Kedves Szüleim!

Bár kicsi és éretlen teremtményként érkezem hozzátok, de saját személyiséggel rendelkezem. Rövid ideig vagyok veletek – élvezzétek a társaságomat!

  1. Szánjatok rám időt, hogy megtudjátok, ki vagyok, miben különbözöm tőletek, és mit adhatok nektek.
  2. Kérlek, adjatok enni, ha éhes vagyok. Anya hasában nem éreztem éhséget, és az idő fogalmát vagy az órát még nem ismerem.
  3. Tartsatok testközelben, szeretgessetek, simogassatok, puszilgassatok és beszéljetek hozzám. Anya, amikor a pocakodban hordoztál, mindig veled voltam. Akkor sosem voltam egyedül.
  4. Remélem, nem lesztek nagyon csalódottak, ha nem a reményeitek vagy álmaitok tökéletes babája vagyok. Legyetek elnézőek és nagyvonalúak magatokkal szemben is, ha nem vagytok olyan tökéletes szülők, mint amilyenek lenni szeretnétek.
  5. Ne várjatok el túl sokat tőlem, újszülött gyermeketektől, és ne legyenek túlzott elvárásaitok magatokkal szemben sem. Adjatok hat hét időt nekem és önmagatoknak – születésnapi ajándék gyanánt. Hat hetet, hogy érettebb lehessek, hogy megszokjam a kinti világot, és hogy rátalálhassak a saját ritmusomra; és hat hetet nektek, hogy újra magatokra találjatok, és engem is befogadjatok.
  6. Kérlek, bocsássatok meg, ha sírok. Legyetek türelmesek hozzám. Idővel egyre kevesebbet fogok sírni, és egyre több örömöt leltek társaságomban.
  7. Kérlek, figyeljetek jól rám. Szavak nélkül is el tudom mondani, mire van szükségem, hogyan vigasztaljatok és mitől nyugszom meg. Nem zsarnokoskodni akarok, hogy az életeteket elrontsam. Most azonban csak a sírásommal tudom értésekre adni, ha valami bajom van.
  8. Gondoljatok arra is, hogy erős és strapabíró vagyok. Ne aggódjatok, kibírom, ha gyakorlatlanságotok miatt hibáztok. Ameddig a szereteteteket érzem, semmi baj nem lehet.
  9. Kérlek vigyázzatok magatokra. Ügyeljetek a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a nyugalmatokra, és mozogjatok eleget, hogy a velem töltött időben egészségesek és fittek legyetek. Próbáljatok meg különbséget tenni a “fontos” és “nem fontos” dolgok között, és vegyétek lazábban a dolgokat – így sokkal jobban fogtok élvezni engem.
  10. És kérlek óvjátok és ápoljátok a kapcsolatotokat, hiszen ebből is táplálkozom – tőletek tudom megtanulni, hogyan kell szeretni.

Még ha egy kicsit fel is forgattam a megszokott életeteket, gondoljatok arra, hogy ez csak átmeneti állapot.

Mindkettőtöknek köszönöm:

Gyermeketek

A fordítás alapjául szolgáló könyv: Hannah Lothrop: Das Stillbuch, Kösel 1980

Drága M.! Köszönöm, hogy elküldted nekem ezt az írást, és köszönöm a beszélgetéseket.

Ha szeretnél még több várandósságról szóló cikket olvasni a Dúla blogon, kattints ide!

Iratkozz fel a hírlevélre!