Az Andrek Andrea pszichológussal készült interjú második részéből megtudhatod, milyen is az “elég jó szülő”, és azt is, hogy kihez fordulj lelki támogatásért és jó tanácsért, ha elbizonytalanodsz a várandósság, a szülés és a gyermekágy körüli időszakban. (Az első részért, ha nem olvastad volna, kattints ide!)

Hallgass a belső hangra!

Mi van az “ellentáborral”, amelynek hangadói ellentétes érveket zúdítanak ránk?

Nem egyetlen út van, és nem egyetlen megoldás! Létezik egy kifejezés: “elég jó szülő”. Nem kell tökéletesnek lenni, csak elég jónak. Nem minősíti senki anyaságát, hogy például hüvelyi úton szült-e, vagy császárral, hogy szoptat-e, és ha igen, mennyi ideig. Számos oka lehet annak, hogy egy nő miért nem tud szoptatni, de ettől még lehet jó anya, ugyanis sok egyéb módon lehet szeretet adni!

Hogyan kezeljük édesanyánk vagy más kismamák tanácsait?

A most nagymamává válók idejében szigorúan szabályozták, hogyan lehet anyának lenni. Húsz-harminc évvel ezelőtt nem a szülők alkalmazkodtak a baba ritmusához, hanem fordítva: a csecsemőt iktatták be a felnőttek rendjébe. Persze az anyák akkor is szeretetből tették mindezt, hiszen az akkori tudományos álláspont szerint ez volt az üdvözítő. A most nagyszülővé válók szeme előtt – érthető módon – ez a minta lebeg. A leendő anyukák egy része viszont másképp akar anya lenni, és jobb híján másoktól várja a választ a hogyanra. Az anyatársakkal való beszélgetések  azzal a veszéllyel járnak, hogy mások élménye, tapasztalata – legyen az pozitív vagy negatív – elvárásokat támaszthat, vagy félelmeket kelthet bennünk, és nem biztos, hogy segítségünkre lesz a készülődésben. Mindenkinek a saját útját kell bejárnia, és a saját történetét kell megélnie!

Kihez forduljunk lelki támogatásért, tanácsért?

Lehet ez egy jó barátnő, egy pszichoterapeuta – (és a dúla, aki járatos a szülés körüli testi-lelki történések területén, illetve  megbízható információval is támogatja az anyát – a szerk.), vagy például egy nagyon jó kezdeményezés, az Aktív Szülés Program csoportos vagy egyéni foglalkozásai. Fontos, hogy soha ne kész válaszokat, receptszerű előírásokat várjunk! Keressük meg azt az embert,  vagy azt a helyet, ahol megfogalmazhatjuk kérdéseinket, és ahol abban támogatnak, hogy a választ mi magunk találjuk meg.

Forrás: Babapatika 2010. júniusi száma, Molnár Ági interjúja

Olvass még többet a várandósságról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!