Milyen az új szülött baba? Mit csinál, hogyan viselkedik, mire számíthatsz majd? Hogyan tudsz neki segíteni, hogy megszületése után is jól érezze magát? Nagyon fontos, hogy ezekben a témákban pontos és helytálló információkkal rendelkezz, mert akkor úgy tudod fogadni a kisbabádat, ahogy az számára a legjobb és legtermészetesebb. Írtam már a Dúla blogon az “aranyóráról”, a kisbaba megszületését követő első pár óráról, amit ide kattintva elolvashatsz.

Aranyóra - Mit csinál a baba a megszületése után?

Most részletesebben, több darabból álló sorozaton keresztül szeretném megmutatni, hogy milyen az újszülött, milyen előnyökkel jár a korai bőrkontaktus és hogy hogyan segíthetsz a babának, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a megérkezése?

Éber állapot a megszületés után

A szülés-születés több óráig tartó folyamata után megérkezett a kisbaba. A legtöbb kicsi ilyenkor sírással jelzi: itt vagyok, megszülettem. Ha ezután rögtön az édesanya hasára kerül bőr-bőr kontaktusba, gyorsan megnyugszik, nem sír tovább. A babák legtöbbje ilyenkor elcsendesült, éber tudatállapotba kerül. Teste nagyrészt mozdulatlan, az édesanyja testéhez simul, és tágra nyitott szemekkel nézelődni kezd.

Kit néz, mit keres? Elsősorban az édesanyját és a hozzá való kapcsolódást. Ez a szülés utáni éber állapot egészen különleges, mert sokáig, akár 1-2 óráig is eltarthat. A életének első heteiben is lesznek ilyen éberen töltött időszakok, de ilyen hosszú ideig  és egybefüggően aligha.

Az ébrenlét első 30-50 perce általában azzal telik, hogy a kisbaba pihen, nyugodtan nézi édesanyja, édesapja arcát, és csak egy keveset mocorog. Ezt egy aktívabb időszak követi. Az újszülött egyre élénkebbé válik, száját nyitogatja, édesanyja bőrét nyalogatja és határozott mozdulatokkal, rúgásokkal felfelé mozdul.

Mellre kúszás (breast crawling)

Kevéssé ismert, hogy a baba megszületése után képes önállóan az édesanyja hasáról feljebb, a mellekig kúszni, megtalálni az mellbimbót, majd az anyamellre tapadva szopni. Ezt a folyamatot nevezzük mellre kúszásnak.

Mindennek feltétele, hogy a baba és az édesanyja is jól vannak; a vajúdás alatt nem kaptak gyógyszereket, és nem voltak erőteljes beavatkozások; sem a baba, sem az anya bőre nincs lemosva; illetve a baba ellátása (fürösztése, súlymérése, öltöztetése) a későbbiekre marad, és a bőrkontaktusuk megszakítás nélküli. Ha ebben az érzékeny első 1-2 órában zavartalanul tud együtt lenni az édesanya és kisbabája, akkor a mellre kúszás megvalósulhat.

Dúlaként ugyanakkor volt szerencsém olyan kisbabákat is látni, akiket bár rövid időre elvittek, azután mégis csak segítség nélkül, egyedül megtalálták a mellbimbót és ügyesen szopni kezdtek.

Hogyan találja meg a baba az anyamellet?

Segítségére van a tájékozódásban az ízlelése és a szaglása. Az anyamell bimbóudvarán lévő mirigyek olyan anyagot termelnek, melynek illata a baba által jól ismert magzatvíz illatához hasonlóak. Emiatt is fontos, hogy ne mossák le az anyamellet, mielőtt az újszülött odakerülne. A kicsi a kezét is előszeretettel nyalogatja a mellre kúszás közben, hiszen érzi rajta a magzatvíz édeskés ízét és illatát.

Az újszülött kis távolságra jól lát. Látja édesanyja arcát, és jól látja a bimbóudvar és a mellbimbó sötét színét is. Ez utóbbiak mintegy céltáblaként szolgálnak a tájékozódásban.

Édesanyja hangja, szívdobogása is arra készteti a babát, hogy elinduljon felfelé, a mellek irányába. Mindkettő megnyugtató, ismerős és vonzó hang a számára.

Hogyan zajlik a mellre kúszás?

A mellre kúszás folyamata általában hasonló forgatókönyv szerint történik az újszülött babáknál:

  1. A kisbaba megszületése után hangosan vagy halkabban sír, nyöszörög.
  2. Ezután az anya hasára kerülve megnyugszik, a sírása abbamarad.
  3. Nem sokkal ezt követően ébredezni kezd, kisebb fej- és vállmozgásokat végez.
  4. 30-50 perc elteltével aktívvá válik, fejét emelgeti, szagolgatja és nyalogatja édesanyja bőrét.
  5. Ezt követően nekilódul, talpait édesanyja hasának támasztja és felfelé löki magát (ez az ún. Bauer-féle reflex).
  6. Kezeit, anyja bőrét nyalogatva kicsit újra megpihen.
  7. Rátalál a mellbimbóra, és nyalogatni kezdi.
  8. A mellbimbót bekapva szopni kezd.
  9. A szülés és a fárasztó út után megérkezve szopás közben elpilled, megnyugszik és elalszik.

A következő videón a szöveg pontos megértése nélkül is jól megfigyelhetőek a mellre kúszás fent leírt szakaszai.

Kattints ide, és olvass további bejegyzéseket az újszülött babáról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!