Rist Lilla újságíróval a gyermekágy történéseiről beszélgettem. Most nem a babára, hanem az édesanyára és az első 6 hétben körülötte zajló dolgokra koncentráltuk.

Gyermekágy történései

A várandósság alatt sokszor „csak” a szülés lebeg a szemünk előtt és homályba vész, mi is fog történni azután. Holott a szülést követő első hat hétben a női szervezet látványos külső és belső átalakuláson esik át. A hormonrendszer már nem a magzat védelméről gondoskodik, ilyenkor a legfontosabb céllá a kötődés kialakítása és a tejelválasztás elindítása válik. A gyermekágyas időszak orvosi értelemben a szülést követő néhány hét, tágabban értelmezve azonban az első év, mert ennyi időt vesz igénybe, amíg a tested teljesen visszatér eredeti állapotába.

Szinte drámai változás zajlik le a szülést követő órákban a női szervezetben. Ennek legfőbb oka az, hogy a méhlepény, amely korábban a terhességet védő hormonokat termelte, leválik és távozik. Az általa termelt hormonok szintje látványosan csökkenni kezd. Ugyanakkor az agyalapi mirigy még több prolaktint kezd el termelni. Ez az anyag felelős a tejelválasztás elindulásáért. Másodlagosan nyugtató hatása is van és különösképp az éjszakai szoptatások alkalmával termelődik a legnagyobb mennyiségben. Így gondoskodik a szervezet arról, hogy a gyakori éjszakai ébredések ellenére mélyebben és nyugodtabban aludjanak a szoptató édesanyák. A tejbelövellést konkrétan kiváltó hormon, az oxitocin termelődése is jelentős marad. Ez az az anyag, amelyik a vajúdás alatt a méhösszehúzódásokat kiváltotta. Most a gyermek szopó mozgása aktiválja újra a termelődését, és ez aztán kiváltja a tej belövellését. Minél gyakrabban teszed tehát mellre a babát, annál hamarabb és annál észrevétlenebbül zajlik majd le ez a folyamat.

Az oxitocin mellékhatásképp méhösszehúzódásokat is kiválthat. Ezeket nevezzük utófájásoknak, és főképp szoptatás közben érezheted erősen a jelenlétüket. De ennek is fontos élettani jelentősége van. Az oxitocin hatására bekövetkező méhösszehúzódások ugyanis hozzájárulnak a méh visszaalakulásához, és lassan a vérzés csökkenéséhez. A hirtelen bekövetkező hormonális változások a lelkiállapotodra is hatással lesznek. Gyermekágyasként gyakoriak a hangulatváltozások, a túlérzékenység, de ez természetes jelenség. Az anyának sok türelemre és szerető gondoskodásra van szüksége.

Boldogasszony ágya

A gyermekágyat a régi paraszti kultúrában Boldogasszony ágyának nevezték. A bába készítette el az édesanya fekhelyét szalmából, amit aztán lepedővel borított le. Az ágy fölé tartó rudak segítségével vásznakat erősítettek, így egyfajta sátrat vontak az anya és az újszülött köré, hogy megvédjék őket a rontástól. Az anya ez idő alatt nem dolgozhatott, nem főzhetett ételt, és az úgynevezett avatási szertartásig nem is léphetett ki a házból. Az ennivalót az egész család számára a komaasszony készítette, sokszor meghatározott volt a menü, és kifejezetten erre a célra használt kosárban hozták az ételt, és az erre a célra készített kendővel borították le. A hiedelem szerint, a gyermekágyas asszony tisztátalan volt, templomba sem mehetett ezért. Ennek az időnek a leteltével léphetett újra emberek közé, ilyenkor egyházi áldásban is részesült, amely egyúttal feloldást jelentett a gyermekágy idején érvényes tilalmak alól.

