Világszerte augusztus első hetében ünneplik a Anyatejes Táplálás Hetét. Nálunk Pomázon a védőnők ez alkalomból ünnepségre hívják és megajándékozzák azokat az édesanyákat, akik gyermeküket legalább 1 éves korukig szoptatták. Magam is őrzök egy ilyen szép kerámia figurát. Köszönöm szoptató anyatársaim nevében is ezt a megbecsülést és figyelmességet a védőnőknek.

Szoptatás Világhete

A szoptatás fontosságára több nemzetközi szervezet is felhívja a figyelmet. 1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük a UNICEF és a WHO) írta alá az “Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról” című dokumentumot, amely kimondja:

Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább. (Forrás: La Leche Liga Magyarország honlapja)

A Szoptatás Világnapját a nyilatkozat aláírásának évfordulójaként 1992-től ünnepeljük. Minden évben más és más szoptatással kapcsolatos téma áll a középpontban az ünnepi héten. Az idén a szoptatást támogató csoportok fontosságára hívják fel a figyelmet: „A szoptatás támogatása – Az édesanyák mellett” mottóval.

A Szoptatás Világhetének 2013-as céljai:

– Felhívja a figyelmet az anyatársak (önkéntes szoptatási segítők) támogatásának fontosságára a szoptatás megkezdésében és fenntartásában.

– Tájékoztatja a közvéleményt az önkéntes szoptatási segítők és szoptatási tanácsadók munkájának rendkívül hatékony és jótékony voltára, valamint arra ösztönöz, hogy egyesült erővel tegyünk erőfeszítéseket az önkéntes szoptatási segítői és szoptatási tanácsadói programok kiterjesztésére.

– Bátorítja mindazokat, akik a szoptatást támogatják, hogy iskolai végzettségüktől függetlenül lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy képzettséget szerezzenek az anyák és csecsemők támogatásának területén.

– Felhívja a figyelmet azokra a helyi lehetőségekre, személyekre, akikhez a szoptató anyák segítségért és támogatásért fordulhatnak.

– Világszerte felszólítja a kormányokat és a szülészeti intézményeket, hogy vezessék be a Tíz Lépést – különösen a tizediket, annak érdekében, hogy ezáltal is növeljék a kizárólagos szoptatás arányát és a teljes szoptatás időtartamát.

(Forrás: La Leche Liga Magyarország honlapja)

Mindig fontos és aktuális a Szoptatás Világhete a maga mondanivalójával, és a mögötte álló erős szervezetek segítségével valószínűleg sokakhoz el is jut az üzenete. Milyen jó lenne, ha mindez a családok hétköznapjaiban is megjelenne, hogy minden védőnő, gyermekorvos és egészségügyi szakember a fenti nyilatkozat szellemében látná el és segítené a hozzá fordulókat.

Olvass még többet a szoptatásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!