a szoptatásról.Igaz én se sem kérdeztem, dehát nem is tudtam mit kellene megkérdezni.Az az igazság hogy a szoptatásról szülés előtt semmit nem olvastam.Császároztak, ennek ellenére a 3. napon volt tejem, és szerencsére azóta is van.BÁr néha olyan mintha alig lenne, de a kisbabám szépen hízik, úgyhogy addig nincs gond:-)))Egy hét múlva 3 hónapos és ma mértem 6090g:-))))

 5. nagy eva 2010. március 23. kedd at 21:45 - Reply

  A kórházról annyit még, hogy csak azért szültem ott mert az orvosom ott dolgozik.Egyébként Szent Imréhez lakunk nagyon közel….Sokat is gondolkodtam melyikben kellene szülni….Aztán az orvos eldöntötte, mivel ő ott volt. Deh a Szent Imréről is lehetett jót meg rosszat is olvasni.Szóval kinek bejön, kinek nem:_)

 6. Orsi 2010. március 25. csütörtök at 11:16 - Reply

  Kedves Éva!

  Milyen jó, hogy szépen szopik és gyarapszik a babád! :-)
  Ahogy a Te példád is bizonyítja, császáros mamáknak is szépen megindul a tejük, mert ez nem a szülés módjától, hanem a hormonok szülés utáni összjátékától függ.

  Saját szüléseim során a krházban én is azt tapasztaltam, hogy ha nem vagyok elég elszánt és rámenős a kérdezés-kérés terén, akkor a túlterhelt személyzet nem sok időt áldoz a frissen szült anyákra… Viszont az is igaz, hogy ha segítséget kértem, mindig akadt olyan csecsemős, aki készséges volt. Dúlaként mindig arra bátorítom az édesanyákat, hogy határozottan, de kedvesen képviseljék saját és kisbabájuk érdekeit! :-)

  Az Szt. István szülészetéről és gyermekágyas részlegéről még annyit tennék hozzá, hogy egy szoptatás terén igen jól képzett dúlatársam épp ott vállal önkéntes szoptatási tanácsadást. Igazán sajnálom, hogy vele nem találkoztál! Rendszeresen végigjárja a frissen szült anyák szobáit, és mindenkinek szakszerűen és szívesen segít.

 7. nagy eva 2010. április 2. péntek at 07:30 - Reply

  Igen volt ott azért néhány kedves ember.És volt egy fiatal lány na ő nagyon kedves volt és tényleg mindig válaszolt meg segített is ha kérdeztem.Csak ez a szoptatás dolgo nem esett le nekem:DDDDMármint hogy kérdeznem kellene.De lehet azért mert volt tejem, babika szopizott minden nap rendesen, és így nem volt probléma ezért nem is jutott eszembe hogy mást is kellene tudni a szoptatásról.Csak már itthon jöttek elő a kérdések, hogy igény szerint vagy napirend szerint, hogy fejni kell e mindennap?
  Csodálkoztam is- most így utólag már mosolygok ezen,- hogy éjszak mit csinál a sok anyuka a fejőgéppel a kezében??És miért nem szoptatnak??Ezt most komolyan írtam:)Annyira nem járt ezen az agyam mert nekem nem volt problémám, hogy nem jutott ela tudatomig hogy kérdezzek róla.Én ott ültem köztük szoptattam, ők meg fejtek csak épp arra nem kérdeztem rá:Hát ti mit csináltok?
  Most lehet úgy tűnik mintha valami bugyuta liba lennék de nem amúgy:))))Hidd el!!:)))

  Bogárkám 3 hónaposan 6190.Most utolsó héten 100g-ot hízott, amit nem is bánok(pedig ugyanúgy eszik mint előtte csak már ötször egy nap) mert egy kicsit pufi:PDe nagyon szép!!!:)Ugye majd leáll és elkezd nőni is??:)

 8. Orsi 2010. április 4. vasárnap at 19:57 - Reply

  Kedves Éva!
  Ha a babád anyatejes, és ilyen szépen gyarapszik, nincs okod aggodalomra. Szoptasd továbbra is igény szerint, így a saját ütemében nő és hízik. :)

 9. Tóth Ági 2010. május 3. hétfő at 01:12 - Reply

  A bababarát Szent Istvánról sajnos nekem is csak rossz tapasztalataim vannak, a lányom 4 éve szült ott. Az orvosáról nem beszélek inkább, aki este 7-től csak másnap 4 órakor vonult be a szülésre, mert a magánkórházban volt éppen ügyeletes, de ez felejthető, mert a vejem végig bent volt a szülésznővel a szülőszobán (velem együtt), szinte nem is lett volna orvosra szükség. A bemászkálás a szülőszobára utcai ruhában, cipőben, hát mit mondjak, de bezzeg mikor a takarítócsajszi felmosott, ránk ordított, hogy bujjunk bele a cipővédőbe. A csecsemősökegyáltalán nem foglalkoztak a gyerekekkel, a gyerekorvosnő szinte leszúrta a lányomat, hogy nem tudott szoptatni (első gyermeknél). Ma éppen a Szent Imrében szüli meg a második gyermeket, itt csak a legvégén mehet be az apuka, de remélem, hogy itt minden rendben lesz. Szóval én mindenkit óva intek a Szent Istvántól, még ha magán orvosa van, akkor is.

