KI A DÚLA?

A dúla görög eredetű szó, segítő asszonytársat jelent. Olyan, általában saját szülési tapasztalattal is rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának is, ha igényli) a szülés előtt, alatt és után.

A DÚLA…

kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,

tisztában van a szülés természetével,

képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,

segít az anyának és partnerének a WHO útmutatásai és az egészségügyi törvény alapján a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,

a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,

érzelmi támogatást nyújt,

segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,

objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,

elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők közötti kommunikációt,

kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást.

MIT TEHET A DÚLA?

Az egészségügy mai helyzetében és rendszerében a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is. A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, biztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.  Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a koraterhesség időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak egymástól.

MIT NEM TEHET A DÚLA?

A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.

A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.

MODULE cikk, Forrás: http://mindengyerek.hu/


Olvass még többet a dúlaságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]