Mit nevezünk terminustúllépésnek és mikor kezdődik a valódi túlhordás? A kisbabák csupán 4%-a jön világra a várandós kiskönyvbe bejegyzett terminus napján. Ez az orvos által kiszámolt és előzetesen bejegyzett dátum ugyanis csak hozzávetőlegesen ad tájékoztatást arról, hogy mikor tájt várható a szülés megindulása. A 38. héten és a 41. héten született csöppség is időben érkezett – bár a különböző szülészeti intézményekben más és más hozzáállással találkozhatsz a terminustúllépéssel kapcsolatosan. Ha túlhaladtad a terminusod napját, gyakrabban kell majd vizsgálatra menned. Két-három naponta ellenőrizni fogják az állapotod, és azt is, hogy a kisbabád jól érzi-e magát odabenn. (A Dúla blog egy régebbi írása már foglalkozott ezzel a témával.)  Túlhordásról a betöltött 42. héttől beszélünk.

Túlhordás vagy terminustúllépés?

Vajon mi okozza a terminustúllépést?

Van, hogy nem lehet pontosan tudni az utolsó menstruáció első napját, vagy akár a rendszertelenül jelentkező vagy nem pont 28 napos menstruációs ciklus is téves dátumhoz vezethet. Még ha el is számolják a kiírt időpontot, a baba korai ultrahangos vizsgálata alapján mindez korrigálható. Az első 10-12 hétben a magzatok ugyanis egyforma ütemben fejlődnek, azaz a később tapasztalható egyéni méretkülönbségek még nem jelennek meg.

Mindebben a számolási nehézségek mellett azt gondolom, hogy nagy szerepe van az éppen aktuális élethelyzetnek is. Nehezíti az elengedést, ha épp költözés előtt álltok, ha a baba pelenkázószekrényét csak a következő napokban szállítják ki, vagy ha a párod épp üzleti úton külföldön tartózkodik. (“Mondtam neki, ha siet, még hazaérhet, ugyanis éppen aznap utazott haza. Tudtam, hogy este 10-kor érkezik meg a gépe.” – írja Zsófi Szülni mindig jó – avagy apára várva című Dúla blogos szüléstörténetében.)

Terminustúllépés és lelki okok

Ha a méhszáj egy héttel a kiírt terminus után is teljesen zárt, és semmiféle jel nem mutat arra, hogy a baba hamarosan megszületne, érdemes a lelki okokon is elgondolkozni. Milyen jól jön, ha van olyan bábád vagy dúlád, akivel a kapcsolatotok a várandósság hónapjai alatt elmélyült és bizalmassá vált, és aki téged jól ismerve átbeszéli veled a helyzetet. Egy jó hangulatú, őszinte beszélgetés segíthet rájönni, hogy mi állhat esetleg még a kisbabád elengedésének és megszületésének útjában.

És hát a teliholdkor és időjárás-változás idején nagyüzemben működő szülőszobák, vagy a 40-41. hetükben járó és ctg vizsgálatra tömegesen sorban-álló kismamák látványa elgondolkoztathat, hogy talán olyan tényezők is belejátszanak a túlhordásba, amiket nem ismerünk még pontosan.

Olvass még több cikket a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!