Novemberben itt az oldalon megjelent egy felhívás. Szoptatással kapcsolatos kutatáshoz kerestünk édesanyákat, akik szívesen válaszoltak Soós Ágnes pszichológushallgató kérdéseire. Ági azóta összesítette a válaszokat, és megírta a témába vágó kutatását, amit szeretnénk megosztani Veletek.

A szoptatás öröm :)

Kedves Anyatárs!

Először is hadd köszönjem meg Neked, hogy Te is átrágtad magad az általam összeállított monumentális kérdőíven! Az adatgyűjtés nagysága és a megírandó munka megadott keretei miatt (max. 20 oldal) sajnos nem állt módomban az összes kapott eredményt részletesen kielemezni, így a hangsúlyt a tesztsorban elhelyezkedő standard, már mások által hitelesített tesztek kiértékelésére tettem. Ugyanakkor rettentő értékes és tanulságos leírásokat kaptam a kifejtős részeknél, amiért utólag is nagyon hálás vagyok!

Kutatásom célja az volt, hogy megvizsgáljam, van-e lényegi eltérés a napirend és az igény szerint szoptató édesanyák között különböző jellemzők és szokások mentén. Az eredmények számomra is szolgáltak némi meglepetéssel, de erről majd később. Minthogy azt gondolom, mindannyiunk számára érdekes lehet a kutatáshoz illesztett elméleti háttér is, ezért ezt is közzéteszem, viszont kihagyom a módszertani és az erősen statisztikai jellegű részeket. Az elméleti háttér általánosságban nem az én általam is vizsgált csoportokat vizsgálja, hanem sokkal inkább azt, hogy mi valószínűsíti jobban az édesanyákat arra, hogy egyáltalán elkezdjenek szoptatni, és hogy azt minél hosszabb ideig tegyék. Az én témám ennek továbbvitele, annak vizsgálata, hogy van-e bármilyen eltérés azok között, akik inkább igény szerint szoptatnak, illetve akik napirend szerint.

Két kislány édesanyjaként volt lehetőségem mindkét „stílust” kipróbálni, s nem állítanám, hogy ami az egyik gyermekemmel jól működött, működött volna ugyanúgy a másikkal is. Vallom, hogy az „elég jó anya”, aki igyekszik ráhangolódni csecsemőjére és mindeközben saját természetes igényeit sem felejti el, képes megtalálni a kettejük számára legmegfelelőbb összhangot, amely egyszeri, megismételhetetlen, és semmi mással össze nem hasonlítható.

Ha bármilyen kérdésed merül fel az olvasottakkal kapcsolatban, továbbra is megtalálsz a soosagi17@gmail.com email címen.

Még egyszer köszönöm a részvételed, szép tavaszi napokat és jó olvasgatást kívánok!

Soós Ágnes

A tanulmány letöltéséhez kattints ide!