Miért jó szoptatni?

A szoptatás az anyaság egyik legszebb és sok örömöt adó tevékenysége. Olyan jó a kisbabát ölbe venni, vele összebújni, és azt adni neki, ami a legtermészetesebb, és ami neki is a lehető legjobb. Egyetlen tápszer sem ér fel ugyanis az anyatejjel. Nehézségek persze adódhatnak a szoptatással kapcsolatosan, de ilyenkor is érdemes kitartani, és ha kell, szakértő segítséget kérni.

Tudod-e, hogy az anyatej mennyi jó tulajdonsággal rendelkezik?

 • A kisbabák szervezete bármilyen másfajta tápláléknál (tápszernél, szilárd tápláléknál) jobban tudja hasznosítani. Mérések szerint az anyatej  kalciumtartalmának 75, vastartalmának pedig 50 százaléka szívódik fel, míg a tápszer esetében 50 és csupán 7(!) százalékos hasznosulásról beszélhetünk. Jó, ha tudod, hogy a régebbi szemlélettel ellentétesen ez a baba hat hónapos kora után is érvényes, tehát a vasraktárak pótlása miatt sem kell erőltetni vagy hamarabb bevezetni a szilárd ételeket.
 • Az anyatej élő anyag, amely hasznos immunsejteket tartalmaz, és segít a kisbabának egészsége megőrzésében. Az anyatej immunanyagai ugyanis aszerint változnak, hogy a környezetben milyen kórokozókkal találkozik az édesanya (és vele együtt a csecsemő). Ha náthás is vagy, külön jót teszel kicsinyeddel, ha szoptatod, mert így a tested által termelt ellenanyagok az ő szervezetébe is eljutnak, és megvédik őt. Ha esetleg el is kapja a náthát, meglátod, sokkal hamarabb meggyógyul. Használhatod orrcseppként és szemcseppként, és sebes mellbimbóra is alkalmazhatod.
 • A szoptatás bizonyítottan csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát. Ezt a jó hatását nagy valószínűséggel annak köszönheti, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz.
 • Az anyatej összetétele folyamatosan változik: ahogy a kicsi növekszik, illetve egy szoptatáson belül is alkalmazkodik az igényekhez. Más az összetétele a sárgás színű előtejnek, mint az érett tejnek, és más a koraszülött babát szoptató  anya teje, mint az időre született csecsemőt szoptató anyáé. A szoptatás elején hígabb, a szomjat inkább oltó tejhez, míg  a mellet kiürítve pedig a zsírosabb és laktatóbb tejhez jut hozzá a baba.
 • Az anyatej mindig rendelkezésre áll, nem kell hozzá vizet forralni, cumisüveget fertőtleníteni, és ráadásul teljesen ingyenes.

Felhasznált irodalom: W. Ungváry Renáta, Szoptatós füzet

 

Olvass még többet a szoptatásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!

 

2018-02-07T17:54:38+00:00Kategória: Szoptatás, Szülés után|Címke: , , |

3 hozzászólás

 1. Bogóc 2011. április 4. hétfő at 08:53 - Reply

  És valóban, a szoptatás az , ami a mienk. Akkor ketten vagyunk, lehet gyönyörködni a babámban, ahogyan erősödik és nő, mert az anyameleg anyatejecskét eszi boldogan és ügyesen. Olyan jó megölelni és símogatni, szeretgetni, beszélgetni hozzá. Én azt érzem, hogy szoptatni, a testemből táplálni a kisbabámat van annyira csodálatos, mint először megpillantani.

 2. Bán Ágnes 2011. április 8. péntek at 11:21 - Reply

  Az én babám annyira odavan a ciciért, hogy cumisüvegből szinte el se fogadja ( csak hát a lefejt tejet vhonnan muszáj megenni ), képes órákig csüngeszkedni rajta, a kis raffinált, még akkor is, amikor már semmi sem jön belőle.
  :)

 3. K.P. 2011. május 12. csütörtök at 07:33 - Reply

  Én beilleszteném a bejegyzésedbe azt is, hogy az anyatej, fedezi a folyadékigényt is, ezért nem minden esetben van szükség a teáztatásra. Hosszabb távú lelki kapcsolatot eredményez anya és gyermeke között, javítja a látást, gyorsabb beszédfejlődést segít elő és nem utolsó sorban, talán a leginkább nyomós érv az, hogy sokkal jobban fejlődik a gyerekek IQ-ja. Szerintem egy odafigyelő anyának ez is nagyon fontos szempont lehet. Különben ezt egy könyvből olvastam én is, amit egy szülész írt meg a sokéves pályafutásának végén. Különben a könyv témája a szülészet nehézségeiről szól, tehát az egészségügy pénzügyi, társadalmi hátrányosságairól, így a könyv nem csak az anyukák számára készült el, de nagyon sok hasznos dolgot lehet benne találni különben. Számomra az tetszett a legjobban, hogy teljesen ingyen lehet letölteni. http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

Szólj hozzá!

ÍRJ NEKEM!