Múlt héten olvashattátok a Hasilló Annamária szülésznővel, Anival készült bábaportré előző részét. Ani Egerben és Budapesten, a Róbert Károly Magánklinikán dolgozik. Következzen most a legalább annyira izgalmas folytatás.

Tóthné Hasilló Annamária egri szülésznő az Év Bábája 2011-benA személyes találkozások során hogyan és miben tudod segíteni a kismamákat a szülés közeledtével? Mit javasolsz ilyenkor, mire figyeljenek, és hogyan készüljenek a vajúdásra és szülésre?

A kismamák különbözőek, különböző az igényük is. Természetesen van olyan tájékoztató füzet, szülésről-szoptatásról, amiben általános ismereteket olvashatnak, és az ő igényeik mentén működöm én is. Sok-sok információt kaphatnak az Összhang Egyesületben is, így jócskán van miből „mazsolázni” és az idő előrehaladtával kialakulnak a saját igényeik is.

Szerinted milyen könyveket érdemes elolvasni a szülésre való felkészülés során?

Az Összhang Egyesület Egerben könyvtárat is működtet, ahol nézelődhetnek, kölcsönözhetnek a kismamák, de szerepel a honlapomon is könyv- és link-ajánló is.

Az apás szülés ma már teljesen általánosnak mondható. Milyen változások történtek még az utóbbi években, amiket a legfontosabbnak gondolsz?

Pozitív változásnak tekinthető, hogy a Kórházunk 2010 novemberében megkapta a Bababarát címet. Ahogy a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság oldalán is olvasható, a bababarát ellátásnak a szoptatás időtartamát növelő hatása abban rejlik, hogy az anya és a csecsemő biológiai sajátosságait figyelembe veszi, és ezáltal a szoptatás sikeres beindulását elősegítő gondozást folytat. Mindeközben azok az akadályok, amik a hagyományos ellátás során a szoptatást gátolják – ilyenek az anya és a csecsemő elkülönítése, az időrend szerinti szoptatás, kiegészítések adása, cumi és cumisüveg használata, egymásnak ellentmondó információk, az anya önbizalmának aláásása és a tápszerreklámok – a bababarát kórházban nincsenek jelen.

A cím megszerzése önmagában is óriási változásokat hozott és azt már csak azzal lehetne megfejelni, ha Magyarországon elsőként megszerezhetnénk az AnyaBaba-barát címet is.

2012 április elejétől lehetőség van az intézményen kívüli szülészeti ellátásra. Mennyiben érinti ez a munkádat? Milyen változás(ok)ra számítasz a kormányrendelet nyomán?

Az intézményen kívüli szülészeti ellátást még nem volt lehetőségem megtapasztalni, ezért ebben a kérdésben állásfoglalást sem tennék. Milyen változásokra számítok? Azt gondolom, azok a várandósok, akik az otthonszülést választják, valószínű, hogy akkor is ezt választanák, ha nem lenne szabályozva. Véleményem szerint az intézetben dolgozó szakemberek nem fognak tömegestől elvándorolni és otthonszüléseket kísérni, hiszen nincs meg az ehhez szükséges gyakorlatuk, azaz a biztonságot számukra a kórház adja. A választási lehetőséget jónak tartom, mert a szülés-születés minőségében is nagy jelentőséggel bír az informált döntéshozatal lehetősége. Óriási előrelépés!

„Természetesen szeretnék szülni!” – mondja a legtöbb várandós édesanya, és kívánságaikat sokan szülési tervben is rögzítik. Mit tanácsolsz nekik, írjanak-e, és ha igen, hogyan írjanak szülési tervet?

Régen találkoztam szülési tervvel, amit én kaptam. Elolvastam és azt tudtam mondani, hogy ez rendben van, hiszen alapjában így működöm – terv nélkül is. Az, aki nem így működik, az tervvel sem fog. A megfigyeléseim szerint a szülész orvos és szülésznőválasztás is hasonlóan működik, mint a párválasztás, azaz zsák a foltját megtalálja, és így mindenki igénye kielégül, még ha nem tervezi, akkor is. Bele tudok helyezkedni mindkét fél helyzetébe.

Országos szinten 30% fölött van a császármetszések aránya. Hogyan alakul ez a szám a ti szülészeteteken? Van-e lehetősége a császármetszésen átesett anyának a következő babát hüvelyi úton megszülni?

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a császármetszések aránya jóval 30% alatt van, és természetesen van lehetőség a kórházban a császármetszésen átesett anyáknak következő alkalommal hüvelyi úton szülni.

Havonta, átlag hány kisbaba születésénél vagy jelen és ebből mennyire emlékszel név szerint hónapok vagy akár évek múltával is?

Az évek során úgy alakult, hogy a választott szülésznőként kísért szüléseim számát havi 3-ra csökkentettem. Szülésznői tevékenységem kiegészül laktációs szaktanácsadói hivatással, és éppen most végzem az egri Eszterházy Károly Főiskolán a csecsemő és kisgyermeknevelő szakot, ami egy újabb támogatási forma az édesanyák kísérésében. Lassan alakult ki bennem az az elképzelés, miszerint érdemes lenne szülésznőként úgy működnöm, hogy hosszútávon tudjam támogatni a hozzám forduló kismamákat: a várandósság alatt, szülésüknél ”jelen” lenni, a szoptatást hiteles információkkal és gyakorlatban történő segítségnyújtással segíteni, valamint a kisgyermeknevelés kérdéskörében a megfelelő támogatásban részesíteni őket.

Tartod-e a kapcsolatot azokkal a szülőkkel és kisbabákkal, akiknek jelen voltál a szülésénél?

Vannak olyan szülések, amelyek mély nyomot hagynak bennem, és ha nem is úgy emlékszem rájuk, mintha tegnap történt volna, ám pozitív színezetét lenyomatként őrzöm. A szülést követően több lehetőség van a találkozásra. Működik Egerben a Szoptatást Támogató Anyacsoport, ahol havonta egyszer összejövünk és különböző témákról beszélgetünk. Az Összhang Egyesületnek vannak közösségi programjai, amik évről évre ismétlődnek, pl. Tavaszünnep, Bábafa kirándulás, Advent, ahol szintén lehetőség van a találkozásra.

…és egy vicces kérdés: Hány karácsonyi képeslapot szoktál kapni kisbabáktól?

Igen, régebben kaptam képeslapokat, de ma már az internet, az SMS, váltotta fel a kézbesítő munkáját.

Hasilló Ani szülésznőt a +36 70 257-0515 telefonszámon éred el.

Olvass még a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!