Rózsa Ibolya IBCLC szoptatási tanácsadót a császármetszés utáni szoptatásról kérdeztem. Szerencsére sok császárral szült édesanya gond nélkül szoptat, míg másoknak nem olyan egyszerű ez. A szoptatás támogatásáért és sikerességéért sokat tehetünk a kezdetkor, a szülés utáni első órákban, napokban. A kisbabának és az anyának a műtét után is fontos lenne például, hogy mihamarabb bőr-bőr kontaktusba kerüljenek, amire a bababarát kórházakban lehetőség is van. Érdemes tehát szülés előtt (legyen az hüvelyi vagy császáros szülés) a szoptatásra is felkészülni, és a kiválasztott szülészet gyermekágyas ellátásáról és szoptatástámogató gyakorlatáról érdeklődni.

Rózsa Ibolya IBCLC szoptatási tanácsadóIgaz-e az a gyakran hangoztatott mondás, hogy „Császáros vagyok, ezért csak később lett tejem.”

Az előtej avagy kolosztrum már a várandósság 16. hetétől termelődik és azonnal készen áll az újszülött táplálására. Téves hozzáállás, amikor azt mondják az újdonsült mamának, hogy neki még nincs teje. Ahogy az is, ha azt kapja, hogy az előtej nem elég tápláló. A tejbelövellés – tehát a nagyobb mennyiségű tej megjelenése – a szülést követő napokban történik meg. Ennek egyetlen feltétele van, és pedig hogy megszülessen a méhlepény. Beláthatjuk, hogy mivel császármetszésnél is kiveszik a méhlepényt, nincs akadálya a tejbelövellésnek. Nem lehet tehát azt mondani, hogy császármetszés után később jön meg a tej. A császár után sajnos egészen más tényezők lassítják vagy rontják a folyamatot: az elkülönítés, a ritka vagy egyáltalán meg nem valósuló szoptatások, az aluszékony, nem hatékonyan szopó csecsemő. A kisbaba szopási készségét a műtét alatt megkapott anyai gyógyszerek befolyásolják. Előfordul, hogy a baba álmos, aluszékony, nem kellően aktív, izomtónusa átmenetileg hipotón is lehet.

Császármetszés, VBAC és a szoptatás

Tapasztalataid szerint van-e különbség szoptatás terén a hüvelyi úton vagy császármetszéssel szült édesanyák között?

Császármetszés után az első nehézséget általában az jelenti, hogy nem tud megvalósulni a szülőszobai minimum egy órás bőrkontaktus, az “aranyórának” is nevezett rendkívül fontos időszak. A császáros mamák gyakran órákig meg sem kapják kisbabájukat. Sok helyen megitatják a mamájától külön elhelyezett újszülöttet cukros vízzel cumisüvegből. Ez azt is jelenti, hogy nem az anyamellre alakul ki a babában az úgynevezett imprintig, hanem a cumira. Ez a fajta bevésődés a későbbiekben fennakadásokat okozhat a szopásban. Császármetszés után nehezebben megy a mozgás, a helyváltoztatás, mint hüvelyi szülést követően. Segítség nélkül nehéz ellátni a kisbabát. Sokan előnyben részesítik a fekvő helyzetben történő szoptatást, mert a műtét után jobban esik a fekvés, de közben azt tapasztalják, hogy nyomódik a seb. Ülve sem könnyű megtalálni a kényelmes pozíciót.Nem egyszerű pontosan vizsgálni, hogy a  császármetszés milyen arányban befolyásolja a szoptatás kimenetelét, mert sok a torzító tényező. Nem mindegy, hogy milyen okból került sor a műtétre, van-e az anyának például olyan alapbetegsége, ami a tejtermelő képességet is befolyásolja. Az sem mindegy, ki mennyi és milyen minőségű segítséget kap a szoptatáshoz a gyermekágy idején. Az viszont biztos, hogy a szülés módja befolyásolja a szoptatás megkezdését. A császármetszés (különösen a programozott császármetszés) és az eszközös szülésbefejezés (vákuum, fogó) nehezíti az indulást. Egyes kutatók azt találták, hogy ha megindult a vajúdás, de végül mégis műtétre került a sor, az kedvezőbb hatással volt a szoptatás megkezdésére, mint a tervezett császármetszés, valamint a korábbi császármetszést követő hüvelyi szülés esetén is pozitívabb volt az indulás. Több más ok mellett tehát azért is lenne fontos, hogy elkerüljék a felesleges beavatkozásokat a vajúdás és szülés alatt, mert azok komplikációkat okozhatnak és műtéthez vezethetnek. A szoptatás megkezdése szempontjából is a természetes, háborítatlan szülés az ideális.