 10. nagy eva 2010. május 3. hétfő at 20:09 - Reply

  Ági gratula a lányodnak:))) Ha szülök mégegyszer akkor én is kipróbálom Szent Imrét. Sokat olvastam az Istvánról rossz véleményt de úgy voltam vele majd én kitapasztalom magam mi zajlik ott.Meg az orvosom miatt nem is mehettem máshova….

  No mindegy.

  Orsi!KÉrdezhetnék?

  Szóval van lefagyasztva tejcsi és néha ha jön anyukám arra gondoltunk megeteti ő a kisbogarat és akkor én mehetek ügyeket intézni.Igen ám de a kisasszony nem iszik cumisüvegből!Pedig pici korában pár hetesen nagy ritkán itattam vele cumisüvegből.Köbö 4 szer.Meg régebben anyu is megetette vagy kétszer.Aztán ez teljesen elmaradt mert inkább mindig hazajöttem etetésre.

  De most jó lett volna és nem tudom mi lehet abaj.Pedig aznapi tejet adtunk volna oda neki és csak fintorog.Az jutott eszembe akkor ha véletlenül nem lenne tejem a tápszert hogy enné meg???!!!Nem akarok én rászokni a cumisüvegre de néha azért jóljönne.Nem beszélve a sok anyatejről ami lefagyaszta van.Most dobjam ki?

  köszi a választ előre is

 11. Orsi 2010. május 3. hétfő at 20:14 - Reply

  Kedves Ági!

  Hasonlóképp, mint Éva esetében: sajnálom, hogy lánya rossz élményeket szerzett négy évvel ezelőtt az István Kórház szülészetén. Azt gondolom azonban, hogy egy rossz élmény alapján nem lehet a kórházat leírni és elítélni. Sokak szép szülésélménnyel gazdagodva távoznak az Istvánból.

  Manapság az interneten több helyen is lehet a kórházakkal, szülészetekkel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat olvasni, illetve megosztani is. Érdemes felkeresni a http://szuleszetek-kerdoiv.blogspot.com/ oldalt, ahol szülészeti intézményekről részletesen tájékozódhat.

  A második unoka megszületéséhez szívből gratulálok! Remélem, hogy minden úgy zajlott a szülőszobán, ahogy lánya és párja szerették volna! Örömmel hallanék róluk, és a Szent Imre Kórházban szerzett szülésélményről!

 12. Orsi 2010. május 3. hétfő at 21:06 - Reply

  Szia Éva!

  Nem minden kisbaba fogadja lelkesen a cumisüveget – főképp, ha eddig csaknem kizárólag szopizott.

  Érdemes lenne kipróbálni, hogy pohárból vagy kanalazva adva elfogadja-e a kicsi a lefejt tejet. Esetleg próbálj ki egy másik fajta cumisüveget vagy cumifejet. Aztán nem jó akkor próbálkozni a cumisüveggel, ha a kisbaba már nagyon éhes és nyugtalan, mert ilyenkor nagy csalódást okozhat, ha nem a jól megszokott és megnyugtató anyamellet kapja.
  Az is lehet, hogy a lefagyasztott anyatej íze nincs ínyére. Mielőtt elindulsz, frissen fejd le a tejet, amivel aztán megkínálhatják őt. A tej hőmérsékletére is érzékeny lehet: nem túl meleg vagy éppen hideg a tej, amivel anyukád kínálta?
  Végül egy nagyon fontos tanács: soha ne Te, hanem más személy próbálja a kislányodat cumisüvegből megetetni! A Te személyedhez kizárólag az anyamellet és a szoptatást kösse!

 13. nagy éva 2010. május 7. péntek at 06:59 - Reply

  Kedves Orsi!

  Köszönöm válaszod. Erre nem is gondoltam, hogy ne én adjam neki, de akkor majd férjem fogja próbálgatni. Amikor nem fogadta el először friss tejet kapott, amit előtte fejtem le, nem volt lefagyasztva.

  Azóta próbálgatom, nagy ritkán a teát tejet. Cumisüvegből vettem ilyen kettest, és mintha kicsivel jobb lenne a helyzet, de továbbra sem issza.
  Kanállal adtam neki teát tegnap, végül is arra már nem fintorgott annyira és kortyolta is lefelé hallottam.
  Lehet csak teát fogom próbálni cumisüvegből. Ez ilyen édeskömény tea, nem sok néhány kanalacska, még 10 ml sincs.
  Nem is értem miért nem lehet teát adni babának? Régen mi is teát kaptunk már kicsi korunktól anyukám mondta, és semmi bajunk nem lett….

