Mik a jóslófájások?

A várandósság vége felé haladva egyre gyakrabban érezheted, hogy a hasad fél-egy percre megkeményedik. Lehet, hogy naponta többször, vagy akár órákon át tartanak a kontrakciók. Ezek a jóslófájások (vagy hivatalos nevén a Braxton-Hicks kontrakciók), azaz fájdalom nélküli keményedések, és nagy valószínűséggel arra szolgálnak, hogy a méhed izomzatát felkészítsék a szülésre.

Ez még jóslófájás, vagy elkezdődött a vajúdás?

Ha először vagy várandós, bizonyára benned is felmerül a kérdés: Honnan fogom tudni a kétféle kontrakciót megkülönböztetni? Észre fogom venni, ha a szülés megindul? Igen, egészen biztosan érezni fogod a különbséget. A valódi fájások hosszabbra nyúlnak, rendszeresebben jönnek és fájdalmasabbak, mint a jóslófájások. Arról is meg fogod ismerni őket, hogy idővel egyre gyakoribbak, hosszabbak és intenzívebbek lesznek, míg a jóslófájások mindig kiszámíthatatlanok és rendszertelenek.

Van olyan, hogy a jóslófájások is fájnak?

A szüléshez közeledve előfordulhat, hogy a jóslófájások intenzívebbek és talán fájdalmasak is lesznek, de arról mindenképpen megismered őket, hogy nem válnak rendszeressé és nem erősödnek. Előfordulhat például, hogy megerőltetted magad a bevásárláskor vagy nagyobbik gyermeked cipelésekor. Ilyenkor ha ledőlsz egy kicsit pihenni, vagy egy finom meleg fürdőt veszel, a keményedések maguktól elmúlnak.

Mikor kell orvosodat vagy szülésznődet értesítened?

A jóslófájások természetesen nem indokolják, hogy felkeresd őket. Ha azonban a 37. hét előtt a keményedések rendszeressé és fájdalmassá válnak, melléjük derékfájdalom vagy vérzés társul, esetleg elfolyik a magzatvíz, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot orvosoddal és szülésznőddel.

Jóslófájásokat a 9. hónapban érezhetsz. www.szilvifoto.hu

Jóslófájásokat a 9. hónapban érezhetsz. www.szilvifoto.hu

Anyák írták a Facebook-os Szép szülésélmény szülésfelkészítő csoportomban:

Nálam kimaradt  a jóslófájás, vagy legalábbis nem tudtam, hogy ez az.

– Eszter

Volt az elsőnél is jóslófájásom, kb. a 36 héttől, és most is már néha előfordul. 34 hetesek vagyunk most. Nálam ezek enyhe mensi szerű görcsök, amik elég sokáig tartanak.

– Zsuzsa

Nem éreztem semmit előtte, csak a szüléskor.

– Eszter

Nem éreztem jóslófájásokat, csak 2 nappal előtte, de nagyon minimális volt az is.

– Erzsébet

Egyetlen kisfiam múlt hónapban született. Voltak jóslófájásaim már a 33-34-ik héttől.

– Renáta

Keresztcsontnál éreztem feszítést az elsőnél, a 37. hét vége felétől.

– Bori

Nem éreztem jóslófájást, csak mikor már szépen folyamatosan jöttek az igazi fájások, na azt már megéreztem. :-) Első baba.

– Évi

Én semmit nem éreztem szülésig. Sőt, mikor bementem szülőszobára, hogy 5 percenként jönnek a fájások, és ráraktak CTG gépre, akkor nekem azt mondták, hogy ezek csak jóslók. Mondtam, hogy úgy tudom a jósló nem rendszeres, de azt mondták, az igazi fájás gép szerint 100 körüli. Nekem volt 25 . :-) De fájni fájt. :-) Azt kértem, hogy hívják ide az orvosomat. 10 perc alatt oda is ért. Azt mondta, kicsit maradjak. Megnézzük, mi lesz? Akkor 2 ujjnyi voltam. Azt mondta, visszajön 1 óra múlva. Addigra szülésznőm is odaért, aki szabin lett volna szegény. :-)) Kb. 3/4 óra múlva szülésznőm azt mondja, hogy megvizsgál, mielőtt doki visszajön. Egyszer csak hallom, hogy kiabál:  “Jöjjön gyorsan! Látom a fejét!…” Első babásként kicsit sokkot kaptam, de megnyugtattak: már mindjárt kint van. Ne most essek szét… :-) Ez 7:45-kor volt. 8:00-kor kezemben fogtam a kislányom. A fájások nem voltak erősebbek sem, csak folytonossá váltak. Igazából nekem szép élményem van a szülésemről.

– P. Z.

Talán a 33. héttől voltak pocakkeményedések, de nem fájt. Azt mondták, az a jósló.

– Szilvia

38. betöltöttnél volt éjfel tájt. Mivel nekem a 30. héten kinyilt a méhszáj, a dokim azt mondta, legalább a 37.-ig bírjuk ki egyben. Szabalyos 10 percesek voltak… Bementünk szülőszobára. Nem volt nagyon fájdalmas, de azért azt hittem, hogy szülni fogok már. A szülesznő, aki megvizsgált, ő is ezen a vélemenyen volt. Egyre erősödtek a fájások, majd hajnalban kimentem pisilni, és akkor megszüntek. Reggel 7 után az orvosom megvizsgált, majd hazaengedett… A 39. héten egy szerdai reggelen este óta tartó erőteljes keresztcsonttájéki fájasokkal és pocakkeményedessel mentem be aztán a kórhazba szülni.

– Viktória

Nekem nem voltak első babánál, sőt pocakkeményedésekre sem emlékszem… 37+5-re szültem és amikor éjszaka 3 és hajnali 6 között volt kb. 3 “fájásom”. Na, én azokra hittem azt, hogy jóslók. :-) Nem azok voltak.

– Andrea

Olvass még több cikket a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!