A Velvet internetes női oldal kórházteszttel jelentkezik. Sok ilyet olvastam már: a neten, a várandósoknak szóló magazinokban, sőt, könyv is jelent meg a témában.

Azt gondolom, hogy nincs könnyű dolga annak, aki kórháztesztelésbe kezd. Hogyan, milyen módszerekkel fogjon neki? Kérdezze az osztályvezető főorvost? Vagy az édesanyákat, akik itt vagy ott szültek? Avagy a szerkesztőség tagjai járják végig az összes kórházat, ahogy ez a fent említett cikkben is felmerült?

Lehetséges, hogy ami az egyik tesztelőnél kiveri a biztosítékot, azon egy másik fenn sem akad. Lehetséges, hogy a tesztelőnek aznap épp nincs szerencséje: a méltán jó hírű kórház legkellemetlenebb szülésznőjébe botlott. Lehetséges, hogy bejutott a kórház egyetlen alternatív szülőszobájába, de az is, hogy kiszorult onnan.

Az intézményi és személyzeti adottságokon túl  legfontosabb szerintem a szubjektív emberi (anyai) tényező: amit én így és így éltem meg, az neked nem ugyanazt jelenti.

Ezért gondolom, hogy a velevet cikkben megjelent anyai összegzés egy vélemény a sok közül. (Ezt jelzi a hozzászólók sokasága és igen eltérő tapasztalatai is.) Nem hiszem, hogy ennek alapján értékelhető általában egy kórház. Sok anya sok jó tapasztalata azonban mégiscsak kijelölte azt a pár kórházat, ahol manapság nagy eséllyel szülhetünk szépen, háborítatlan körülmények között.