Király Katalin szülésznő korábban a Maternity Szülészeti és Nőgyógyásztai Magánklinikán dolgozott. Jelenleg szabadúszó, a Péterfy Sándor utcai kórházban és a Róbert Károly Magánkórház szülészetén kísér szüléseket. Ő beszél most szülésznői hivatásáról, tapasztalatairól és élményeiről.

Nagyon érdekes lehet, hogy hogyan választottad a szülésznői hivatást? Nálad ez hogyan történt?

Király Katalin szülésznő Maternity MagánklinikaEgészen kicsi koromtól foglalkoztatott a szülés és születés misztériuma. Nagy érdeklődéssel hallgattam, amikor az ismerősök meséltek a szüléseikről édesanyámnak. Volt egy olyan osztálytársam, akiről tudtam, hogy vákuum segítségével jött a világra, Őt mindig más szemmel néztem, csodabogárnak tartottam e-miatt.

A végső döntést akkor hoztam meg, amikor 1992-ben belopóztam a MÁV Kórház szülőszobájára, és megnéztem egy szülést. Lett is belőle nagy botrány, és egy életre szóló szerelem a szülésznői hivatás iránt. Az egészségügyi szakközépiskola  után jelentkeztem a szülésznőképzőbe, amit 1998-ban kitűnő eredménnyel el is végeztem. Ebben az évben  kezdtem dolgozni a Kútvölgyi kórház szülőszobáján. Tíz csodás évet töltöttem itt.

2008-ban nekem is megadatott, hogy átéljem a várandósság és szülés élményét: megszületett a kislányom. Nem volt háborítatlan és tökéletes a szülésem, mégis nagyon sokat kaptam ettől a megtapasztalástól. Sokszor megköszönöm neki, hogy megadta ezt nekem …. és azóta is rengeteg mindent.

A szüléstől nem féltem. Nagy várakozás volt bennem, de félelem nem. “Hazamentem”, hiszen azok vettek körül, akiket amúgy is családtagnak  tekintettem. Az esetemben  egy különleges “otthonszülésről” lehet beszélni.

Szülésznőként számtalan kismamával találkozol, akik különböző kívánságokkal rendelkeznek a szülésükkel kapcsolatosan. Hogyan lehet ezeknek az elvárásoknak megfelelni? Mik azok az elvek és értékek, amiket legfontosabbnak tartasz szülésznői munkád során?

A kismamákat szeretem korán, már a 20. hét környékén megismerni. Mindenkit a saját elképzeléseihez a legközelebb álló módon támogatok, kísérek. Ezek változatosak, ahogyan a nők is. Szilárd elveim csak az adott kismamára vonatkozóan vannak, ezek egy másik szülőnő esetében nem biztos, hogy ugyanúgy alakulnak. Sokat foglalkozom a korai kötődés és az aranyóra jelentőségével. Követem a nemzetközi ajánlásokat, hiszen magyar  nyelvű  korszerű irányadás erre vonatkozóan nincsen. A Magyarországon ma érvényben lévő újszülött ellátási protokoll éppen az ellenkezője az angol, vagy akár az amerikai tapasztalati alapú ajánlásnak.

A legfontosabb ezekben, amit magam is vallok, hogy az anya és újszülöttje szétválaszthatatlan egység. Ezt magam is megéltem, és erről nagy lelkesedéssel mesélek a kismamáknak.

A kismamák hogyan találnak meg, és hogyan tudják felvenni veled, leendő szülésznőjükkel a kapcsolatot?

Többnyire ajánlás útján találnak rám, ami érkezhet orvostól, dúlától vagy ismerőstől.  Szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan orvosokkal dolgozhatom kizárólagosan, akik gondolkodása – és ebből adódóan a szüléskísérése – azonos az én elképzelésemmel.

Az első találkozások alkalmával még nem a szülésre fókuszálnak a kismamák. Ezért az első találkán beszélgetünk a várandóságról, az előző szülésről (ha volt ilyen), és az utána következő időszakról – ami legalább olyan fontos ,mint maga a szülés. Mesélek magamról,  saját szülésemről, anyaságomról. Ennek kapcsán azt is elmondom, hogy miért vált küldetésemmé, hogy minden vajúdó  érezze úgy magát a szülése alatt, hogy ő és a babája a legjobb páros a világon! Szeretném, ha mindenki így élné meg a szülését.

