Egy régebben készült interjút szeretnék megosztani veletek. Egy azóta megszűnt kismama oldal szerkesztője kérdezett dúlaként engem várandósságról, anyává válásról és a 9 hónap alatt végbemenő lelki átalakulásról.

Lelki változások a várandósság alattA várandósság lelki változásokkal is jár. Miért fontos, hogy a kismama ilyenkor elsősorban befelé figyeljen, még akkor is, ha áldott állapotban is dolgozik, és sok tekintetben még olyan életet él, mint korábban?

A várandósság alatt sokféle érzést élnek át a várandósok. Az első trimeszter a kisbaba létezésének és a másállapot elfogadásának időszaka. Az édesanyák ilyenkor szembe kell, hogy nézzenek azzal, hogy születendő gyermekük miatt sok minden megváltozik ezután az életükben. A legtöbben a más-állapot csalhatatlan jeleit is átélik (émelygés, hányinger, fáradtság), ami figyelmezteti őket a nagy változásra.

A második trimeszter a várandós nő számára a babáról szól. A kicsi megmozdul, és ezzel beindul az egyre intenzívebb kapcsolatfelvétel kettejük között. Az édesanya egyre többet figyel befelé, a magzata felé, és jó esetben önmagára is több figyelmet irányít. Régi emlékek és érzések elevenednek meg a gyermekkorából, a szüleivel és a családjával kapcsolatosan. A várandósság ténye ebben a trimeszterben “kifelé” is egyre nyilvánvalóbb lesz: a pocak egyre nő, és a kismama súlya is gyarapszik. Az utolsó időszakban a várandósok gondolatai egyre inkább a szülés körül forognak. Sokan egyre érzékenyebbek lesznek, és könnyen elsírják magukat. A befelé-figyelés egyre fokozódik, és a fantáziák, a belső képek leginkább a kisbaba megszületéséről szólnak. Nagyon fontos időszak ez, hiszen lelkileg fel kell készülni arra a nagy változásra, amit az elengedés, a különválás magával hoz. Nagyon szerencsés, ha ebben az időszakban a kismamák már nem dolgoznak, és így van idejük – a praktikus készülődés mellett – lelkiekben is ráhangolódni kisbabájuk fogadására.

Dúlaként egyénre szabott szülésfelkészítőket tartasz kismamáknak. Mi a tapasztalatod, melyek a kismamák leggyakoribb félelmei?

Az aggodalmak és félelmek is mások trimeszterről trimeszterre. Az elején azért aggódnak a mamák, hogy a megfogant kis élet megmaradjon, és jó helyet, fészket találjon az anyaméhben. A középidő a várandósság legnyugodtabb és kiegyensúlyozottabb időszaka, talán egyedül a „minden rendben van-e a babával?” kérdése az, ami mindenkiben felmerül. A harmadik trimeszterben előfordul, hogy a koraszüléstől félnek a mamák, vagy a szülés és a vajúdás ismeretlen helyzetétől. Az interneten manapság hatalmas az “információ-özön”, ami leggyakrabban nem segít, hanem sokkal inkább elbizonytalanít, és a fórumokról kéretlenül zúduló negatív történetek is igen rossz hatásúak. A múlt hónapban a Dúla blogon elindított “Csodaszép szülések” sorozat ennek ellensúlyozására indult. Ahogy az édesanyák által beküldött szüléstörténetek is bizonyítják, hatalmas és egész életre szóló élmény lehet egy szép szülés.

Milyen tanácsokat szoktál adni a hozzád forduló kismamáknak a félelmeikkel kapcsolatban?

Az esetleges félelmekről és aggodalmakról mindenképpen beszélni kell! Semmiképp sem szabad őket elnyomni, sokkal jobb, ha a kismamák ezeket egy hozzáértő emberrel (szülésznő, orvos, védőnő, dúla) átbeszélik, és megnyugtató válaszokat kapnak kérdéseikre. A szülésre való készülés egyrészt megbízható és jó információk gyűjtéséből áll, másrészt nagy szerepe van a lelki munkának, a kisbabára és anyaságra való ráhangolódásnak is. Szülővé válni nagy kaland és kihívás egyben, és dúlaként tapasztalom, hogy bizony készülni kell a szülői szerepre is.

Stresszoldás, lazítás – a kismamának is szüksége van ilyesmire? Milyen technikák állnak rendelkezésükre ebben a különleges időszakban?

Manapság nagyon sokféle lazítási technika ismert és el is érhető. Ezek közül kettő ajánlanék mindenképp a várandósok figyelmébe: a testmozgást és a kismama masszázst, ezekkel nagyon jó tapasztalataim vannak.

A kismama masszázst várandósság teljes időszaka alatt lehet alkalmazni?

A kismamamasszázs is a stresszoldás, a befelé-fordulás, a feltöltődés hasznos módszere lehet. Betöltött 12. héttől a várandósság teljes ideje alatt biztonsággal végezhető, hiszen nem tartalmaz olyan fogást, ami ártalmas lehet. Az általam végzett illóolajos thai kismamamasszázs gondosan összeállított elemeit évszázadok óta gyakorolják távol-keleten, az ottani (és most már a hazai) kismamák legnagyobb megelégedettségére. A masszázs ideje alatt a várandósok ellazult, kellemes állapotba kerülnek, miközben megterhelt testrészeik megkönnyebbülnek, felfrissülnek és vérkeringésük is javul. A várandósmasszázs képes oldani az izomfeszültségeket és görcsöket, és jótékony hatással van az emésztésre és a szervezet kóros vízvisszatartására is. A masszázs végeztével az édesanyák kipihentnek és energiával teltnek érzik magukat.

A kisbabára való ráhangolódás érdekében milyen általános érvényű tanácsot tudnál adni a kismamáknak? 

Vegyék fel a kapcsolatot mihamarabb kisbabájukkal! A bennük fejlődő kicsi lélek érzékeny minden rezdülésükre – használják ki a “lelki köldökzsinór” adta lehetőséget! Nem kell mindenkinek baba-mama kapcsolat analízisre járni, enélkül is fel tudják venni a kapcsolatot magzatukkal. Nagyon fontos, hogy minden nap szánjanak egy kis időt a babára. Ilyenkor legyen nyugalom otthon, ne foglalkozzanak mással, csak figyeljenek, gondoljanak a kisbabájukra, és érezzék meg őt. Lehet aztán zenét is hallgatni ezekben a nyugodt félórákban – a kicsik nagyon szeretik ezt. Beszéljenek hozzá, érintsék meg a pocakjukat, mert ez mind eljut a magzathoz, és ő a maga módján reagál is ezekre az ingerekre. Képzeljék el, hogyan néz ki kisbabájuk, milyen az arca, a kis teste, és a szüléshez közeledve magát a szülést is vetítsék le lelki szemeik előtt. A kötődés már az anyaméhben elkezdődik, és nem csak a babák kötődnek édesanyjukhoz, hanem az édesanyák is hozzájuk. Minden várandós édesanyának azt tanácsolom, használja ki ezt az értékes és gyönyörű időszakot!

Olvass még a kismama masszázsról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!