Gyermekágy avagy a boldogasszony ágya

Vannak olyan témák, amelyek újra és újra “szembejönnek”, kínálják magukat, hogy írjak róluk. Ilyen a gyermekágy tematikája is. Legutóbb a Dúlaműhelyen került szóba, előtte pedig a Vadaskert Alapítvány képzésén Molnár Judit pszichológus  előadásán voltam, aki szintén érintette ennek a fontos  időszaknak a lelki történéseit.

Gyermekágy régen

A magyar népi hagyomány a szülést követő időszakot boldogasszony ágyának nevezte. Milyen kifejező név! A frissen szült anyának 6 héten keresztül teljes kiszolgálás járt: főztek rá, és vezették a háztartást helyette. Az ágyát lefüggönyözték, és szigorúan megszabták, ki gondozhatja és látogathatja őt és kisbabáját. Ennek az volt a célja, hogy védjék őket megigézéstől, a szemmelveréstől és a betegségektől, az édesanyát pedig a tej elapadásától. Ez a hagyomány ugyanakkor nagyban segítette a frissen szült anya és kisbabája összehangolódását, egymás megismerését és a szoptatás beindulását.

Gyermekágy

Gyermekágyas időszak napjainkban

Mai modern társadalmunkban keveseknek adatik meg a teljes kiszolgálás luxusa. Dúlaként a szülést megelőző beszélgetések során mindig megkérdezem a kismamát, hogy a kórházból hazatérve milyen segítségre számíthat? Lesz-e, aki megfőz vagy kitakarít, aki leszalad a boltba, vagy épp a mosott ruhát kiteríti, majd kivasalja?

Érdemes ezekre a feladatokra jó előre felkészülni, hogy az első közös, otthon töltött hetek a kisbabának az anyaméhből a külvilágba való szelíd átmenetről, az új családnak pedig az összeszokásáról, egymásra hangolódásról szóljanak. Ez az első, nyugodt időszak nem tart sajnos túl sokáig, hiszen az apa 2-3 hét után újra munkába áll, és az anya többnyire magára marad a kisbabájával és az érzéseivel… A szülés utáni lelki, belső visszarendeződés pedig sokáig tart, és ezzel az anyák nagyrészt egyedül maradnak – holott egy baba megfoganása, kihordása és megszülése nagyon sok érzést, fantáziát, emléket mozgósít.

Nagy segítség lehet ebben az időszakban egy már szült testvér vagy barátnő, vagy a szülés körüli testi-lelki történések terén tapasztalattal rendelkező dúla, akivel a szülés élménye és a gyermekágy idején felmerülő érzések, gondolatok, és esetleges aggodalmak megoszthatók és kibeszélhetőek.

Olvass további cikkeket a szoptatásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!

Leave A Comment

ÍRJ NEKEM!