Békés DúlakörMi, a Békés Dúlakör dúlái színes, érdekes programokkal, meleg szívvel, segítő szándékkal, hozzáértő támogatással várunk mindenkit, aki ellátogat rendezvényünkre 2013. május 9-12. között!

Idei rendezvényünkön szeretnénk kiemelt figyelmet fordítani annak, hogy mit is jelent a biztonság, a méltó és örömteli szülés-születés, és végül, de nem utolsó sorban az apáknak! Idén először nagy szeretettel hívjuk, és várjuk a siket és nagyothalló várandós anyákat és párokat, illetve a gyermeket csak tervező siket és nagyothalló fiatalokat is. Fontosnak tartjuk, hogy a nálunk elhangzott információk hozzájuk is eljussanak. A rendezvény ideje alatt a Medilearn Akadémia jóvoltából és támogatásával jelnyelvi tolmács segíti a kommunikációt.

A négy nap folyamán illetve a programok közötti szünetekben, lehetőséged lesz kérdésekkel fordulni hozzánk, és mi a legjobb tudásuk szerint segítségedre leszünk. Teával, süteménnyel és más finomságokkal vár majd háziasszonyunk. Programjaink várandósoknak, leendő és gyakorló szülőknek, nagyszülőknek szólnak, ezért kérünk benneteket, hogy az előadások zavartalansága érdekében gyermek nélkül érkezzetek! A kisgyermekesek számára külön programmal készülünk.

A programjainkon való részvétel díjtalan, de szívesen fogadjuk hozzájárulásotokat, mellyel lehetőséget adtok ahhoz, hogy a Békés Dúlakör a jövőben is fenntarthassa hagyományos részvételét a Születés Hete rendezvénysorozaton, valamint ahhoz, hogy év közben is legyen lehetőségünk színvonalas és érdeklődésre számot tartó előadások megtartására.

A rendezvény helyszínének korlátozott befogadóképessége okán a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges. A jelentkezés során kérjük add meg, a kiválasztott program címét, nevedet és telefonszámodat, és kérünk, ha előre látod hogy nem fogsz tudni a programon részt venni, feltétlen jelezd ezt nekünk! Köszönjük, hogy evvel megtisztelsz minket, és kérésünket komolyan veszed! Regisztráció itt: bekesszuleteshet@gmail.com

Születés Hete 2013

PROGRAMJAINK:

2013. május 9. csütörtök

10:00-12:00 Ismerkedés dúlákkal kisgyerekeseknek, hordozókendő gyakorlati alkalmazása

Ki az? Ki nem? Hol? Hogyan? Miért? Mikor? Mettől? Meddig? Kinek? – kérdések és válaszok a dúla által nyújtott támogatás lehetőségeiről és határairól. Ha nincs kire bíznod kisgyermeked, de többet szeretnél tudni a dúlaságról, gyere a délelőtti alkalmakra, mert ezekre nyugodtan magaddal hozhatod őt is! Ezen a délelőttön Gönczi Zsuzsanna hordozási tanácsadó bemutatója teszi színesebbé a programot. Kérlek jelentkezz be a programra itt: bekesszuleteshet@gmail.com, a program címének feltüntetésével!

Békés Dúlakör dúlái, Gönczi Zsuzsanna

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Tranzit Art Cafe, Bukarest és Ulászló utca sarok

15:00-tól Ismerkedés dúlákkal

Békés Dúlakör dúlái

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

16:45 Amit mindenképpen jó tudni a gyermekágyról

Beszélgetés a szülés utáni időszak legfontosabb kérdéseiről, és arról, hogy miben segíthet ilyenkor a dúla.

