Mikor is lesz A Nagy Nap, amit minden várandós édesanya 9 hónapon át nagy kíváncsisággal és örömmel úgy vár? Hogyan tudod kiszámolni, hogy mikorra várható kisbabád megérkezése? Ehhez szeretnék egy kis számolási segédletet adni.

Manapság a várandósság “korát” minden egyes ultrahangos vizsgálatnál is számolják, de a szülés várható időpontját alapvetően a következő ún. Naegele-képlet szerint számolják ki:

A szülés várható időpontja = az utolsó havivérzés első napja – 3 hónap + 7 nap + 1 év

Egy példa rá: 2013. dec. 1-én volt az utolsó havivérzés, ebből 3 hónapot levonva szept. 1-e, majd 7 napot és 1 évet hozzáadva 2014. szept. 7-e a feltételezett szülési dátum. A Naegele számítás szabályos 28 napos ciklusokat vesz alapul, és a várandósság 40 hétig  vagy 280 napig tart. Ennek elvén működnek az ún. korongnaptárak is, melyek külső köre az év napjainak megfelelően 365 részre osztott, míg a belső forgatható körén a várandósságra vonatkozó adatok olvashatóak le. Ezt használják az orvosok, és a védőnődnél is láthattál ilyet. Jó, ha tudod, hogy a fenti képlet statisztikákon alapul, és az eszerint kiszámolt napon valójában a kisbabák csupán kb. 4 százaléka születik meg.

A szülés várható időpontját általában a várandósság elején végzett ultrahang vizsgálattal is megerősítik illetve pontosítják. Az első trimeszterben a magzatok fejlődésében és méreteiben nincsenek nagy különbségek: az örökletes tényezők (pl. a szülők testmagassága) csak később befolyásolják azt. A menstruáció alapján kiszámolt terminust csak akkor szokták az ultrahangos lelet alapján módosítani, ha a két időpont között több mint egy hét különbség van. Ilyenkor az ultrahangos időpontot is figyelembe veszik a kiskönyvben szereplő dátum meghatározásához.

16 hetes magzat ultrahangos képe

16 hetes magzat 4D ultrahangos képe

Babák, akik hamarabb érkeznek

Ha a kisbaba a terminus előtt egy, két, vagy három héttel érkezik, nem számít már koraszülöttnek. A betöltött 37. hét után született kicsik általában jól fejlettek, és könnyen veszik a magzati létből a kinti életre való átállást. Az ennél korábban születettek a koraszülött babák, akik általában kis súllyal és éretlen tüdővel születnek, és akik – állapotuk függvényében – több-kevesebb orvosi segítségre szorulnak.

Babák, akik a terminus után születnek

Ahogy vannak kisbabák, akik 1-2 héttel a kiírt dátum előtt születnek meg, úgy vannak olyanok is, akik ugyanennyivel később. A terminus túllépése nem feltétlenül jelent “túlhordást”, ahogy a Dúla blog egy régebbi témába vágó cikkében írtam is róla. A betöltött 40. hét után orvosod nagy valószínűséggel gyakrabban hív be vizsgálatokra (CTG, ultrahang), hogy a baba állapotáról tájékozódhasson. A magyar kórházi gyakorlat szerint a terminust betöltve általában 7-10 nap után – a lepény elégtelen működését megelőzendő – megindítják a szülést.

Olvass további cikkeket a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!