Az előző bejegyzésben írtam már a kontrakciókról, ami a kisbabádat a világra segíti majd. A méhösszehúzódásokra jó, ha mint támogató erőre tudsz gondolni, hiszen annál kevésbé érzed majd tűrhetetlennek vagy elviselhetetlennek a folyamatot. Szülés körüli segítőid: szülésznőd, dúlád többféle természetes módszert ismer, melyek segítségével csillapíthatja vagy enyhítheti  a kontrakciók által keltett fájdalmat. A vajúdás idején a kontrakciók hullámokban jönnek: egyre erősödnek, majd elérik csúcspontjukat, végül enyhülnek és meg is szűnnek. Szokták örvényhez is hasonlítani a vajúdási folyamatát, amely magával ragad és úgy visz a végső cél, a kisbaba megszületése felé. Saját tapasztalatból tudom, milyen jó is az a pár perc szünet a méhösszehúzódások között. Nagyon jól tudtam lazítani, pihenni, erőt gyűjteni a következő hullámhoz.

Honnan is jön ez az erős testi érzet? A tágulási szakaszban a méhnyak tágulása és a méh összehúzódásai okozhatják a fájdalmat. Ezt a has egész területén és a keresztcsontod tájékán is érezheted. Kitoláskor pedig a hüvely tágulását, a medencefenék, a nagy szeméremajkak és a gát feszülését érezheted fájdalmasnak.

A vajúdás folyamatát az oxitocin nevű hormon szabályozza. “Örömhormon” vagy “szeretethormon” néven is említik, mert a baba fogantatásakor is jelen van: ez okozza a szexuális  gyönyörérzetet. Jelentős szerepe van a szoptatás idején: simaizom összehúzó hatásával segíti a tejcsatornák kiürülését. Az oxitocin egyéb áldásos hatásai még: szeretetteljessé és elfogadóvá tesz, segíti a baba és az anya közötti kötődést, csökkenti a félelemérzetet, megnyugtat, gyorsítja a sebgyógyulást a gyermekágy idején és hosszabb életet biztosít.

Újszülött baba

Olvasd el a Dúla blog szülés alatti fájdalomcsillapítás gyógyszeres módszereiről írt cikkét!!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!