Befelé figyelés

Elsőszülött gyermek esetén az asszonyavatás révén lett az anya a falubeli asszonyok közösségének elismert, teljes jogú tagja. A gyermekágyas időszakra viszont szinte kivonult a társadalomból és kötelezettségeit sem kellett teljesítenie. Egyetlen dolga volt, hogy ráhangolódjon, ismerkedjen a kisbabával. Ebben a különleges időszakban – pszichológiai értelemben lehetővé vált, hogy befelé figyeljen és lélekben is édesanyává váljon. Ma már nem szabályozzák szigorú rituális szabályok a viselkedésünket, nem kötelező ágyban maradni és a házból is ki szabad lépni a szülés után. Mégsem volt teljesen értelmetlen a régiek szokásrendszere. Teljesen igazodott ugyanis az élettani folyamathoz. A gyermekágyas időszaknak az első négy-hat hét után lett vége, nagyjából akkor, amikorra az újszülöttkor megszűnik. Az anya akkor kelhetett fel az ágyból, amikor már nem volt erős vérzése. A pihenés, a regenerálódás így rendszerszerűen biztosítva volt, az anyát nem hagyták addig sem magára, ennek az időszaknak az átvészelését segítette a komaság „intézménye” is.

Üres has érzés

„Szülés után az egyik legfurcsább érzés, hogy kiürül a hasad, könnyen lehet, hogy kifejezetten üresség-érzésed támad – mondja Lénárd Orsolya, dúla, aki gyakran nem csak a szülésnél segédkezik az őt választó édesanyáknak, hanem később, a gyermekágyas időszakban is. – Az első napokban a hólyag és a belek ürülése sem olyan, mint máskor. A vizelettartási problémákat a hólyag új helyzete, és a húgycső záróizomzatának túlnyúlása okozza. Ezek a panaszok jó esetben napokon belül maguktól is elmúlnak, de az intim-torna gyakorlatok nagyban segítenek a gyógyulásban. Az aranyér és a székelési gondok megelőzésére érdemes sok folyadékot inni, és rostokban gazdag ételeket (zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket) enni. Az esetleges gátmetszés, gátsérülés is teljesen meggyógyul a gyermekágy ideje alatt. Ha a gát nem sérült a szülés alatt, akkor is kell idő a visszarendeződéshez. Szerencsére ez a terület nagyon könnyen és jól regenerálódik.”

Gátmetszés esetén azonban nagyobb gondot kell fordítani a seb tisztán tartására. Ilyenkor nehezebb ülni és mozogni. A vágás helye gyakran beödémásodik és érzékeny lesz, különösen akkor, ha a metszésnél ideget is átvágtak. Homeopátiás szerekkel érdemes segíteni a gyorsabb gyógyulást. Ha bármilyen rendellenességet érzékelsz, ha a seb nem gyógyul, sokáig fájdalmas marad, vagy gennyesedik, akkor érdemes ismét orvoshoz fordulni.

A pihenés mindennél fontosabb

A gyermekágyi vérzést, az úgynevezett lochiát a méhlepény leválása után a méhen keletkező seb okozza. A vérzés az első pár nap után átmegy gyermekágyi folyásba, ami egyre inkább barnás-rózsaszínes váladékká válik, és a 6. hétig biztosan megszűnik – kinek hamarabb, kinek kicsit később. Gyakran előfordul azonban, hogy egy-egy megerőltetőbb nap nyomán a folyás felerősödik, és újra erősebb vérzést is tapasztalhatsz. Ilyenkor próbálj meg többet pihenni, ez biztosan segíteni fog – javasolja a dúla.

A 6. hét után szokták javasolni a szülés utáni kontrollvizsgálatot az orvosnál. Ennek során ellenőrzik a méhszáj állapotát, a gátseb és a gátizmok regenerálódását, a méh visszahúzódását. Gyakran citológiai mintát is vesznek. Érdemes ekkor az orvossal megbeszélni a fogamzásgátlás módját is. A kizárólagos szoptatás ugyan elég jó hatásfokkal véd a következő terhesség ellen, de nem mindig és nem minden esetben. A női szervezet szülés után néhány hónappal általában még nem áll készen egy újabb kisbaba fogadására. A teljes felépülés és visszarendeződés ugyanis nagyjából egy évet vesz igénybe.

A Dúla blog további gyermekágyról szóló  írásaiért kattints ide!

Iratkozz fel a hírlevélre!