Császár után hüvelyi szülés

Vajon lehetséges-e császármetszés után természetes szülés (CSUSZ)? Megszülhetem-e következő babámat természetes, hüvelyi úton? Vagy tényleg eleve kizárt a császár után hüvelyi szülés lehetősége? Azt hiszem, ez a legégetőbb és legfontosabb kérdése sok  császármetszésen átesett édesanyának. Ma hála Istennek már nem mindenhol az a felfogás, hogy “ha egyszer császár, a következő is császár lesz”.  Számos  szép sikertörténetet ismerek, amikor kismamák császár után hüvelyi úton szültek.

Ki szülhet császármetszés után természetesen?

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG) 2010-es javaslata szerint a hüvelyi szülés  ajánlott a legtöbb császárral szült anya esetében (VBAC=Vaginal Birth After Caesarean), sőt, az előzetesen 2 császármetszéssel szült anyáknak is. A hüvelyi szülés ugyanis ajánlandó és támogatandó minden olyan esetben, ahol nem olyan indok állt az első császár hátterében, amely a következő várandósság idején is fennáll (pl. a medencecsont deformitása, komolyabb szemproblémák). Az amerikai ajánlás külön kitér arra, hogy önmagában sem a terminustúllépés, sem a baba becsült súlya nem indokolja azt, hogy újból műtéti szülésre kerüljön sor. A magyarországi helyzet ettől sajnos némiképp eltér, holott a magyar (igaz, épp lejárt és meg nem újított) szülészeti protokoll az USA-belihez hasonló módon foglal állást. Mégis, császármetszéses szülés után nagy gonddal, jól-informáltan kell kiválassza a család, az édesanya azt az intézményt és azt az orvost, aki őt természetes szüléssel kapcsolatos terveiben támogatja. Sokan időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve másik városba, akár Budapestre utaznak, hogy elérhessék a császármetszés utáni hüvelyi szülés (CSUSZ) lehetőségét. Jó felkészüléssel, támogató környezet és segítők választásával mindez lehetséges. Ebben az esetben a felmérések szerint a VBAC/CSUSZ-t megkísérlő anyák 75%-a sikeresen szül hüvelyi úton. Ez amiatt is igen fontos, mert a császármetszés utáni természetes szülés után jóval kevesebb komplikáció lép fel, mint egy megismételt műtét esetén. A Dúla blogon sok olyan császármetszés utáni természetes szüléstörténetét olvashatsz. Kattints ide, és olvasd el őket! Előfordulhat persze olyan eset is, amikor gondosan felkészül és mindent megtesz egy  anya, ill. jó szemléletű kísérőket választ maga mellé, és  mégsem sikerül császármetszés után természetes úton szülnie – erre is fel kell készülni gondolatban az újabb várandósság hónapjai alatt. Ebben az esetben a mama és a kisbaba számára is sokat jelenthet a szülés körüli segítők (orvos, szülésznő, dúla) emberi hozzáállása és segítsége.

Milyen kockázatokkal jár a császármetszés utáni természetes szülés?

A fő kockázatot a méhen lévő heg szétválása jelenti. Ez mind a babára, mind a mamára nézve veszélyes szövődmény, ezért az orvos és a szülésznő részéről minden esetben nagyobb körültekintést igényel a császármetszés utáni hüvelyi szülés kísérése. A szakmai protokoll előírja, hogy a baba szívhangját folyamatosan CTG vizsgálattal kell megfigyelni a vajúdás és szülés óráiban. VBAC/CSUSZ esetében a kórházi személyzet sokkal gyorsabban reagál a szívhangváltozásra. Ha a szülés spontán indul, a hegszétválás esélye 0,5-1,5% körüli. Ez azt jelenti, hogy 1000 VBAC/CSUSZ kísérletből 5-15 esetében történik hegszétválás. Ha a szülést indítják, menet közben sürgetik, ez az arány többszörösére nőhet.

Mik a veszélyei az ismételt császármetszésnek?

Általánosságban igaz, hogy minden egyes műtéttel nő a komplikációk aránya. Az ismételt császármetszések miatt a belső összenövések esélye magasabb, és a szülés körüli fertőzések száma is emelkedik. Gyakrabban van szükség vérátömlesztésre, illetve gyakoribb a húgyhólyag- és vastagbélsérülés és a heg körüli endometriózis. A kisbabákra nézve is vannak kockázatai a császármetszésnek. Körükben gyakoribbak a légzési nehézségek, és előfordul az is, hogy a műtét miatt vágott sérülést szereznek. A programozott császármetszéssel születendő babák körében a légzési nehézségek még gyakoribbak, és nagyobb a koraszülött vagy éretlen baba születésének a veszélye.

