Szent István Kórház szülészete

A Kismama magazin augusztusi számát forgatva a Szent István Kórház ismertetésére akadtam. Ez az összeállítás számomra sokkal elfogadhatóbbnak és informatívabbnak tűnik, mint a Velevet Poronty múltkori kórháztesztje, ahol csupán egy anya tapasztalatai, és persze az írásához kapcsolódó nagy számú  komment jellemezte az adott intézményt.

Szent István Kórház

Forrás: www.boldogszuletesert.hu/

W. Ungváry Renáta cikkében dr. Siklós Pált, a szülészeti osztály vezetőjét , és Csűrös Erzsi vezető szülésznőt kérdezi. Szó esik a gyermekágyas részleg átalakításáról: kényelmesebbé, és tágasabbá váltak a szobák. Az öt- és hatágyas kórtermek immáron négy kismamát és babáját várják, ráadásul külön fürdőszobával is rendelkeznek. Lehet vízben vajúdni és szülni, császármetszés után rögtön a szülőszobán szoptatni, és a gátmetszést is nagy eséllyel elkerülni – akár először szülő nők esetében is. Az Istvánban fel vannak készülve a faros magzatok külső megfordítására, sok esetben elkerülve ezzel a császármetszést. A kórházban dr. Sarlai Katalin gyermekgyógyász főorvos vezetésével szoptatási ambulancia működik, ezt jó szívvel ajánlom mindenkinek. Andris fiammal egykor én is megfordultam itt, és jól felkészült, kedves segítőkkel találkoztam.

A cikk végén keretes írásban tényeket és adatokat közölnek a szülészeti és gyermekágyas osztályról. Itt olyan fontos kérdésekre kapunk választ, ami a kórházkereső kismamák dolgát is megkönnyíti:

 • Születésszám 2008-ban: 3150
 • Ebből a császármetszések aránya 23% (országos átlag kb. 30%)
 • Öt egyágyas szülőszobával rendelkeznek, ebből az egyikben van vajúdókád
 • Lehet szülésznőt, sőt dúlát is választani, az itt szülő kismamák 15%-a dúlával szül!
 • Császármetszés esetén az apa nem lehet bent a műtőben
 • 24 órás rooming-in a gyermekágyas osztályon
 • Alapítványi szoba, ahol az apa éjjel-nappal együtt lehet a családjával
 • A látogatás a gyermekágyas részlegen lehetséges, minden nap 7-21 óráig

A szülészet munkáját a Boldog Születésért Alapítvány támogatja.

Forrás: Kismama Magazin, 2009. augusztus, 70. oldal

10 hozzászólás

 1. Moncsi 2010. június 16. szerda at 23:40 - Reply

  Kedves Orsi!
  2006-ban szültem az Istvánban, már két napja kínoztak a fájások, alig aludtam. Aztán Hajnal 4-kor bementünk, ingerültek voltak és álmosak. fél 7-kor elfolyt a magzatvíz, 9-kor kiparancsoltak a kádból, nem tudom miért- aztán infúziót kaptam. Aztán csak a nagy egybefüggő fájdalom és halálfélelem. A választott doktornőm nem foglalkozott velem, pedig megvolt a tarifa. Fél 4-re született meg a kislányom, végtelenségnek tűnt a kitolás. Másnap fájt a torkom és az összes felső izmom, tüdőm. Olyan gátmetszést kaptam, hogy 2 hétig abszolút nem tudtam ülni, köhögni (megfáztam) pisilés fájt 8 hétig, mindemellett a gyerek állandóan üvöltött. A bababarát cím azonban jogos!!!
  Csak azért mennék vissza a harmadikkal ide, mert volt a másodikkal egy ennél is rosszabb tapasztalatom!

 2. Orsi 2010. június 17. csütörtök at 07:57 - Reply

  Kedves Moncsi!
  Sajnálom, ami Veled történt, és remélem, hogy le tudtad tenni a szülés körüli rossz élményeid, és nem terhelnek még mindig.
  A Szt. István Kórház jó szemléletű hely, de ez nem jelenti azt, hogy minden ott dolgozó orvos is jó szemlélettel rendelkezne. Ha újra kisbabát vársz, szívesen segítek Neked az orvosválasztáshoz szempontokat adva.