  Más.

  Bogika másfél hónapos korától átaludta az éjszakát (szerencsére nem volt hasfájós), ami azt jelentette, hogy este nyolctól reggel hat, fél hétig aludt, ébredések nélkül egyhuzamban. Egészen így volt ez a három hónapos oltásáig. Nem tudom van e összefüggés, de mióta azt megkapta, felébredt akár kétszer is éjszaka. Igaz nincs vele semmi gond, mert általában azonnal visszaalszik de akkor is furcsállom. Vagy ez természetes?Tegnap éjszaka magam mellé vettem mert teljesen felébredt, és aztán elaludt. Ez kb. 15 perc alatt lezajlott.
  Kíváncsi lennék a véleményedre.
  Nappal etetések után játszik másfél órát, aztán egy-két órákat alszik. A lefekvés előtti evés délután ötre esik, azután már végig fennmarad fürdetésig ami fél nyolckor történik. Tehát nem is alszik túl sokat nappal sem, összesen háromszor alszik el.

 14. Orsi 2010. május 11. kedd at 21:12 - Reply

  Kedves Éva!

  Lehet éppenséggel teát adni a babának, de nagyon nem érdemes. Sokkal inkább az anyatej az, ami neki való, amíg ilyen pinduri. Hat hónapos kor után aztán következik a hozzátáplálás, de akkor is sokkal inkább a felforralt és lehűtött vizet ajánlom a a tea helyett. Se a teában lévő cukorra, se tealevélre nincs szüksége a babának.

  Sok anyuka számol be hozzád hasonlóan arról, hogy az oltásokat követően kisbabája viselkedése valamilyen formában megváltozik. Bogi éjjel felébred, amit előtte nem tett. Azt gondolom, a legjobb, amit Te tettél vele: magad mellé vetted és megnyugtattad.

 15. nagy eva 2010. június 16. szerda at 04:17 - Reply

  Kedves Orsi!

  Szeretném a tanácsodat kérni. A picim hamarosan 6 hónapos lesz. Köbö 2 hete délelőtt kap gyümölcsöt.Továbbra is 5-6-szor szopizik. Nem fog túlságosan elhízni ha ennyit szopizik? Az egyik szopit ki lehet váltani 6 hós kor után? Úgy hogy csak háromszor szopizna és délelőtt kapna gyümölcsöt, délután meg nem tudom.

  Vagy nyugodtan szopizhat ahogy eddig?? Tanácstalan vagyok, a védőnőre nem lehet számítani.

  Most nyáron néha 6-szor szopizik.
  Mit csináljak?

  Köszönöm: Éva.

 16. nagy eva 2010. június 16. szerda at 04:34 - Reply

  Ja 7700g a pici:))))

 17. Orsi 2010. június 16. szerda at 06:46 - Reply

  Kedves Éva!
  Azt gondolom, aggodalomra semmi ok. :)
  A kisbabád pontosan tudja, mennyit szeretne enni és szopizni, így rábízhatod a dolgot. Egyáltalán nem sok, ha egy majd’ 7 hónapos baba napi 5-6 alkalommal szopik. Semmiképp nem ajánlanám Neked, hogy a napi 3 alkalomra álljatok át, egy ekkorka babának sokkal inkább az anyatejre van szüksége, mint a különböző tejpépekre (amik allergizálhatnak, hiszen tehéntejből készülnek!), vagy bármilyen más szilárd táplálékra. Kóstolgassa az ízeket, szokja a szilárd ételeket, de a fő táplálék még hónapokig az anyatej maradjon!

 18. Kriszti 2010. június 16. szerda at 13:56 - Reply

  Kedves Éva!
  Orsinak igaza van, semmi szüksége még a babádnak, hogy szilárd ételekre, tejpépekre (erre szerintem később sem) álljon át! Látod, hogy a fejlődésével minden rendben! Elhízni sem fog, ő tudja, mennyit kell ennie. Saját tapasztalatom pedig: 11 hónapos a legkisebb fiúcskánk, 6,5 hónapos korától kóstoltattam vele ezt-azt, többnyire hiába főztem és pürésítettem krumplit, répát, ment a kutyusnak. 9 hónaposan érezte és jelezte, hogy most már jól jön neki a szilárd étel is, azóta eszik “rendesen”. :) És ami a legfontosabb, hogy még most is, majdnem egy évesen 5-6x szopizik naponta, meg még éjszaka is 2-4x!

 19. nagy eva 2010. június 20. vasárnap at 12:13 - Reply

  köszi a válaszokat! így lesz! csak tejcsi még jóideig:))

Szólj hozzá!

ÍRJ NEKEM!