Dúlaság – bizalmon alapuló kapcsolat. Ahogy a vajúdás előrehalad, a dúla egyre jobban bevonódik, közben azonban alkalmazkodik az anya szükségleteinek ritmusához, és a szülési folyamathoz. Szerepe így válik egyre fontosabbá, egyre erősebb köteléket létrehozva az anya és a dúla között. Ez az erős kapcsolat később is megmaradhat, hiszen együtt élték át az anya és a család életének egyik legjelentősebb pillanatát.

Az előző részben arról írtam, hogy ki a dúla és hogyan segít a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején az édesanyának és  a családnak. A Dúlakönyv 9 pontban összefoglalja, hogy mik azok a legfontosabb tulajdonságok és készségek, amelyekkel minden dúlának rendelkeznie kell:

 1. Meleg, szerető, lelkes, jószívű és gondoskodó természete érettséggel és felelősségteljes hozzáállással társul.
 2. A szülő nők elfogadásában nem befolyásolják az etnikai és szociális, jövedelmi és életmódbeli különbségek.
 3. Jó egészségi állapotnak és állóképességnek örvend, így nem okoz számára gondot a hosszú ideig tartó támogatás a szülőszobán, a különböző szülészeti helyzetekben folyó munka elviselése.
 4. Szülés utolsó szakaszaiban is képes a nagyon lehangolt anyák támogatására.
 5. Van gyakorlata a szülés terén, melyeket személyes tapasztalatokon és számos más szülés megfigyelésén át szerzett.
 6. Szereti az érintést.
 7. Jól kommunikál, és értő figyelemmel hallgatja meg a másikat.
 8. Ha szükséges, kész átértékelni saját, szüléssel kapcsolatos meggyőződéseit.
 9. Jól alkalmazkodik a különböző szülési körülményekhez és a segítő személyek cserélődéséhez.

Ha a szülésedhez dúlát keresel, keress föl több dúlát is, hogy megtaláld azt, aki szakmailag jól képzett és emberileg is a legjobb választás a számodra. A fenti alapvető dúlai attitűdön túl érdemes jó előre a következő kérdéseket tisztázni, javasolja a Dúlakönyv (zárójelben a magyar viszonyokra vonatkozó megjegyzéseket írtam):

A dúla kiválasztása:

