Csodálatos dolog apává válni. Csodálatos és nagyon izgalmas kaland. Az elején pároddal együtt örültetek a megfogant kisbabának, majd közösen éltétek át a várandósság csodáját. Most pedig közeledik a szülés időpontja.  A szülőszobai tartózkodás, a vajúdás “tétlen” szemlélése ugyanakkor nagy kihívást is jelenthet számodra. “Mi lesz, ha nem tudom majd, hogy mit kell csinálni?”, “Vajon hogyan bírom majd a sok órás vajúdást?” és “Hol kell majd állnom?”– ilyen és ehhez hasonló gondolataid lehetnek a szülőszobára készülve.

Hogyan érezd magad jól, és minél hasznosabbnak a szülőszobán? A következő útmutatóval ebben szeretnék neked, leendő édesapának a segítségedre lenni.

Szülőszobai útmutató apáknak

Szülőszobai útmutató – apáknak:

1. Készülj fel!

Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúlaként azt tapasztalom, hogy nagyon nagy jelentősége van annak, ha egy szülőpár együtt készül fel a kisbaba megszületésére és fogadására. Vegyél részt az előkészületekben, járjatok együtt szülésfelkészítő alkalmakra, kísérd el a párodat, amikor ultrahangvizsgálatra vagy az orvosához megy. Mindez segít abban, hogy minél inkább belevonódj a várandósság eseményeibe, hogy érzékeld és megtapasztald azt a hatalmas változást, ami a párodban és benned is végbemegy a 9 hónap alatt, illetve hogy minél jobban tudj kapcsolódni a még pocakban lévő vagy épp megszületett kisbabátokhoz.

2. Tölts le egy kontrakciómérő alkalmazást az okostelefonodra!

Többféle kontrakciófigyelő alkalmazás létezik. Ilyen például az iPhone-okra vagy androidos telefonokon is futó “Full Term – Contraction Timer” vagy a “Labor Day”Ezeket érdemes előre letölteni, kipróbálni, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbbet, legjobban használhatót. Apaként valószínűleg szívesen bíbelődsz ezzel. Ráadásul abban is segíted a párodat, hogy nem neki kell a méréssel törődni, így nyugodtabban tud befelé, kisbabátokra figyelni.

3. Érkezz meg!

A szüléshez sok idő kell. Légy nyugodt, kisbabád nem fog csak úgy hirtelen előbukfencezni a mamája pocakjából. :-) A vajúdás első jeleinek érzékelése után még hosszú órák telnek el a baba megszületéséig, így lesz elég időtök, hogy megérkezzetek a kórházba.

4. Találd meg a helyed!

Vajúdó párod a szülőszobára érkezve általában rövid időn belül rátalál a neki legkényelmesebb helyre és testhelyzetre. Lehet, hogy ebben nem tudsz segíteni neki, és úgy érzed, hogy feleslegesen álldogálsz ott mellette.  Nincs ezzel semmi baj, hiszen neked is meg kell szoknod az új helyzetet és az új embereket. Maradj nyugodtan háttérben, és légy készen arra, hogy párodnak hamarosan szüksége lesz rád. Megkérdezheted a szülésznőt vagy a dúlátokat is, hogy hogyan tudsz a legjobban segíteni.

5. Ne csak a CTG készülékre figyelj!

A vajúdás alatt a szülésznő időnként meghallgatja a kisbaba szívhangját. Ezt általában egy kisebb, kézi készülékkel teszi, de ha hosszabb vizsgálatra van szükség, hasra rögzített ctg készüléket használ. A gép segítségével hallhatod majd a kisbabátok szívverését, és azt is látni fogod, ahogyan kijelzi a méhösszehúzódásokat. Több apa ilyenkor úgy próbál segíteni, hogy előrejelzi a méhösszehúzódásokat: “Megint jön egy!”. Ez a legtöbb vajúdó nőt inkább idegesíti, mintsem megnyugtatja. Érzi ő nagyon jól a hullámokat, amik épp a testét elöntik… A kisbaba szívhangjának a figyelése nem az apa feladata, hagyd ezt nyugodtan a szülésznőre és az orvosra. Keresd inkább párod kedvét,  kerülj közel hozzá, masszírozd a hátát, öleld át! Ezek a dolgok sokkal többet számítanak most neki, és ezeket csak te tudod megadni.

6. Engedélyezz magadnak egy kis szünetet!

A vajúdás sokáig is tarthat, és kívülről ráadásul nem is igazán látványos az a változás, ami a méhszáj teljes kitáguláshoz vezet. Lehet, hogy éjszaka van, és már előző éjjel se tudtatok igazán aludni a kezdődő méhösszehúzódások miatt. Jól jöhet ilyenkor egy kis “szülőszoba-szünet”, amikor kimész, és megeszed a bekészített szendvicset, iszol egy kávét, vagy csak egy kicsit kiszellőzteted a fejed a kórházudvaron. Arra figyelj csak, hogy párodat ne hagyd soha egyedül, mindig legyen ott vele valaki – a szülésznő vagy a dúla.

7. Mutasd ki szeretetedet, támogasd párodat!

A szülőszobán férfinak lenni más okból sem mindig olyan egyszerű… “Helyzet van”, és ráadásul a számodra legkedvesebb két emberrel: a pároddal és megszületendő gyermekeddel kapcsolatosan. Eddigi tapasztalataid azt mondatják veled, hogy cselekedj, tégy valamit, segíts nekik. Ugyanakkor azt is látod, hogy most mégsem erre van szükség, és emiatt talán tehetetlennek is érezheted magad. A szülés egy olyan folyamat, melynek során sok időre, türelemre és szeretetre van szükség. Úgy tudsz segíteni, ha egyszerűen csak jelen vagy, nyugalmat sugárzol, ha átöleled. A vajúdás egyes szakaszaiban talán azt is érezheted, hogy párod szeszélyes vagy kiszámíthatatlan lett. Ez teljesen normális állapot ezekben az órákban, és nem miattad van, vagy nem ellened szól. Kísérd őt szeretettel, biztosítsd szerelmedről. Párod és kisbabád körüli érzelmi “védőburok” megteremtésével tudsz a legtöbbet tenni mindkettőjükért. Bátran fejezd ki az érzéseidet irányukba.

8. Örülj!!!

Megszületett a kicsi, és elkészültek az első képek. Nem muszáj azonnal szétküldeni mindenkinek a nagy hírt, vagy további fényképsorozatokat gyártani az eseményről – ráér ez később is. Használd ki inkább ezeket a soha vissza nem térő pillanatokat. Élvezd a kisbabád első kapcsolatfelvevő keresgélését, az “aranyórát”, ami 1-2 órán át tart, figyeld meg, mit csinál eközben a baba, bújjatok össze hármasban, beszélgessetek, örüljetek egymásnak! A kinti világ még nyugodtan várhat egy kicsit.

Olvass még többet a vajúdásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!