Újszülött vizsgálatokItt van, megszületett, akinek az érkezésére már olyan régóta vártatok. A család kibővült egy új kis jövevénnyel – élvezzétek a felejthetetlen és visszahozhatatlan perceket. Amennyire élvezetesek ezek az első, együtt töltött pillanatok, annyira fontos az is, hogy megtudjátok, minden rendben van-e a kisbabával. Nézzük csak, milyen vizsgálatokra számíthatok közvetlenül az újszülött megszületése után, még a szülőszobán, és milyenekre a későbbiekben, a gyermekágyas kórházi napokban?

Apgar-teszt

Az újszülöttek első vizsgálata az Apgar-teszt. (A vizsgálatot kidolgozójáról, az amerikai aneszteziológus doktornő Virginia Apgar-ról nevezték el.) A teszt során az újszülött baba életfunkcióit és aktuális állapotát vizsgálják a születés után 1 perces, majd 5 perces korban, amit azután 0-2-ig számjegyekkel értékelnek. A következő öt életfunkciót vizsgálják:

  • légzés
  • pulzusszám
  • izomtónus
  • bőrszín
  • reflexek.

Ne legyél csalódott, ha újszülött babád az 1 perces vizsgálat során nem a maximálisan elérhető pontszámot kapta. Közvetlenül a megszületés után ugyanis a legtöbb újszülött bőre lilás, mert a bőr rózsásságát adó friss, oxigénben dús vér előbb az agyba és a fontosabb belső szervekbe áramlik, és azokat látja el. Ha a kisbaba 8 pontot vagy annál többet kapott, akkor jó vagy kiváló állapotban van. Előfordul az is, hogy az első vizsgálat értéke ennél esetleg kevesebb, de a következő, 5 percesnél már javul – ilyenkor is minden rendben van. (Altatásban végzett császármetszés esetén például megtörténhet, hogy az első érték nagyon alacsony, de az 5 perces vizsgálaton már jó állapotban van a csecsemő.) Az Apgar teszthez nem kell a babát és a mamát elválasztani, hiszen az újszülött az anya pocakján is jól megfigyelhető.

Vizsgálatok a szülőszobán

Az Apgar tesztet további vizsgálatok követik a szülőszobán, ideális esetben az első 1-1,5 órát, az ún. aranyórát követő időszakban. Általában sor kerül a kicsi súlyának, hosszúságának és fejkerületének megmérésére. Az orrnyílások, a gyomor és a végbél átjárhatóságának megállapítása (ez az ún. szondázás) még van, ahol a szülőszobai vizsgálatok része, míg más kórházakban nem végzik rutinszerűen. A kisbaba torkán ledugott szonda ugyanis okozhat olyan sérüléseket a nyelőcsövön vagy a garatban, ami nyeléskor fájdalmat okozva megnehezítheti a szopást a baba számára.

Vizsgálatok a gyermekágyas napokban

Az első 24 órában újabb, alapos orvosi vizsgálat következik majd, amikor is meghallgatják a kisbabád szívét és légzését, a belső szervek vizsgálatához áttapintják a pocakját, ellenőrzik a külső nemi szerveinek állapotát, végigtapintják a gerincét, és megvizsgálják a csípőjét és a reflexeit. A kórházi tartózkodás utolsó napjaiban kapja meg a baba a BCG oltást és ekkor végzik el az anyagcsere rendellenességek kiszűrésére szolgáló PKU tesztet a sarokból vett vérmintából. Még a szülés előtt kérdezd meg orvosodat vagy szülésznődet, hogy választott kórházadban mi a szokás, hogyan zajlik az újszülöttek ellátása, mert az előírt vizsgálatok fajtái és időpontja kórházról kórházra eltérhetnek.

Olvass még többet az újszülött babákról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!