Hasznos tippek császár utáni hüvelyi szüléshez

Lássuk csak, mik azok a dolgok, amik egy császármetszést követő szülésre való felkészülésben hasznosak lehetnek: A császármetszés után az orvosok azt javasolják, hogy 18-24 hónapot várjatok a következő baba születéséig. Ennyi idő alatt a tested, a méhed jól regenerálódik, és kisebb a méhheg szétválásának az esélye. azt is szokták javasolni, hogy az édesanya szénhidrátszegény diétát folytasson, hogy a megszületendő baba súlya a hüvelyi szülés szempontjából kedvezően alakuljon.

Olvasd el, mint mond erről a szülészorvos! Kattint ide, és olvasd el a szülésznő véleményét is!

Az egyik legfontosabb az előző szülésélmény feldolgozása, a  szülés körüli testi és lelki események megértése. Mi vezetett akkor a császármetszéshez? Mi és hogyan történt a szülőszobán? Mit éreztél a császármetszésre készülve, a műtét alatt és az utána következő napokban? Hol és miben van a legnagyobb hiányérzeted a szüléseddel kapcsolatosan? Ezekre a kérdésekre adott válaszaid nagy segítségedre lehetnek az előző szülésed esetleges lelki terheinek lerakásában. Írd le részletesen az előző szülésed történetét és a következő szüléseddel kapcsolatos gondolataidat és elképzeléseidet! Ezek megfontolásában – hiteles információk nyújtásával, a szüléskísérések során szerzett tapasztalataival és egy szülési terv átgondolásában és megírásában – nagy segítségedre lehet egy dúla. Fogalmazd meg azt is, hogy miért szeretnél hüvelyi úton szülni? Mi ebben számodra a legfontosabb? Szebb szülést szeretnél? Szeretnéd a kisbabádat a szülés után rögtön megkapni és ellátni? Vagy a vajúdás élményének átélése a legfontosabb számodra? A szülésre készülvén beszélgess az orvosoddal is arról, hogy ő mit gondol, és hogy abban a kórházban érvényes protokoll  és szokások szerint milyen feltételekkel lehetséges a császármetszés után természetes szülésAz orvos pozitív hozzáállásának döntő szerepe van a kérdésben. Kérdezz rá, a saját statisztikája szerint nála hogyan alakul a hüvelyi szülések és a császármetszések aránya? Nézd meg a választott kórházad császáros statisztikáit is! Ezek is sokat elárulnak arról, hogy az adott intézmény mennyire támogató szemléletű a császármetszés utáni hüvelyi szülés tekintetében. Válassz a szülés idején olyan segítőket (orvos, szülésznő, dúla), akikben teljesen megbízol, és akik hisznek benned és a császár utáni természetes szülés lehetőségében. Olvass jó könyveket, informálódj, vegyél részt szülésfelkészítő konzultáción, járj szülésfelkészítő csoportba! Sokat segít az is, ha személyesen vagy akár virtuálisan csatlakozol egy VBAC/CSUSZ támogató csoporthoz. Mindezt jó, ha kiegészíted bármilyen testközpontú felkészüléssel is, legyen az kismama torna, aquanatal fogalalkozás, kismama hastánc vagy kismama jóga. Ezek segítenek neked, hogy jobban megismerd és érzékeld a tested jelzéseit a mindennapokban, és az olyan különleges helyzetekben is, mint amilyen a vajúdás és a szülés.

Végül még egy gondolat: tudatosítsd magadban, hogy a második várandósság és szülés nem ugyanúgy zajlik, mint az előző, ez egy teljesen más, új történet.

Olvass még több cikket a Dúla blogon a császármetszés utáni természetes szülésről! Iratkozz fel a hírlevélre!

