Az újszülött tükör. Az önök képét vetíti vissza. Csak önökön múlik, hogy meg ne ríkassák.

–  Frédérick Leboyer

gyöngéd születés gondolata az újszülött baba megérkezéséről, az ő igényeihez való alkalmazkodásról szól. A várandósság 9 hónapja alatt pocakod melegében, a külvilág zavaró körülményeitől, erős hangoktól és fényektől védetten növekszik benned az a kicsi élet, akinek egyszer csak eljön az ideje, hogy megszülessen. A kinti világban egészen más körülmények között találja magát, mint magzat korában: lélegeznie kell egy – az eddigiekhez képest – hidegebb és zajosabb környezetben. Bár nem tudhatjuk, hogy a kisbabák hogyan élik meg pontosan születésük pillanatát, de arra számos kutatás és bizonyíték létezik, hogy mindannyiunk tudatalattijának fontos sarokköve a megszületés emléke – történt az gyöngéd vagy kevésbé gyöngéd körülmények között.

Frédérick Leboyer francia nőgyógyász hosszú éveken át Indiában élt és dolgozott. Az ottani szülések tapasztalatait összegezve született meg A gyöngéd születés című könyve. Ebben olvashatsz a “hagyományosan” és a gyöngéden született és ellátott babákról, arról, hogy mit érezhet az újszülött az egyik, és mit a másik esetben. Csak remélhetjük, hogy már a múlté az a régi gyakorlat, hogy a frissen született babákat a lábuknál fogva, fejjel lefelé meghimbálják, majd a fenekükre csapnak, hogy aztán jó hangosan felsírjanak…

gyonged-szuletes

A gyöngéd születés feltételei Leboyer szerint tulajdonképpen pár pontban összefoglalhatóak:

  1. Nagyon fontos a szülőszoba újszülött igényeinek megfelelő légköre: a vakítóan világító lámpák helyett tompított fények alkalmazása, illetve a kisbaba számára optimális, a megszokottnál pár fokkal melegebb környezet.
  2. A hangos beszéd vagy az éles zörejek kerülése, hiszen ezek megijesztik az újszülött babát. A kísérők halk beszéde vagy a szülők magukkal vitt kedvenc lazító-zenéje nem zavarják a kicsit.
  3. Az újszülöttet közvetlenül a megszületése után finoman érintik, és rögtön édesanyja karjaiba adják, hiszen ott van legjobb helye: hallhatja az ismerős szívdobogást, és érezheti anyja bőrének melegségét és illatát. Szülei érintése és simogatását is élvezheti – ez most mindennél fontosabb számára. Meleg ruhákkal takarják be, hogy könnyebben hozzászokjon a kint uralkodó hőmérsékleti viszonyokhoz. Az első orvosi vizsgálat az édesanyja hasán vagy karjaiban történik, így egy pillanatra sem kell elválasztani őket egymástól.
  4. köldökzsinórt csak a pulzálás megszűnése után vágják el, így a kisbaba oxigén-ellátottsága jobb, és könnyebben tud átállni az önálló légzésre.
  5. Fontos eleme a gyöngéd születésnek az első fürösztés, ami minden esetben kiskádban, finom mozdulatokkal kísérve történik. A meleg vízben lebegés emlékezeti a babát az anyaméhben töltött időszakra, és hozzájárul a hőháztartásának stabilizálásához is. Ezután a kicsi visszakerül a mamájához, és következhet az első szopizás.
birth-without-violence

Befejezésül egyetlen dolgot mondhatok. Próbálják ki. Minden egyszerű, amit itt elmondtunk. Annyira egyszerű, hogy szégyelljük az unszolást. Igen, olyan kevésre van szükség, nem kell semmiféle költséges bigyó, monitoring, miegymás, a technika gőgös, munkaalkalom-teremtő vívmányai, melyek valójában infantilis felnőttek játékai, bármily divatosak. Semmi ilyesmi nem kell. Türelem. Szerénység. Békés szív. És csönd. Könnyed, de hibátlan figyelem. Egy kis okosság, odafigyelés a “másik”-ra. Ó, majd elfelejtettem. Kell még szeretet is. (Frédérick Leboyer)

Olvass még a születésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!