Hogyan támogassák a segítők császármetszés után az édesanyát a szoptatásban? Hogyan segítsenek egy császármetszés utáni természetes szülés esetén?

Először is érdemes lenne már a várandósság alatt korrekt információval ellátni a kismamákat. Nehéz úgy hozzákezdeni, hogy mindenhol azt hallják, a császáros mamáknak később indul be a tejük… Sok császáros mamának már a szülés után 2 nappal megtörténik a tejbelövellése. A műtét után minél hamarabb sort kellene keríteni a minimum egy óra zavartalan bőrkontaktusra. Hangsúlyozom, hogy zavartalan legyen és valóban érjen össze a baba és a mama bőre, minél nagyobb testfelületen. Ez a bababarát kórházakban általában meg tud valósulni és szerencsére egyre több helyről halljuk, hogy addig is, amíg a mamát ellátják, a papa kapja meg a pici babát a mellkasára. Ezt viccesen szőrkontaktusnak szoktuk nevezni. A bőrkontaktus során a kisbaba fel tud kúszni az anya melléhez és ha készen áll rá, akkor szopizik egy kicsit. Ezt a folyamatot nem kell erőltetni, csak hagyni kell, hogy megtörténhessen. Az sem baj, ha az újszülött nem szopik, csak odabújik, szagolgatja, nyalogatja a mellbimbót. Ezután általában elalszik a kisbaba. Amikor felébred, lehetőséget kellene biztosítani neki a szopásra. Fontos, hogy a műtétből lábadozó édesanya mellett legyen valaki, aki segít neki a mellre tételben akkor is, amikor a spinális érzéstelenítés miatt még nem emelheti a fejét. Biztatni kéne a mamát, hogy már az úgynevezett korai éhségjelekre (cuppogatás, nyalogatás, a fej forgatása, a kézfej szopogatása) tegye mellre bátran a kisbabáját, ne várja meg a sírást! Ha újszülöttje valamilyen oknál fogva nem lehet vele, vagy nem tud hatékonyan szopni, akkor a szülést követő 6 órán belül meg kell kezdeni a fejést, a lefejt kolosztrumot pedig meg kell itatni a babával. Nem cumisüvegből, hanem kiskanál, fecskendő vagy kispohár segítségével, hogy ne befolyásolják negatívan a szopáskészségét. Ha a mama fájdalmat érez szoptatás közben vagy a kisbaba nem tud szopizni, akkor minél gyorsabban kérjen segítséget a szoptatáshoz! A legtöbbször nincs veszve semmi, csak egy hozzáértő, empatikus segítőre van szükség. Császármetszés utáni hüvelyi szülés után is arra érdemes törekedni, hogy még mielőtt bármiféle beavatkozásra (akár csak súlymérésre is) sor kerülne, megvalósulhasson a legalább egy órás zavartalan bőrkontaktus. A többi nem különbözik a fent leírtakról, sem akkor, ha első szülésről beszélünk, sem akkor, ha korábbi császármetszést követő spontán szülésről.

Ha egy édesanyának nem úgy sikerült a szoptatás, mint szerette volna, mit tehet, hogyan készülhet a következő kisbabáját várva?

Mindenképpen érdemes már a várandósság alatt felkészülni a szoptatásra. Nem feltétlenül a kórházi szülésfelkészítő tanfolyamokon való részvételre gondolok, hanem egy személyre szabott beszélgetésre IBCLC laktációs szaktanácsadóval, valamint a La Leche Liga baba-mama csoportjaiba is érdemes ellátogatni. A személyes beszélgetés során fel lehet tárni a korábbi szoptatási probléma lehetséges okait és tervet kidolgozni a jövőbeni problémák megelőzésére. Sokszor már az is segít, ha az édesanya kiöntheti a lelkét valakinek és megértést, biztatást, támogatást kap.

Olvass még több cikket szoptatás témában a Dúla blogon! Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!