Szilveszter éjjel kezdtem el azt a bejegyzést írni, de egy nagyon-nagyon örömteli esemény elszólított a gép mellől. Jött a telefonhívás: drága sógornőm méhösszehúzódásai egyre erősebbek és sűrűbbek, indulni kell a kórházba! A 2012-es évem szüléskíséréssel indult: egy pár óra múlva már kezemben tarthattam és ringathattam Levi unokaöcsémet, egy gyönyörű 4180 grammos fiatalembert! Úgy tartják, amivel az év első napját töltjük, azzal telik majd a következő esztendő. Dúla szívem ennél többet és szebbet nem is kívánhat. :-)

Levente a Szt. Imre Kórházban született

Levente a Szt. Imre Kórházban született

És akkor következzen a 2011-es beszámoló. Az év végre érve olyan jó visszagondolni az elmúlt időszakra, és átgondolni, mi minden történt velem és a Dúla bloggal, kikkel találkoztam, kiktől tanultam és milyen várandóssággal, szüléssel-születéssel kapcsolatos eseményeken vehettem részt.

Januárban befejeztem egyetemi tanulmányaimat, majd záróvizsgát tettem a Károli Pszichológiai Intézetének mentálhigiéné szakán. A diplomamunkám témája egy projektcsoport létrehozása és kísérése volt: serdülőkorú lányoknak szerveztem női kört csoporttársammal. A szakdolgozatomban a női élet fontos mérföldkövére, a menstruációra is kitértem, amiből részleteket itt, a Dúla blogon is olvashatsz. A hónap végén  részt vettem a Szt. Imre Kórházban a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) konferenciáján, melynek témája a születésházak és az otthonszülés volt.

Februárban elindult a Dúla blog “Szép szüléstörténet” pályázata. Rengeteg csodaszép írás érkezett, köszönöm a pályázóknak! Az olvasók által beküldött szüléstörténeteket ide kattintva tudod elolvasni. Ugyanebben a hónapban Mészáros Anikó beszélgetett velem a Muzsikus Rádióban a dúla munkájáról és szerepéről.

Márciusban nagyon sokan olvasták el és like-olták a Miért jó szoptatni? című cikket a blogon. Egy másik írás az az apáknak segít abban, hogy hogyan tudnak legjobban segíteni és jelen lenni a szülőszobán. Ajánlom figyelmedbe még a magzattal való kapcsolatfelvétel lehetőségeiről és fontosságáról szóló írásomat is.

Áprilisban részt vettem az Egészséges baba napon, ahol sok-sok kismamával találkoztam, és a dúlai munkámról beszélgettem velük.

Májusban zajlott a Születés Hete. Ugyanebben a hónapban társaimmal megalakítottuk a Békés Dúlakört. Nagyon jó érzés hasonlóan gondolkozó dúlákkal együtt lenni, tanulni, élményeket megosztani!

Júniusban részt vettem a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) által a Szt. Imre Kórházban rendezett császármetszésről szóló konferencián. Ebben a hónapban zárta be kapuit a két évig tartó dúlaműhelyünk, majd Békési Bea pszichológus és Nyulas Jolán, a Szt. Imre Kórház vezető szülésznője jelenlétében társaimmal levizsgáztam dúlasággal kapcsolatos ismereteimből.

Békés szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla oklevelem

Júliusban Veletek ünnepeltem a Dúla blog 2. születésnapját. A hónap közepén végre kezembe vehettem az oly régen áhított mentálhigiénés diplomámat is.
Diplomaosztó

Az augusztus csendesen, családi nyaralás jegyében telt. Egy édes kicsi lány születéséről azért így is beszámolhatok. :-)

Szeptemberben részt vettem a Perinatus Alapítvány szervezésében Csóka Szilvia előadásán. Szilvi zoológus és magatartáskutató, aki a babák alvását és korai kötődését kutatja, és ezen az estén is erről beszélgetett a szülőkkel.

Októberben zajlott a IV. Nemzetközi Babahordozó Hét, ahol dúlatársaim programjain is részt vehettetek. Ugyanebben a hónapban egy igazán különleges szüléstörténet is kikerült a Dúla blogra: Petra két császármetszés utáni hüvelyi szülésének története.

A november mozgalmasan zajlott. Dúlatársammal, Nórával német nyelvű baba-mama és várandós csoportot indítottuk az Életkörben. Ebben a hónapban tartotta éves konferenciáját a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT), melyen magam is részt vettem. Sokféle izgalmas témában hallgathattunk előadásokat, többek között az oxitocinkutatás új eredményiről, a koraszülött babák PIC-ekben (Perinatális Intenzív Centrumokban) végzett családközpontú ellátásáról, kisbabák és szülők együttes pszichoterápiájáról, császármetszésről és a szülésélmény feldogozásának fontosságáról. Szintén ebben a hónapban zajlott a BabaMamaExpo, ahol sok kismamával és párral találkoztam, beszélgettem, és többen a kismama masszázsból is ízelítőt kértek és kaptak. :-)

Decemberben megjelent Mara, egy velem szült édesanya írása a Kismama magazin karácsonyi számában – nekem is igazi ünnepet szerezve. Milyen jó volt újra felidézni Marci baba születésének együtt átélt érzéseit és történéseit! :-) Ebben a hónapban került sor Vida Ágnes Babapszichológia című könyvének bemutatójára. Ágival a kompetens magzatokról és babákról, a szülésről, a kötődésről, altatásról-alvásról és a mai kor feladatairól beszélgettem. Itt egy kis ízelítőt kaphattok a beszélgetésből:

Igazán klassz és mozgalmas volt az elmúlt esztendő. Köszönöm a bizalmatokat, amivel hozzám fordultatok, az e-maileket és telefonhívásokat. Örültem minden találkozásnak, beszélgetésnek és kismama masszázsnak, és idén is nagy szeretettel várlak Benneteket itt, a Dúla blogon vagy személyesen. Nagyon boldog és babákkal-örömökkel teli 2012-t kívánok mindenkinek!