Az orientális tánc története több mint 3000 éves múltra tekint vissza. Az ókori keleti kultúrákban minden kislánynak megtanították a törzs nőtagjai a különböző has és csípőmozdulatokat, melyekkel felkészítették őket az első menstruációra, majd később a házaséletre, a várandósságra és a szülésre. Amikor eljött a szülés ideje az asszonyok körbeállták a vajúdó nőt, és a jól bevált has és csípőmozdulatokat mutatták neki. A szülőnő ezeket utánozva enyhítette a méhösszehúzódások alatti fájdalmait. A tradicionális arab kultúrákban a mai napig meghívnak egy hastáncos nőt az esküvőre, aki táncol az ifjú párnak, így kérve termékenységet a házasságukra.

A kismama hastánc egy különleges mozgásforma a várandósság ideje alatt. A tánccal ősi női energiákat lehet megmozgatni, melyekre szükség van a szülés idején. A közös táncolás és zenehallgatás endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, mely segíti a női test-lélek-szellem harmóniájának kialakulását. Segít elfogadni a test változásait (gömbölyödő pocak, csípő, teltebb mellek) és ráhangolódni a nőiességre, a másállapotra.

A hastánc erősíti a medencealapi izmokat és a gátizomzatot, melyek fontos szerepet fognak kapni a szülés idején. Fokozza a belső nemi szervek (méh, petefészkek) vérellátását, így egészségesebbé teszi működésüket. A különböző kar és mellmozdulatok csökkentik a várandósság alatti hát és derékfájást.

A ringató jellegű mozdulatok és a ritmusos zene a babának is kellemes élményt nyújtanak.

A kismama hastánc órán kerüljük a hirtelen és erőteljes mozdulatokat, a rázást, viszont előnyben részesítjük a gömbölyű és ringató mozgásokat. El lehet kezdeni úgy is a foglalkozásokon való részvételt, ha valaki soha nem hastáncolt, mert egyszerű mozdulatokat tanulunk, melyeket mindenki el tud sajátítani rövid időn belül.

A baba megszületése után sem kell abbahagyni a hastáncot! A gyermekágyas időszak után (6 hét) nyugodtan lehet folytatni a hordozókendővel felkötött kisbabával a táncórákat. Jó alkalom arra, hogy az édesanya visszanyerje az alakját és ez alatt együtt legyen a babájával.

(Rákóczi Anna írása)

Várandósok a hastáncról:

„Nagyon kellemes volt pocakosan ez a szárazföldi hullámzás.”

„Nagyon élvezem. Eddig háromszor voltam, most három hét után „elvonási tüneteim” vannak. Jót tesz testnek, léleknek.”

„Pocó élvezi legjobban a lágy zenéket és a ringást.”

„Ebben az állapotban különösen jól esik ilyen nőies, lágy, ringató mozgást végezni. Segít ráhangolódni a várandósságra.”

„Korábban is hastáncoltam, így nagyon hiányzott volna a tánc, ha Babával nem táncolhatok. Kismamaként úgy érzem, nekem is jót tesz, erősíti a hátizmaimat, melyre a hetek előrehaladtával egyre nagyobb súly kerül.”

A kismama hastánc elsajátítható Rákóczi Anna hastáncoktatótól. A foglalkozások szerdánként 18-19 óráig, az Oktogonnál zajlanak. Bővebb információ a +3630/454-69-56 számon vagy a www.par-beszed.eu honlapon.

Olvass még többet a Dúla blogon a várandósságról!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!