Kondor Katával, a Szent Imre Kórház szülésznőjével készült beszélgetés folytatását olvashatod a Dúla blogon. A beszélgetés 1. részéért kattints ide.

Kondor Kata a Szent Imre Kórház szülésznőjeSzerinted mely könyveket érdemes elolvasni a szülés előtt a felkészülés során?

Rengeteg könyv található a könyvesboltok polcain, de sajnos ezek nem mindegyike szolgálja a kismamák épülését… Van egy könyves listám, amiből mindig személyre szabottan szoktam olvasnivalót ajánlani. Általánosságban Stadelmann német bába és Ina May Gaskin könyveit, Michel Odent-t, Sears doktor-t (ő írta az Éjszakai gondoskodás című könyvet – a szerk.), illetve Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című kötetét szoktam javasolni. Ezekről azután jókat lehet beszélgetni a mamákkal.

Az apás szülés ma már teljesen általánosnak mondható. Milyen változások történtek még az utóbbi években, amiket a legfontosabbnak gondolsz? Van-e olyan terület, ahol véleményed szerint még változásra lenne szükség?

Nagyon sokat változott a szülőszobák berendezése és a szülészeti hozzáállás, de ennek ellenére azt érzem, hogy még inkább személyre szabott ellátást kellene nyújtani. A nagy esetszám és a nagyfokú medikalizáltság miatt nagyon merev a szülészeti rendszer, és kevéssé tud a családok egyéni igényeinek megfelelni. Ezen a területen még további változásokra lenne szükség szerintem.

Tavaly április elejétől lehetőség van az intézményen kívüli szülészeti ellátásra. Mennyiben érinti ez a munkádat? Milyen változásra számítasz a kormányrendelet nyomán?

Azt gondolom, hogy a jogszabály hatásaként független bábapraxisok fognak elindulni. (A beszélgetés rögzítése óta már működnek is ilyenek – a szerk.)  Ha egy bába intézményen kívüli szülésnél kompetens személyként lehet jelen, akkor ez változást fog hozni a kórházon belüli munkájában is. A továbblépés nehézségét az OEP hozzáállásában látom, hogy nem finanszírozza az ambuláns vagy az intézményen kívüli szüléseket, így nem tudnak létrejönni a születésházak sem. A jogszabály valódi hatásait emiatt még nem igazán látom előre.

„Természetesen szeretnék szülni!” – mondja a legtöbb várandós édesanya, és kívánságaikat sokan szülési tervben is rögzítik. Mit tanácsolsz nekik, írjanak-e, és ha igen, hogyan írjanak szülési tervet?

Érdemes a szülés minden apró részletét átgondolni, és ehhez jó segítség lehet a szülési terv. A velem szülő anyákkal ugyanakkor szóban mindezt megtárgyaljuk és átbeszéljük, így ők tudják, hogy én hogyan dolgozom, és én is ismerem az ő kívánságaikat. Aláírni viszont senkinek sem szoktam a szülési tervét, hiszen előre nem tudom megígérni, hogy minden az ebben foglaltak szerint alakul majd.

Országos szinten 30% fölött van a császármetszések aránya. Hogyan alakul ez a szám a ti szülészeteteken? Van-e lehetősége a császármetszésen átesett anyának a következő babát hüvelyi úton megszülni?

A Szent Imre Kórházban 14%-os a császármetszések aránya, tehát kevesebb, mint az országos átlag fele. Nálunk alapvetően támogatják a császármetszés utáni hüvelyi szülést, ha az anyánál megvannak ennek a feltételei, azaz legalább másfél, de inkább két év teljen el a két szülés között; ne legyen a következő baba sokkal nagyobb, mint az előző volt; és ne legyenek egyéb komplikációk a várandósság alatt vagy a szülés körül (pl. ikrek vagy farfekvéses baba). Ha mindez adott, akkor az előző szülésélményt feldolgozva van esélye a természetes szülésnek.

Havonta hány kisbaba születésénél vagy jelen? Tartod-e a kapcsolatot azokkal a szülőkkel és kisbabákkal, akiknek jelen voltál a szülésénél?

Átlagosan 10-20 baba születésénél segítek. Ebben benne vannak az ügyeleti időben születettek, és az afelett vállalt szüléskísérések is. Vannak nagyon emlékezetes szülések, és minden szülésből őrzök emlékeket, egy-egy villanás erejéig mindenképp. A mamákkal általában tartom a kapcsolatot, és mindig örülök, amikor visszajönnek, és elhozzák a babájukat is. A rendelőben van egy falunk, ahová a velünk született babák képeit tesszük, és otthon is van egy dobozom, ahol a babás képeket gyűjtöm. Időről időre előveszem és megnézegetem őket – öreg koromban majd lesz időm, hogy albumba rendezzem őket.

Hány karácsonyi képeslapot szoktál kapni kisbabáktól?

Nem is annyira karácsonykor, hanem inkább a születésnapjuk környékén küldenek a velem szült anyák képeslapot, e-mail üzenetet.

Olvass még több cikket a szülésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!