A Kismama magazin augusztusi számát forgatva a Szent István Kórház ismertetésére akadtam. Ez az összeállítás számomra sokkal elfogadhatóbbnak és informatívabbnak tűnik, mint a Velevet Poronty múltkori kórháztesztje, ahol csupán egy anya tapasztalatai, és persze az írásához kapcsolódó nagy számú  komment jellemezte az adott intézményt.

Szent István Kórház

Forrás: www.boldogszuletesert.hu/

W. Ungváry Renáta cikkében dr. Siklós Pált, a szülészeti osztály vezetőjét , és Csűrös Erzsi vezető szülésznőt kérdezi. Szó esik a gyermekágyas részleg átalakításáról: kényelmesebbé, és tágasabbá váltak a szobák. Az öt- és hatágyas kórtermek immáron négy kismamát és babáját várják, ráadásul külön fürdőszobával is rendelkeznek. Lehet vízben vajúdni és szülni, császármetszés után rögtön a szülőszobán szoptatni, és a gátmetszést is nagy eséllyel elkerülni – akár először szülő nők esetében is. Az Istvánban fel vannak készülve a faros magzatok külső megfordítására, sok esetben elkerülve ezzel a császármetszést. A kórházban dr. Sarlai Katalin gyermekgyógyász főorvos vezetésével szoptatási ambulancia működik, ezt jó szívvel ajánlom mindenkinek. Andris fiammal egykor én is megfordultam itt, és jól felkészült, kedves segítőkkel találkoztam.

A cikk végén keretes írásban tényeket és adatokat közölnek a szülészeti és gyermekágyas osztályról. Itt olyan fontos kérdésekre kapunk választ, ami a kórházkereső kismamák dolgát is megkönnyíti:

  • Születésszám 2008-ban: 3150
  • Ebből a császármetszések aránya 23% (országos átlag kb. 30%)
  • Öt egyágyas szülőszobával rendelkeznek, ebből az egyikben van vajúdókád
  • Lehet szülésznőt, sőt dúlát is választani, az itt szülő kismamák 15%-a dúlával szül!
  • Császármetszés esetén az apa nem lehet bent a műtőben
  • 24 órás rooming-in a gyermekágyas osztályon
  • Alapítványi szoba, ahol az apa éjjel-nappal együtt lehet a családjával
  • A látogatás a gyermekágyas részlegen lehetséges, minden nap 7-21 óráig

A szülészet munkáját a Boldog Születésért Alapítvány támogatja.

Forrás: Kismama Magazin, 2009. augusztus, 70. oldal