 1. Milyen képzésben vett részt, és milyen gyakorlata van a dúlának a szülés terén? Megfelelő végzettséggel rendelkezik-e? (Magyarországon többféle szervezet képez dúlákat, és a legtöbb dúla a szüléskísérés mellett egyéb várandósággal-szüléssel kapcsolatos tevékenységet, szolgáltatást is kínál, amire érdemes mindig rákérdezni. Van, aki kismama masszázsban is járatos, mások kismama tornát tartanak, megint mások kiscsoportos szülésfelkészítő tréninget.)
 2. Milyen elgondolásai vannak az anya és az apa vajúdás alatti támogatásáról? (Ti mit szeretnétek, miben kéritek a dúla támogatását? Mikor lenne legnagyobb szükségetek a tapasztalt női szüléskísérő támogatására?)
 3. Hajlandó-e találkozni az anyával és az apával otthonukban jóval a szülés előtt, hogy megismerje elképzeléseiket és reményeiket annak érdekében, hogy segíteni tudjon a szülés megtervezésében? (A szülés előtti egy találkozáson általában kevés a tájékozódáshoz, a komolyabb megismerkedéshez. A dúlák többsége szülésfelkészítő konzultációt vagy kiscsoportos szülésfelkészítést is tart, érdemes ezen részt venni. Minél többször tudtok találkozni, annál szorosabb lesz kapcsolat, ami segít a közted és a dúla között lévő bizalom kiépülésében.)
 4. Elérhető-e nem sokkal a szülés időpontja előtt és a vajúdás korai időszakában – telefonon vagy később személyesen? (A dúlával előzetesen tisztázni kell, hogy a szülésed kiírt időpontja előtti 3, illetve utáni 2 hétben jelen tud-e lenni? Ha ebből egy pár napot valamilyen okból kifolyólag nem tud vállalni, akkor ajánl-e helyettesítő dúlát erre az időszakra?)
 5. Milyen kórházakban dolgozik a kerületben? (Érdeklődj az adott kórház szülészetén a dúlás szülés lehetőségéről! Azt gondolom, hogy elég árulkodó a kórház hozzáállásáról, hogy helyt ad-e majd a vajúdással és szüléssel kapcsolatos kéréseidnek, például úgy, hogy lehetővé teszi a dúlai támogatást.)
 6. Van-e helyettesítője betegség vagy más jellegű akadályoztatása esetére?
 7. Milyen díjazásért dolgozik? (Fontos tisztázni, hogy mi a dúlai kísérés pontos tartalma, ill. hogy  a család mit szeretne, és ennek függvényében megállapodni.)
 8. Vajúdás melyik időszakában jó, ha hívják? (A kapcsolattartás a vajúdás egészen korai időszakában is nagyon fontos, így ezt a kérdést nem így tenném fel. Sokkal inkább az tisztázandó, hogy mit szeretne a várandós nő, hol kezdődjön a dúlai támogatás: a család otthonában, vagy elég-e, ha csak a kórházban találkoznak?)
 9. Miket tart a dúlaként végzett munkája legfontosabb elemeinek?
 10. Segít-e a szülőknek a szülési terv kialakításában? (Szülésre való felkészülés során a dúla segítségedre lehet a kívánságaid és szüléssel kapcsolatos kéréseid átgondolásában és megfogalmazásában.)
 11. Képes-e segítséget nyújtani a szülőknek a kórházi dolgozókkal való kommunikációban?
 12. Milyen nyugtatási és fájdalomenyhítési módszereket alkalmaz? (Milyen szelíd fájdalomcsillapítási módszereket ismer és használ?)
 13. Milyen jellegű segítséget nyújt a vajúdó nő férjének vagy partnerének? (Tart-e szülésfelkészítő alkalmakat? Szüléskísérés esetén házhoz is kimegy? Van-e lehetőség a szülés után találkozni vele? Vállal-e gyermekágyas segítést, gyermekágyas konzultációkat?)
 14. Milyen gyakorlata van a szoptatástanításban? (Vannak olyan magyarországi dúlák, akik egyben képzett szoptatási tanácsadók is, mások szoptatással kapcsolatos 40 órás továbbképzésen vettek részt, ill. a dúlaképzésnek is része a szoptatással kapcsolatos alapvető ismeretek átadása.Kérdezz rá a dúlánál, ő hogyan tud szoptatási kérdésekben segíteni?)

Hogyan működik a dúla kiválasztása a gyakorlatban?

Megkérdeztem több, dúlával szült édesanyát, ők hogyan találtak a dúlájukra? Honnan hallottak a dúlaságról, hogyan találkoztak először? A válaszokat itt olvashatod.

Már negyedik hónapos terhes voltam, de még se orvosom, se kórházam nem volt, teljesen elveszettnek éreztem magam, ráadásul nagyon féltem a szüléstől, így próbáltam megragadni minden lehetőséget/segítséget. Sajnos az interneten fellelhető információ áradat inkább még jobban elbizonytalanított, az egymásnak ellentmondó vélemények tömkelegében nem találtam a hiteles forrást. Így nagyon megörültem a Születés Hete programsorozatnak, s pár nem túl hasznos előadás után adtam még egy utolsó lehetőséget a Békés Dúlakörnek péntek délután. Egészen addig kb. semmit nem tudtam a dúlákról. Az egyik dúla tartotta az előadást, mesélt a dúlákról, szerepükről, a szülő nő biztonságérzetéről. Ott és akkor, abban a másfél órában eldöntöttem, hogy nekem szükségem van dúlára, mégpedig őrá. Nem sokkal az előadás után fel is kértem, hogy segítsen nekem, s végül ő kísért engem a szülés alkalmával is. (Anikó)

Dúlámat barátnőm ajánlására választottam, és már az első találkozáskor éreztem hogy megvan a szimpátia köztünk és hogy oldottan tudunk beszélgetni. Nekem fontos volt még a keresztény értékrend is. (S. B. O.)