 3. Bóza Ágnes 2010. november 28. vasárnap at 17:02 - Reply

  Szia Moncsi!

  Most vagyok 28 hetes terhes és a terhesgondozóm ( akivel egyébként se vagyok minden szempontból megelégedve ) nem vállalja el, hogy nála szüljek. :(
  A Szent István van a legközelebb hozzánk ( én a 9.kerben lakom) és ott szeretnék nőgyógyászt, alias terhesgondozót keresni, akit később fel tudok fogadni a szüléshez, bár anyagi kilátásaim szűkösek.
  Te tudsz estleg valakit ajánlani konkrétan?
  Válaszodat előre is köszi.
  Ági.

 4. Orsi 2010. november 29. hétfő at 08:01 - Reply

  Kedves Ági!
  Azt tanácsolom, hogy keresd fel a cikkben említett Boldog Szülésért Alapítványt, ahol találkozhatsz a Szt. István Kórházban dolgozó orvosokkal és szülésznőkkel. (Lehet e-mailt írni és telefonálni is nekik.) Tartanak szülésre felkészítő előadásokat, de ismerkedni is be lehet menni a szülészetre. A személyes benyomásaid biztosan nagy segítségedre lesznek abban, hogy találj egy számodra szimpatikus és hiteles orvost, aki ebben a kórházban dolgozik.

 5. Ibolya 2011. szeptember 18. vasárnap at 10:39 - Reply

  Kedves Orsi!
  Én a Szt.István kórházba járok és ott is fogok szülni (császárral)!Rengeteg jót hallottam a szülészetről,és velem nagyon készségesek,pedig senkinek sem adtam egy forintot sem!Bármilyen kérdésem van, mindenki mosolyogva vállaszol,legyen az orvos vagy nővér!
  Az ultrahang vizsgálatokra mikor mentem egy nagyon édi dokit fogtam ki :dr.Lázár Gábor!!! Viccelődik,mosolyog és teszi a dolgát !Mindent elmond a piciről,hogy mekkora és hogyan fejlődik!!! Már csak két hetem van! És úgy gondolom jól választottam kórházat!!!!

 6. Orsi 2011. szeptember 22. csütörtök at 13:53 - Reply

  Kedves Ibolya!
  Köszönöm, hogy megosztottad velünk jó tapasztalataidat az István Kórházról. Kívánok Neked szép szülést, jó élményeket! :-)

 7. Erika 2011. szeptember 28. szerda at 13:16 - Reply

  Kedves Orsi!
  31 hetes kismama vagyok, és úgy döntöttünk a párommal, hogy hagyományos korházi szülés helyett a Szent István korházat válasszuk.Tudnál ajánlani kiváló orvost és szülésznőt vagy dúlát, aki elvállalná a szülés levezetését? Köszi: Erika

 8. Orsi 2011. szeptember 28. szerda at 17:11 - Reply

  Kedves Erika!
  Magam is kísérek szüléseket a Szt. István Kórházban. Írok Neked e-mailt.

 9. Erika 2018. július 19. csütörtök at 09:53 - Reply

  Szia! Én mind a két kislányomat az István kórházban szültem. :) Most viszont a Baross utcába tartozunk lakóhely szerint. :( Azt szeretném kérdezni, hogy ha az István kórházban szeretnék ismételten szülni, mi a teendő? Elég, ha szülésznőt fogadok és ennek mi a menete ? Előre is köszönöm a segítséget! :)

  • lenardorsi 2018. július 19. csütörtök at 17:47

   Kedves Erika! Van olyan szülésznő az István kórházban, aki vállalja, hogy választott orvos nélkül is melletted lesz a vajúdáskor. Azt javaslom, hívd fel a szülészetet és érdeklődj a vezető szülésznőnél erről! Ő segít eligazodni a kérdésben. Minden jót kívánok!

Szólj hozzá!

ÍRJ NEKEM!