Pintér Ilona, masszőr, dúla

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

18:00 “Túl kicsi még, mit kezdjek vele?” – Az apa gyerek kapcsolat kezdeteiről

Az apa gyerek kapcsolat nem a baba megszületésével kezdődik. De vajon mikortól? Talán akkor, amikor a férfi először gondol arra, hogy gyermeket szeretne? Vagy talán akkor, amikor kezét párja pocakjára helyezve először megérzi, hogy megmozdul a baba? Esetleg akkor, amikor az újszülöttet a karjaiba helyezik? Sokan, sokféle élményről számolnak be. Személyes tapasztalatokról, gondolatokról, tudományos vizsgálatok eredményeiről beszélgetünk

Andrek Andrea, pszichológus

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

2013. május 10. péntek

10:00-12:00 Ismerkedés dúlákkal kisgyerekeseknek, Ringató Zsigmond Ildikóval

Ki az? Ki nem? Hol? Hogyan? Miért? Mikor? Mettől? Meddig? Kinek? – kérdések és válaszok a dúla által nyújtott támogatás lehetőségeiről és határairól. Ha nincs kire bíznod kisgyermeked, de többet szeretnél tudni a dúlaságról, gyere a délelőtti alkalmakra, mert ezekre nyugodtan magaddal hozhatod őt isSőt, pénteken Ringató foglalkozással is várunk Titeket! Kérlek jelentkezz be a programra itt: bekesszuleteshet@gmail.com, a program címének feltüntetésével!

Békés Dúlakör dúlái, Zsigmond Ildikó

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker . Kanizsai , Bukarest , Hamzsabégi utcák által határolt zárt park

14:00 A sikeres szoptatás titkai

Miért fontos az igény szerinti szoptatás? Hogyan lehet megvalósítani? Mik a leggyakoribb buktatók, és hogyan lehet megoldani őket? Ezekre a kérdésekre kielégítő, megnyugtató és praktikus válaszokat kaphatsz az előadáson.

Morvay Réka, IBCLC szoptatási tanácsadó

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

17:00 A szülők kompetenciája

Beszélgessünk együtt a szülőket a szülés időszakában megillető jogokról! Fontos tudnotok, hogy nem lesz szó munkajogi és társadalombiztosítási kérdésekről, de reményeink szerint a szülői kompetencia kapcsán bennetek felmerülő kérdésekre választ tudunk adni.

Csehi Ilona, ügyvéd

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

18:30 Tervezhető a szülés?

Kell-e, lehet-e tervezni a szülést? Mi az amit igen és mi az amit nem ! Ezzel kapcsolatban olyan osztja meg Veled tapasztalatait Békés Emőke, olyan nézőpontból, amire talán eddig nem is gondoltál.

Békés Emőke, gyógypedagógus, pszichopedagógus, dúla

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

2013. május 11. szombat

09:30 Születés jelkép: Napindító kézműves foglalkozás

Tulipán. Egy egyszerű, de mégis a női teljességet szimbolizáló tavaszi virág. Alakjának változása a női életszakasz ritmusát, ennek változásait követi. Szirmai óvnak, védnek, hordoznak, és aztán kitartó virágzásuk fáradtságában elernyedve, hullanak le a virágról. “Fesd meg” Te is nőiséged tulipánját, várandósságod, legszebb és legteljesebb valóságában.

ELŐADÓ: Bagó Zoltánné Natália Dúla, Népi játék és kismesterségek oktatója

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

10:30 A várandósság lelki aspektusai, stresszoldó technikák

Sokan hisszük, hogy a várandósság, a fogantatás pillanata “csak” egy állapot, és majd ha kijön a baba, no majd akkor kell vele lélekben igazán törődni…. vajon tényleg így van ez? Fontos-e a babának, hogy várták-e őt, és hogy fiúnak vagy lánynak várták-e? Fontos-e az, hogy kapcsolódjunk vele? Érez-e bennünket? Ez az előadás erről szól, illetve néhány fontos stresszoldó technika is terítékre kerül. Sőt, ha időnkbe belefér, egy kapcsolatfelvételi relaxációt is csinálunk a babáddal… Gyere, szeretettel várunk!

Ferenczi Anikó

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

12:15 Hogyan és mivel segíthet a dúla a szülőszobán – avagy mit rejt a dúlatáska?