15 hozzászólás

 1. cucka 2010. január 30. szombat at 18:26 - Reply

  Egy ideje már olvasom az írásaidat és nagyon örülök, hogy Rád találtam. :) Ennek az írásnak meg kifejezetten örülök, mert kedves pontomat érinti.
  Kisfiam, decemberben múlt két éves, ő császármetszéssel jött világra, kislányommal, aki most 7 hetes megtapasztalhattam a természetes szülés élményét. Nagyon jól megfogalmaztad a lényeget, valóban tudatosan kell arra készülni, hogy ez már egy másik várandósság, más kimenetellel és valóban nagyon fontos volt az orvos pozitív hozzáállása. Szerencsére olyan kórházban szülhettem, ahol támogatták a VBAC-t, voltak nehéz pillanatok, de mindenért kárpótolt kislányom könnyedén kicsusszanó magzatmázas teste, akit azonnal rám tettek… hihetetlen élmény volt, nagyon büszke vagyok arra, hogy megcsináltuk: a férjem, a szülésznőm, a kislányom és én. (annak ellenére, hogy előttem már nők millió megtették ugyanezt). Csodálatos érzés volt!

 2. Orsi 2010. január 30. szombat at 18:47 - Reply

  Gratulálok a kislányodhoz! De jó, hogy megtapasztalhattad a természetes szülés élményét! :-)
  A következő bejegyzésemben lesz egy kisfilm, ami megint csak a császármetszésről szól: egy később dúlává, majd szülésznővé vált édesanya mutatja meg kétféle szülésélményét. Nagyon szép képsorok…

 3. gneke 2010. január 30. szombat at 21:49 - Reply

  Szia Orsi!

  Ez valóban olyan téma, ami sokakat érint.
  Az én kislányom már 7és fél éves, császármetszéssel született. Végig a természetes szülésre készültem, viszont pár héttel a szülés előtt az orvosom mondta, hogy ha bármi nem úgy zajlik ahogy természetes lenne, nem úgy jönnek a fájások stb, akkor tekintettel az IVF-ET-re: császár. Mondanom sem kell, az lett a vége, olyan hangulatban hogy azt éreztem körülöttem már mindenki megszült, csak én még nem (rengeteg szülés volt aznap). A lombikot és a császárt feldolgozni nagyon nehéz volt együtt (“milyen nő vagyok én, sem teherbe nem tudok esni magamtól de még megszülni sem egy gyermeket”). Amíg a következő baba meg nem fogant (16 hónap van a két nagyobbik közt) rengeteget álmodtam a szülészettel vagy csak azokkal a szobatársakkal akikkel együtt voltam, vagy a nőgyógyásszal. DE egyébként nincs rossz élményem a műtétről, viszonylag hamar felépültem és a fájások sem voltak szokatlanok, talán épp a többféle számomra nem ismeretlen nőgyógyászati beavatkozások (HSG, punkció fájdalma) is fájdalommal jártak, a műtét ezekhez képest már nem rossz dolog. Isteni szerencse, hogy csak 16 hónap van a két gyerek közt – aki természetes úton fogant. A szülést megelőző 10 nap iszonyú jóslófájásokkal telt. A szülőszobán alig 4 óra alatt meg is szültem a nagyobbik fiamat. Kerek volt a világ, egy lány egy fiú. De csak egy szülésélményem volt, amit még egyszer át akartam élni. Biztos sokan megbélyegeznének ha tudnák hogy szinte emiatt is akartam még egy gyermeket, hisz az első szülés során nem tudtam mi történik velem, gondoltam a következőt tudatosan megélem. Mikor készen álltam egy újabb babára, meg is fogant, szép problémamentes terhességem utolsó hetére lett magas vérnyomásom, pár nap túlhordás és teljesen zárt méhszáj mellett (még amnioszkópiát sem lehetett csinálni) derült ki egy UH-on hogy kevés a magzatvíz, de nagyon. Szülés megindítása következett. (méhszájpuhító) És ekkor azt mondta az én orvosom, hogy mivel már volt egy császárom ha nem tágulok 4 óra alatt annyit, mint kell, akkor műtét. A 4 óra eltelt, közben burokrepesztés is volt, és kb. 5 óra elteltével kezdtek hatékony fájásaim lenni. Sem szülészorvos, sem szülésznő, sem a férjem nem hitt benne hogy ebből nem műtét lesz, csak én aki örült minden egyperces fájásnak és próbáltam megbeszélni a kisfiammal hogy ne engedjük a műtétet…Igaz volt minden beavatkozás még az epidurált is azért kértem, hogy lerövidítse a tágulási szakaszt – és végül a déli 1/2 12-es szülészindításhoz képest éjfél után 20 perccel született meg a második kisfiam. Márciusban lesz 2 éves.
  Ha szülésekre gondolok, bár nem csak úgy “kipottyantak belőlem” a gyermekeim, de szívesen szülnék még, az élmény nagyszerű és azt hiszem mint minden nő órákon át tudnék egyenként mindegyikről beszélni, feldolgozni a sok élményt egy életen át fog tartani. Szerencsére.

