A szoptatás az anyaság egyik legszebb és sok örömöt adó tevékenysége. Olyan jó a kisbabát ölbe venni, vele összebújni, és azt adni neki, ami a legtermészetesebb, és ami neki is a lehető legjobb. Egyetlen tápszer sem ér fel ugyanis az anyatejjel. Nehézségek persze adódhatnak a szoptatással kapcsolatosan, de ilyenkor is érdemes kitartani, és ha kell, szakértő segítséget kérni.

Tudod-e, hogy az anyatej mennyi jó tulajdonsággal rendelkezik?

  • A kisbabák szervezete bármilyen másfajta tápláléknál (tápszernél, szilárd tápláléknál) jobban tudja hasznosítani. Mérések szerint az anyatej  kalciumtartalmának 75, vastartalmának pedig 50 százaléka szívódik fel, míg a tápszer esetében 50 és csupán 7(!) százalékos hasznosulásról beszélhetünk. Jó, ha tudod, hogy a régebbi szemlélettel ellentétesen ez a baba hat hónapos kora után is érvényes, tehát a vasraktárak pótlása miatt sem kell erőltetni vagy hamarabb bevezetni a szilárd ételeket.
  • Az anyatej élő anyag, amely hasznos immunsejteket tartalmaz, és segít a kisbabának egészsége megőrzésében. Az anyatej immunanyagai ugyanis aszerint változnak, hogy a környezetben milyen kórokozókkal találkozik az édesanya (és vele együtt a csecsemő). Ha náthás is vagy, külön jót teszel kicsinyeddel, ha szoptatod, mert így a tested által termelt ellenanyagok az ő szervezetébe is eljutnak, és megvédik őt. Ha esetleg el is kapja a náthát, meglátod, sokkal hamarabb meggyógyul. Használhatod orrcseppként és szemcseppként, és sebes mellbimbóra is alkalmazhatod.
  • A szoptatás bizonyítottan csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát. Ezt a jó hatását nagy valószínűséggel annak köszönheti, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz.
  • Az anyatej összetétele folyamatosan változik: ahogy a kicsi növekszik, illetve egy szoptatáson belül is alkalmazkodik az igényekhez. Más az összetétele a sárgás színű előtejnek, mint az érett tejnek, és más a koraszülött babát szoptató  anya teje, mint az időre született csecsemőt szoptató anyáé. A szoptatás elején hígabb, a szomjat inkább oltó tejhez, míg  a mellet kiürítve pedig a zsírosabb és laktatóbb tejhez jut hozzá a baba.
  • Az anyatej mindig rendelkezésre áll, nem kell hozzá vizet forralni, cumisüveget fertőtleníteni, és ráadásul teljesen ingyenes.

Felhasznált irodalom: W. Ungváry Renáta, Szoptatós füzet

 

Olvass még többet a szoptatásról a Dúla blogon!