Ízelítő a dúlák és bábák eszköztárából, illatos bemutató a módszerekről, készítményekről, melyek támogatják a vajúdás, a szülés és a gyermekágy természetes folyamatát és segítik a kisbaba legtermészetesebb fogadtatását.

Aromaterápiáról, homeopátiáról, masszázsról, borogatásokról a gyakorlatban, a mamák és babák kényeztetésére a szülésen innen és túl is.

Szonda Györgyi, Szülésznő, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla,

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

13:30 Az aranyóra – azaz a szülés/megszületés utáni első órák jelentősége

Miben rejlik az aranyóra jelentősége? Mit érez, és mire vágyik egy újszülött? Mi az, amit mi szülők tehetünk a kisbabánkért, és egyben magunkért az első órákban? Sok izgalmas kérdést fogunk körüljárni ebben az interaktív beszélgetésben, érinteni fogjuk a korai bőr- és szőrkontaktus, a köldökellátás, az első szoptatás és a korai kötődés témaköreit is. Szeretettel várunk!

Sárdi Annamária, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

14:45 Kötődő nevelés

Mit takar a fogalom? Honnan ered, milyen elméleti alapokból táplálkozik? Hogyan működik a gyakorlatban? Mik a lehetséges hatásai a gyermekekre és a szülőkre? Milyen érvek szólnak mellette, illetve ellene? Az egy órás előadás alatt ezeket a kérdéseket járjuk körül.

ELŐADÓ: Keszthelyi Viktória pszichológus, dúla

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

16:30 Kinek mit jelent a biztonság? – kerekasztal beszélgetés érintettekkel, meghívott szakértőkkel

Kérlek jelentkezz be a programra itt: bekesszuleteshet@gmail.com, a program címének feltüntetésével!

Azzal minden szülés körüli segítő egyetért, hogy a szülés legyen biztonságos, és egészséges anya és kisbaba hagyja el a kórházat. De vajon kinek mit jelent a biztonság? Mitől érzik magukat biztonságban a szülők és a kisbaba és mi az, ami az orvos, szülésznő vagy a dúla biztonságérzetét növeli ? Az egymásra ható különböző motivációkról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel.

Vendégeink:

Dr. Siklós Pál – a Szent István kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa

Dr. Domokos Tamás – a Péterfy S. utcai Kórház szülész-nőgyógyász orvosa

Csűrös Erzsébet – a Szent István Kórház szülészeti osztályának vezető szülésznője

Gyurkovics Katalin – a Dél-Pesti Kórház szülészeti osztályának szülésznője

Lénárd Orsolya – a Békés Dúlakör dúlája

és szülők.

A kerekasztal beszélgetés moderátora:

Békés Emőke – szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, a Békés Dúlakör vezetője

HELYSZÍN: Budapest, Szent Margit Gimnázium, XI.ker.Villányi út 5-7. Apor Vilmos terem

19:00 Szülésre való felkészülés Kriston intim tornával, és tévhitek eloszlatása

Mai szemérmes világunkban a szülésre való felkészülés témájában kevés szó esik arról, hogy a szülésre ott is szükséges felkészülni, ahol az megtörténik. Ez a felkészülés nem csupán lelki, hanem fizikális felkészülést is jelent, melynek hatására jelentősen mérsékelhetők, és akár el is kerülhetők a szülés hatására bekövetkező gátsérülések. Az előadásban szó esik a köztudatban keringő tévhitekről, hiedelmekről és ezek eloszlatásáról is. Ezen kívül szó lesz még a test és lélek kapcsolatáról. Arról, hogy a vajúdás és a szülés folyamatát milyen lelki tényezők befolyásolhatják, gátolhatják, vagy épp lendíthetik előre.

Lusker Henriett, dúla, Kriston intim torna tréner

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

2013. május 12.