 4. Orsi 2010. január 31. vasárnap at 10:23 - Reply

  Kedves Gneke! Köszönöm, hogy megírtad tapasztalataidat! Milyen jó, hogy Neked is sikerült, kétszeresen is! :-)

 5. Kriszti 2010. március 9. kedd at 14:15 - Reply

  Kedves Gneke! Írtad: “Biztos sokan megbélyegeznének ha tudnák hogy szinte emiatt is akartam még egy gyermeket” Én háromszor szültem hüvelyi úton és így is azért is akarok még egyet, hogy újra átélhessem! Akkor engem mennyire bélyegeznének meg? :)De jó, akadt egy lelki társam! :) Sok boldogságot a gyerekekhez!

 6. temi 2010. április 28. szerda at 15:18 - Reply

  Szia Orsi!

  22 hetes kismama vagyok, előző babám két évvel ezelőtt császárral szültem, mert farfekvéses volt és viszonylag magasan helyezkedett el a méhen belül. Mostani pocaklakóm lefordult, orvosom szerint ha így is marad, és nem lesz semmilyen egyéb gond nincs akadálya a természetes szülésnek. Nagyon szeretném, hogy így legyen. Azt szeretném, kérdezni, hogy a lelki felkészülés mellett tehetek-e más egyebet is, hogy sikerüljön. Homeopátiás szerek esetleg? Segíti, vagy épp gátolja majd a tágulást a rendszeres nemi élet, melyet így áldott állapotban sokkal intenzívebben élek meg.

  Válaszod előre is köszönöm.

 7. Orsi 2010. április 28. szerda at 20:39 - Reply

  Kedves Temi!
  Azt gondolom, hogy ha lelkileg felkészült vagy, és a vajúdás és szülés idejére Téged mindenben támogató, jó segítőket választasz, akkor nyugodt lehetsz. :-)
  Homeopátiás szereket a farfekvés megelőzésére nem nagyon szoktak szedni. Persze van golyócska, amit a megfordításra javasolnak, de hát Nálad most nem ez a helyzet.
  A rendszeres nemi élet áttételesen segítheti a tágulást: ha a mama boldog, kiegyensúlyozott és elégedett, ez nagyban segíti az elengedést és az ellazulást, ami a kisbaba születésénél majd nagyon fontos lesz. És hát ami a mamának örömet okoz, az a babácskának jó és kellemes! :-)

 8. Orsi 2010. június 25. péntek at 13:25 - Reply

  A császármetszésről és a császármetszést követő hüvelyi szülés lehetőségéről érdemes elolvasni dr. Dékány Ágnes szülészorvos cikkét az oldalán: http://www.szulnijo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=19
  Más témákban is találhattok értékes olvasnivalót az oldalon.

 9. Klári 2011. június 17. péntek at 08:47 - Reply

  Sziasztok!

  Én nem teljesen értek egyet a cikkel ill. ezzel a felfogással, azzal, hogy a császármetszés úgy van beállítva, mintha “baj” lenne. Én is így szültem, és egyáltalán nem voltam utána csalódott, nem volt sem hiányérzetem, sem semmilyen egyéb rossz érzésem. Elfogadtam, hogy ez van, és örültem, hogy épen és egészségesen megszületett a kislányom. Tudom persze, hogy elvileg a hüvelyi szülés a természetes, de én nem tartom rossznak a császárt sem. Nem tudom, hogy alakul majd a következő alkalommal, de nem leszek csalódott akkor sem, ha az is császár lesz. Az az élmény, amikor a babád világra jön és felsír, azt hiszem ugyan olyan felejthetetlen, akár hogy is születik! (természetesen ez akkor érvényes, ha az illető ébren van a császár alatt, én úgy voltam)

 10. Orsi 2011. június 17. péntek at 09:07 - Reply

  Kedves Klári!