Tapasztalataim szerint általában már az első találkozásnál  kiderül, hogy jó csapat leszünk-e? Sőt, gyakran már az első telefonbeszélgetés alkalmával. Kevés az a várandós, aki nehezen enged közel magához, vagy több idő kell ahhoz, hogy magaménak tudjam a bizalmát. A bizalom kialakulása létkérdés, mindkettőnk számára.

“Természetesen szeretnék szülni!” – mondja a legtöbb várandós édesanya, és kívánságaikat sokan szülési tervben is rögzítik. Mit tanácsolsz nekik, írjanak-e szülési tervet?

Véleményem szerint  azoknak az anyáknak, akik kellő körültekintéssel választották ki a kísérőket a szülésre, szülési terv íráséra nincsen szükségük.

A találkozások alkalmával meghallgatom a kéréseiket, és lehetőség szerint mindent át is beszélünk. Elkötelezett híve vagyok a beavatkozásmentes szüléskísérésnek, így ezeket papírra vetni felesleges. Azok a dolgok, amiket rögzíteni szoktak, belőlem  meggyőződésből jönnek. A szülés pontosan az az élethelyzet, amikor az irányítást ki kell engedni a vajúdónak a kezéből.  Mereven ragaszkodni elképzelésekhez, és nem megengedőnek lenni magukkal szemben, ez sok nehézség forrása lehet a szülés alatt.

“Egy dologra több jó megoldás létezik” – ezt egy számomra nagyon kedves bábától halottam. Milyen igaz!

A szülés előtti konzultációk során hogyan és miben tudod segíteni a kismamákat?

Király Katalin szülésznő Maternity MagánklinikánHa a beszélgetések során felmerülnek olyan problémák, melyeknek a megoldását nem tudom egyedül felvállalni (pl. egy előző traumatikus szülés), akkor szakembereket ajánlok, akik ebben a legjobbak. Szerintem ez csapatmunka. Ugyanígy igaz ez a szoptatási nehézségekre is, ebben az esetben IBCL szoptatási tanácsadó segítségét kérem. A kislányomnál is így volt, és nagyszerű tapasztalataim vannak.

Átbeszéljük az aktuálisan következő időszakot. Biztatom őket, hogy élvezzék a terhességet, még akkor is ha, adódnak nehézségek. Ez az időszak soha nem tér vissza. Találjanak olyan mozgásformát, amitől jól érzik magukat és kíméletes.

A célegyenesben már heti rendszerességgel találkozunk. Ezeknek a találkozásoknak a fókuszában már a szülés áll. Alaposan megbeszélünk mindent a kórházba indulástól a gyermekágyas időszak végéig. Mivel mindig személyesek a szülésfelkészítők, így pontosan tudom, milyen  igényei vannak  kismamának.

A komplementer medicinákat előszeretettel használom a vajúdás sé szülés alatt. Ezek igen kedveltek  a kismamáknál, és hatékonyak is, azonban csodát nem várhatunk tőlük. Ha az anya nyitott marad, elfogadja az esetleges beavatkozásokat, mert bízik segítői szakértelmében, akkor megérti, hogy ez ő és a babája érdekében történik. Saját tapasztalatból tudom, a szülések nagy része nem egy elképzelt forgatókönyv szerint zajlik, de ettől még ugyanolyan jó és szép élmény lehet.

Szerinted milyen könyveket érdemes elolvasni a szülésre készülve?

A könyvek amiket ajánlani szoktam, mindenki számára ismertek és elérhetőek: Ina May Gaskin Útmutató szüléshez, Ingeborg Stadelman: A bába válaszol, Noll Andrea: Vajúdástámogatás mindenkinek és Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás. (Ez utóbbi az első babás éveimben a Bibliámmá vált.)

Szeretem ezeket a könyveket, de azt is gondolom, hogy itt lenne az ideje egy-vagy több magyar könyveknek, amiket együttgondolkodó szülésznők, dúlák, orvosok írnának. Olyan kötetre lenne szükség, amiben a szép és jó szülés nem jelentene feltétlen egyet  az otthonszüléssel.

Manapság  internet  használat nélkül nem léteznek kismamák ezen a bolygón – legalábbis kevés helyen. Ez a tájékozódási forma tapasztalataim szerint meglehetősen kockázatos. Lehet hasznos, amikor megnyugtató  információt kap a várandós,  ugyanakkor lehet káros, amikor szorongást és kétségbeesést  eredményez egy-egy oldal vagy fórumbejegyzés elolvasása. Ilyenkor csak azt szoktam kérni a mamáktól, hogy hívjanak fel és megbeszéljük.