10:00 „Kitolás” vagy csoda : mondják meg a férfiak! – „Apás” kerekasztal beszélgetés

Záró napunkat az apáknak szenteljük. Azt tapasztaltuk, hogy túl ritkán esik szó az apaság örömeiről, kihívásairól, az apák testi, lelki változásairól, az apává válás kérdéseiről. A kerekasztal meghívott vendégeivel sem lesz más témánk „csak” az apaság. Szeretnénk felvetni, hogy is viszonyulnak a „kispapák” várandós kedvesük állapotához, illetve kisbabájuk érkezéséhez. Vannak-e nehézségeik a várandóssággal kapcsolatban, hogyan élik meg a szülés – születés kérdéseit, illetve mit lehet tenni, hogy ezek a nehézségek oldódjanak, és még teljesebb öröm legyen apává válni.

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14. VI./3. 30-as kapucsengő

13:00 Őssejt-átültetés a klinikai gyakorlatban. A jelen gyakorlata és a jövő lehetőségei. Mi legyen a köldökvér őssejtek sorsa?

Az utóbbi évtizedben világszerte a tudományos érdeklődés középpontjába került az őssejt-kutatás, és az őssejtek felhasználása a klinikai gyakorlatban. A biztató eredményeket sok esetben félreértelmezik, túlértékelik, és megalapozatlan reményeket keltenek a betegekben és hozzátartozóikban. A köldökvér őssejtek klinikai alkalmazása már évtizedek óta klinikai gyakorlat, Magyarországon is. Mire jók ezek a sejtek, kiket gyógyíthatunk velük? Továbbá van-e értelme a levételnek és a tárolásnak? Ha igen, saját célra vagy mások számára? A megalapozott döntéshez nyújt segítséget az előadás.

Dr. Kriván Gergely, PhD osztályvezető főorvos, az Egyesített Szent István és Szent László Kh.Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályáról

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14. VI./3. 30-as kapucsengő

15:00 Apák a szülőszobán

Hogy tudok majd segíteni a páromnak? Mit fogok én ott csinálni? El fogok ájulni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sok kispapában felmerülhetnek. Gyertek el párotokkal együtt az apás szülésfelkészítőre, ahol segítséget kaptok a kórházi környezetben való eligazodáshoz, információkat a vajúdás és szülés előtt, közben és után zajló eseményekről. Együtt gyakorolhatjátok a különböző vajúdási pozíciókat, légző gyakorlatokat. Hozzatok kérdéseket, beszélgessünk és készüljünk fel együtt a szülésre!

Hovorka Tünde, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, gerinctréner, kismama, baba-mama és gyermektorna oktató,

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14. VI./3. 30-as kapucsengő

17:30 A férfi egész-ség megőrzése

Kevesen tudják, hogy a férfi saját maga is tevékenyen és tudatosan védheti, megőrizheti férfi szerveinek egészségét, illetve önerőből is visszaállíthatja ezen szervek egészségét tünetek esetén. Az sem közismert, hogy a férfi fokozhatja férfi szerveinek funkcióját önerőből, megtanulhatja önerőből irányítani egyes testi funkcióit, és képessé válhat arra, hogy uralja testét. Ez egy tanulási folyamat eredménye, melynek eredményeképp a férfi képes lesz fokozni, táplálni saját férfi önértékelését és ezáltal még férfiasabbnak érezni magát. Ennek az előadásnak a keretében megtudhatod, mi is ez a tanulási folyamat és hogyan sajátítható el.

Lusker Henriett, dúla, Kriston módszer oktató

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő

19:00 Kis történetek fontos lépésekről

Rövid „mesék” kompetenciáról, biztonságról, felelősségről. Anyák, apák, és dúlák osztják meg történeteiket egy meghitt beszélgetés keretében. Összefűzi a történeteket az, hogy röviden, ám erőt adóan szólnak a magunkért, és gyermekünkért való kiállásról, nehéz helyzetekről, és jó döntésekről várandósság és szülés időszakából, megérzésekről, és a változ(tat)ás erejéről.

szülők és dúlák

HELYSZÍN: Budapest, XI.ker. Fadrusz u. 14.VI./3. 30-as kapucsengő