Már a babavárás előttről ismertem a dúlámat, bár nem tudtam pontosan, mivel is foglalkozik. Az ismerősök, akik dúlával szültek, mind vele tették, így nem is nézelődtem másfelé. (Blanka)

A Facebook-on ismertem meg a dúlámat. Ahogy beszéltünk, megtetszett a gondolkodása. (Móni)

Édesanyám egyik ismerőse ajánlotta, majd személyesen is találkoztunk. Személyes találkozás és beszélgetés közben abszolút meggyőzött a személyisége, a kisugárzása, a tapasztalata, illetve a szaktudása alapján. (B. Sz.)

A dúla választásnál nekem csak az volt a szempont, hogy szimpatikus legyen, ez megvolt. Jó volt a megérzésem és később sem csalódtam. (Kriszti)

A várandósság során olvasott szüléstörténetek alapján találtam rá a dúlám honlapjára. Nem voltak szempontjaim, ő volt az első dúla, akire rátaláltam és azonnal szimpatikus volt. (Márti)

Nem voltak igazán szempontjaim. Ha nem ismerem meg Orsit, és nem járok jógára egy olyan jógaoktatóhoz, aki bár maga is dúla (bár jelenleg nem gyakorolja ezt a hivatását), akkor valószínűleg eszembe sem jut, hogy dúlával szüljek. Baráti körömben sincs olyan, aki dúlával szült volna, tehát nem volt ebben közvetett tapasztalatom sem… Most már van és mindenkinek csak ajánlani tudom teljes szívemből! (Andi)

Több dúlát is ismertem már jóval a várandósságom előtt. Amikor terveztük első lányunk jövetelét, férjemmel megbeszéltük, hogy kit tudnánk elképzelni segítőnek, dúlának. Választottunk, és a dúlám az elsők között volt, aki megtudta a jó hírt, hogy várandós vagyok. A dúla kiválasztásában fontos volt, hogy tudjak benne bízni, az is, hogy puha, ölelő legyen, ugyanakkor legyen benne egyfajta határozottság. Ezt mind megtaláltam a dúlám személyében. (Eszti)

Második gyerekem mellé a dúla képzés vezetőjét választottam, harmadik szülésemhez pedig egy dúlaköri társamat. Mindkettőjükben megbíztam, és nagyon jó kísérőnek tartom őket. (Zsuzsa)

A bemutatkozó anyagok, honlapok, stb. alapján viszonylag hamar néhány dúlára szűkült a kör, közülük Orsi oldala tetszett a legjobban, amin akkoriban egy nagyon szép videó volt látható egy általa kísért szülésről. Bizalmat keltett, felvetem hát vele a kapcsolatot. Néhány e-mail váltás után – amiben csatolva megkaptam a leendő megállapodás vázlatát is, feketén-fehéren minden fontos tudnivalóval – megbeszéltünk egy találkozót. Mivel a szimpátia élőben is megvolt, mást nem is kerestem meg. (Barbara)

Amikor keresgéltem, rögtön a Orsi weboldala ugrott fel, ahogy beírtam a dúla szót… és én egyből belé is szerettem. :-) Aztán persze még nézelődtem, de senki nem volt olyan szimpatikus. Fontos volt számomra a természetesség, hogy 3 gyereke van, hogy azt az irányt képviseli, amilyen irányba én menni akartam. Életem egyik legjobb döntése volt :-) pedig sokan kinevettek!!!! “Minek dúla?…” Aztán sokan a szülés után mondták, hogy “de kár, hogy nekik nem volt”. :-) (Kitti)

Kattints ide, és olvass további írásokat arról, miért és hogyan választottak az édesanyák dúlát maguknak! Olvass még többet a dúlai támogatásról  a Dúla blogon! Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!