Az apás szülés ma már teljesen általánosnak mondható. Milyen változások történtek még az utóbbi években, amiket szülésznőként a legfontosabbnak gondolsz?

Régen egy konferenciára írtam egy előadást: Ahol a nő, ott a divat címmel. Többek között erről is szó volt benne. Mi, nők hajlamosak vagyunk más mércéjével mérni magunkat, és azt gondolni, ami másnak jól “áll” az nekünk is jól fog. Így van ez az apás szüléssel is. A hezitáló pároknak mindig elmesélem, hogy az én férjem nem volt jelen a kislányunk születésénél, és utána megköszönte nekem, hogy meghagytam neki a döntés jogát. Ugyanakkor azt is gondolom, ha az apa részt szeretne venni a folyamatban, ki ne hagyja! Sokszor láttam már, hogy élete legmeghatározóbb és legkatartikusabb élményében lett része. Az egyik legszebb pillanat, amikor  a szülőpár együtt üdvözli a kisbabát.

A változások lassan zajlanak. Vannak bebetonozott kórházi protokollok, amiken gyakran akkor sem változtatnak, ha már bebizonyosodott róluk, hogy nem megfelelőek. A változások mégis megállíthatatlanok. A nőknek vissza kell szerezniük az irányítást a saját testükkel kapcsolatban. Itt lenne már az ideje egy olyan nőközpontú szülészeti rendszernek, amelyben az ellátás az anya és gyermeke köré rendeződik, és amelyben a nők rendelkeznek azzal a magabiztossággal, hogy képesek megszülni gyermeküket.

Az újszülött ellátásban szeretnék hatalmas és azonnali változást. Sok helyen már elérhetőek ezek, de még korántsem kellő számú kórházban. Szeretném, ha az lenne az alapgondolat, hogy az újszülöttnek az anya mellett a helye, és ha az egészséges babát nem kellene a protokollnak alávetni. Nem utolsó sorban lenne egy haladó irányelv, ami követi a nemzetközi ajánlásokat.

Országos szinten 30% fölött van a császármetszések aránya. Hogyan alakul ez a szám a ti szülészeteteken? Van-e lehetősége a császármetszésen átesett anyának a következő babát hüvelyi úton nálatok megszülni?

Különleges és szerencsés helyzetben vagyok mert szabadúszóként dolgozom. A befogadó kórházam a Maternity Magánklinika, de voltam már szülést kísérni a Dr. Rose Klinikán is.

Az egyedi helyzetemből adódóan a saját császárarányommal szeretnék büszkélkedni, ami 2014-ben 14% volt. Ez nagyban köszönhető azoknak az orvosoknak, akik hitükkel és tudásukkal a természetes szülés mellett állnak. A Maternity-ben lehetőség van a császár utáni hüvelyi szülésre, ha az anyát választott orvosa ebben támogatja. Számos sikertörténetnek lehettem részese itt.

Havonta, átlag hány kisbaba születésénél vagy jelen? Tartod-e a kapcsolatot azokkal a szülőkkel és kisbabákkal, akiknek szülésznőként jelen voltál a szülésénél?

Átlagosan 5-6 szülést kísérek havonta. A családom mellett ez a szülésszám, amit teljes lélekkel és odaadással vállalni tudok. Így meg tudom adni a kismamának azt az időt, amire szüksége van a várandósság alatt, a szülésnél és az azt követő időszakban.

Ahogy említettem, 1998-ban kezdtem dolgozni szülésznőként a Kútvölgyi Kórházban. Már akkor elkezdtem gyűjteni az emlékeket egy dobozban, azóta is ott őrzöm őket. Rengeteg olyan szülés van amire egész életemben emlékezni fogok. Ezek egy részére azért, mert hatalmas katarzis élhettünk meg, más részére azért mert személyes kötödés alakult ki a család és köztem.

Az internetnek és a közösségi oldalaknak köszönhetően számos régi és új kismamámmal tartom a kapcsolatot. Vannak, akik még 17 év távlatában is megemlékeznek az ő “babájuk” születésnapján rólam is.

Király Kati szülésznőt a következő telefonszámon érheted el: +36 70 324 9023

Olvasd el a Dúla blog többi bábaportréját is!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!