TúlhordásHa elérted a szülés előre kiszámított időpontját, és a kisbabád még nem született meg, a legtöbb orvos “túlhordásról” beszél.  Érdemes tudnod, hogy a magzatok jelentős százaléka nem a menstruációs ciklus közepén, a 14. napon fogan. A peteérés és megtermékenyülés bekövetkezhet éppúgy a ciklus elején, mint a vége felé. A várandós kiskönyvedbe mégis a ciklus középidejétől számított időpont kerül, amikor a terhességet hetekben számítva meghatározzák. Ennek megfelelően a babák igen kis százaléka születik pont a kiírt napon. A betöltött 41. hétig terminustúllépésről, a 42. hét után túlhordásról beszélünk.

Terminustúllépés esetén orvosod hozzáállása és a kórházi protokoll nagyban befolyásolja, hogy hogyan tovább. A nem sürgető, türelmes szemlélet az, ami ilyenkor a legtöbbet segíthet Neked. Ne hagyd magad a családtagok és  ismerősök által sem sürgetni, a eljön az idő, amikor a baba készen áll a megszületésre.

A babád állapotát CTG-vel (magzati szívhangfigyelővel)  bizonyára gyakrabban fogják ellenőrizni. Az ő szívhangján kívül az esetleges kontrakcióidat is jelzi a készülék (ez pedig az NST), így következtetve a méhizomzat aktivitására.

Sor kerülhet újabb ultrahang-vizsgálatokra is. Ilyenkor nem csak a baba állapotát, hanem a magzatvíz mennyiségét is megfigyelik. A flowmetria, azaz az áramlásmérés során a lepény működését, a köldökzsinór és a baba ereinek vérellátottságát vizsgálják.

Egyes helyeken szokásban van még a magzatvíz amnioszkópiás vizsgálata. Ez a vizsgálat csak akkor végezhető el fájdalommentesen, ha a méhszáj már kissé nyitott. Ilyenkor a magzatvíz színét nézik, és ebből következtetnek a baba állapotára. A tiszta víz és a látható magzatmázpelyhek jelzik, hogy a gyermek jól érzi magát odabenn. Ha a víz elszíneződött, zöldessé vált, akkor szükségessé válhat a szülés megindítása.

Olvass még többet a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!