  A császármetszés önmagában valóban nem “baj” vagy “rossz”, sőt sok esetben életmentően fontos is tud lenni. Amit gondnak érzek, hogy évről évre jelentősen nő a császármetszések száma, amit nem lehet azzal indokolni, hogy a problémás szülések száma is meredeken emelkedik…

  Nagyon klassz, hogy Neked szép császáros szülésélményed volt. :-) Nem mindenki ilyen szerencsés azonban. Vannak, akiknek komoly traumát okoz, vagy egyszerűen csak csalódottak, hogy nem úgy szültek, ahogy szerettek volna. Dúlaként sok édesanya keres meg azzal, hogy császármetszés után hüvelyi úton szeretne szülni, és segítsek nekik a felkészülésben. Nekik szól ez a cikk, és remélem, hogy támpontokat is kapnak általa.

 11. Feteke 2012. március 26. hétfő at 14:24 - Reply

  Kedves Orsi!

  Ha valaki traumaként élte meg a császármetszést, mert feleslegesnek érzi, hol kérhet mentális segítséget?

  Köszönettel: Szabina

 12. Orsi 2012. március 26. hétfő at 14:32 - Reply

  Kedves Szabina!
  Jó szívvel ajánlom a Perinatus Alapítvány szakembereit: http://perinatus.hu/kapcsolat-3/szakembereink/ – őket személyesen is jól ismerem. Fordulj hozzájuk bizalommal! :)

 13. sztella 2012. október 7. vasárnap at 20:41 - Reply

  Kisfiam egyéves, hosszú vajúdás után császárral született, nem hatott az epidurális, ezért elaltattak. Most 9 hetes terhes vagyok, és nagyon szeretném megpróbálni a hüvelyi szülést, de bárhogy alakuljon is, nagyon szeretnék ébren lenni, hogy ne maradjon ki megint az a pillanat, amikor kibújik. :) Nekem ez hiányzik abból a szülésből, illetve az, hogy nem voltam még teljesen éber, mikor kihozták, és másnap hajnalban láttam igazán először, az viszont csodálatos volt!

 14. Orsi 2012. október 7. vasárnap at 20:51 - Reply

  Kedves sztella!
  Remélem, ez alkalommal úgy lesz, ahogyan szeretnéd. Hamarosan császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC) hónap indul a Dúla blogon, nézz majd be újra! Addig is kívánok további szép és zavartalan várandósságot. :-)

 15. Viktória 2013. április 2. kedd at 07:11 - Reply

  Kedves Orsi!

  Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra!
  Az első kislányom 2 éve született császármetszéssel! A magzatvíz reggelről elkezdett szivárogni, de nem voltak fájásaim, fájás gyengének ítélek, és délutánra mondta az orvosom (hozzáteszem ekkor előtte ismertem meg, mert a választott orvosomnak a lánya aznap ment férjhez :(), hogy úgy véli meg tudnám szülni, de ki tuja mikorra, és milyen állapotba lennénk, vagy pedig megcsászároz! Utólag úgy gondolom, pont ettől a mondattól ijedhettem meg, mert beleegyeztem a császárba! Nagyon nehezen dolgoztam fel, és úgy érzem ebben nem segített senki, rettentően szerettem volna természetes úton végigcsinálni! Valószínűleg ezért is éltem át csalódásként! Azóta is irigykedem azokra, akik ezt átélhették! Illetve még a szoptatásban is nagyon meg lehetett ezt érezni, ugyanis volt rengeteg tejem, a kicsi meg nem akart cicizni, egy héten keresztül fejtem, és cumisüvegből kapta, csak utána jött rá a technikára! Nagyon rossz volt legfőképp éjszaka! Arra gondoltam ez azért van, mert a császár után kb. 3 óra elteltével hozták ki nekem, és nem is segítettek a mellre tételben, éjszaka meg nem lehetett velem!
  Most 17 hetes terhes vagyok, és nagyon készülök a természetes szülésre, meg akarom csinálni! Bár úgy érzem a párom nem igazán támogatja, és az orvossal még nem is beszéltem róla! A szülésznőm azt mondta, hogy ha nem indul be magától a szülés erős fájásokkal úgy ahogy kell, akkor valószínűleg császár lesz! Szeretném elkerülni!
  Mit tehetek ez ellen? Köszönöm a válaszát előre is!

  Viktória

Leave A Comment

ÍRJ NEKEM!