Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani azt a szót, hogy dúla. Arról, hogy ezen idegen kifejezéspontosan mit takar, egy szakavatottat, Lénárd Orsit kérdeztük. A háromgyermekes édesanya eredeti végzettsége szerint némettanár. Míg a fiait várta, érezte, hogy egyre jobban vonzza és érdekli a fogantatás, a várandósság és a szülés csodája. Harmadik kisfia születése után döntötte el, hogy dúla lesz.

Ki lehet Magyarországon dúla, és milyen tanulmányok szükségesek hozzá?

Dúla abból lesz, aki mély elhivatottságot érez a szülés-születés csodája iránt, és ezért azután elvégzi a dúlaképzőt. A tréning bentlakásos formában zajlik, tapasztalt dúlák és más szülés körüli segítők (bábák, pszichológus, szoptatási tanácsadó) bevonásával. A szakmai tudás mellett nagyon fontos, hogy a dúla empatikus és szeretetteljes legyen, hogy mindig szívvel-lélekkel tudjon az anya, az apa és a kisbaba mellett állni.

Nálunk körülbelül hány dúla van jelenleg?

Egyre többen vagyunk, aminek szívből örülök. A dúlaképzést eddig kb. 2-300-an végeztük el, de csak 100 körülire teszem az országszerte aktívan működő dúlák számát. Munkám során a minőségi emberi kapcsolatot tartom szem előtt, ami sokrétű odafigyelést és törődést igényel. Már hónapokkal a baba érkezése előtt együtt készülök a szülőkkel a vajúdásra és szülésre, majd a gyermekágy heteiben is mellettük állok és segítem őket.

Mennyire ismerik a kismamák a dúlákat, mennyien élnek a lehetőséggel?

Örömmel mondhatom, hogy egyre többen ismerik tevékenységünket, és azt is tudják, hogy szüléskísérő dúlát kórházi keretek között is választhatnak. Sokan veszik igénybe segítségünket a szülésre való felkészülés során, illetve a gyermekágy idején is.

A kórházak miként viszonyulnak a dúlákhoz?

Szülészeti intézményekként eltérő a helyzet. Egyre több az olyan kórház, ahol az anya érdekeit szem előtt tartva természetesnek veszik, ha a szülő nő párja mellett tapasztalt női segítséget, dúlát szeretne a vajúdás és szülés alatt.

Mi a menete annak, ha valaki szeretne egy dúlát? Hányszor találkoznak, mibe kerül a szolgáltatás? 

A szülést megelőzően egyéni konzultáció keretében beszélgetek a hozzám forduló várandósokkal. Ezeknek a találkozásoknak a gyakorisága és időtartama teljes mértékben az édesanya igényeitől függ. Tapasztalataim szerint egy-egy hónap alatt merül fel annyi kérdés és megbeszélnivaló az anyákban, hogy találkozót kérjenek a dúlájuktól. A konzultációk óradíjas rendszerben zajlanak, míg a szüléskísérés egy egyösszegű kiadást jelent a család számára.

Általában kik veszik igénybe a dúlát? Akiknek a férjük ódzkodik a szülésen történő részvételtől, de mégis szeretnének egy bátorító segítőt?

Ez is gyakran előfordul, hiszen minden férfi szeretne bent lenni a szülőszobán. Ilyenkor az édesanyának biztosan jól jön egy tapasztalt női segítő.

Olyan is előfordul, hogy apuka és dúla is ott van a szülésnél?

Szerencsére ma már egyre több helyen van ez így. Szép számmal léteznek olyan szülészetek, ahol nem kérdőjelezik meg a szülőknek ezt az igényét. Ugyanakkor nem minden kórházban várják tárt karokkal az apával és dúlai segítséggel szülni kívánó nőket. Ha egy szülőpár ilyen intézményt választ, akkor vagy az apa, vagy a dúla, esetleg ők felváltva lehetnek bent a szülőszobán.

A születéseket követően tartja a kapcsolatot a mamákkal, babákkal?

Igen, mindenképpen. Kapcsolatunk a gyermekágy idején is megmarad, számíthatnak rám a szoptatással, a babaápolással és a szülővé válással kapcsolatos kérdések megoldásában is.

Ha valaki szeretne dúlát, hogy tud találni? Hol lehet a dúlákat megtalálni?

A dúlaválasztáshoz nagyon hasznos fórum az internet. Sok dúlának van már saját honlapja, illetve elérhetőek dúlaalbumok is, amiket érdemes végigböngészni.

A Dúla blog eddig készült interjúit ide kattintva olvashatod el.

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelélre!