A szülés előtti gátmasszázs kérdése egy olyan téma, amiről már jó rég szeretnék írni. Rengeteg eltérő véleménnyel és félreértéssel találkoztam szülésfelkészítő és dúlai munkám során, hogy hogyan is kell a gátmasszázst csinálni? Lássuk csak: tényleg hogyan is?

Gátmasszázs - hogyan és hogyan ne?

 

Hol van a gát?

Anatómiailag a gát az egész medencefeneket lezáró izmos, kötőszövetes réteg. Ha a szülésről van szó, akkor a  gát elnevezést ennél kicsit szűkebb értelemben használjuk: a hüvely és a végbél közé eső terület értjük alatta. Mielőtt a kisbaba megszületne, a hüvelyen és a gáton is át kell haladnia. A kitoláskor a baba feje neki-nekifeszül a gát területének, és lassan, fokozatosan nyújtja azt. Ha a szülés során minden jól alakul, van rá idő, hogy a kisbaba milliméterről milliméterre tágítsa az itt található, alapvetően is nagyon rugalmas szöveteket. A gátszövet ugyanis olyan izomrétegekből áll, amelyek képesek nyomás hatására egymás felett tetőcserépszerűen eltolódni, megnyúlni.

Gátmasszázs képek

 

Hogyan maradhat ép a gát?

A hozzám forduló édesanyák nagy részének egyik legfontosabb kívánsága, hogy ép gáttal, azaz gátmetszés nélkül tudják megszülni kisbabájukat. Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás című könyvében olvastam a következő bölcs gondolatot a gátról:

Sose feledjük, hogy testünk más részeihez hasonlóan a gátunk is alapértelmezésben ép és egészséges. A gátvédelem kérdéséhez tehát mindig az egészségmegőrzés jegyében álljunk hozzá, ne pedig a gondolattal, hogy valami selejtest kell „feljavítanunk“!

 

Az egészségmegőrzés eszközei a bába szerint sokfélék. Figyelj ezekre a várandósság hónapjaiban, illetve a szüléshez kapcsolódó pontokat beszéld át orvosoddal, szülésznőddel, bábáddal!

A gát egészségéhez, épségéhez Nandu szerint a következők szükségesek:

  • A megfelelő, E-vitaminban gazdag táplálkozás. Egyél sok mandulát és más olajos magvakat, illetve fogyassz búzacsíraolaj belsőleg.
  • Tanuld meg az intim torna módszerét és mozogj rendszeresen a várandósság alatt is. Az intim torna elsajátításával még a vajúdás előtt begyakorolhatod a gát területének tudatos megfeszítését és ellazítását. Ez nagyban segítheti a szülésed folyamatát.
  • A szülés előtti, megfelelő technikával végzett gátmasszázs ajánlott, de nem elengedhetetlen az ép gáttal való szüléshez. (Erről mindjárt részletesen is.)
  • Szüléskor az általad szabadon választott kitolási testhelyzetben szülhesd meg kisbabádat. A gát épségének szempontjából igen kedvező a vízben szülés folyamata.
  • A vajúdás és kitolási szak alatti gyógyszeres fájdalomcsillapítás lehetséges elkerülése. Ezáltal jobban érezheted a babád mozgásait és lefelé haladását a hüvelyben és a gát tájékán.
  • A kitolási szakban amennyiben nem indokolt, kerülendő az erőltetett „nyomatás“.
  • A vajúdás és szülés folyamán az elengedettség, lazítani-tudás képessége. Ha testi és lelki szinten is tudsz relaxálni, lazítani, hiszen akkor a gáttájék és a hüvely is laza lesz. A már említett intim torna, és a szülésfelkészítőn elsajátított lazító gyakorlatok sokat segíthetnek ebben.

Hogyan végezd a gátmasszázst?

A gátmasszázs célja a gát területének, szöveteinek rugalmassá tétele, és semmiképpen sem az előzetes megnyújtása, amint az a legtöbb gátmasszázs technika leírásban szerepel. Vegyél egy jó minőségű, E-vitaminban gazdag olajat (pl. búzacsíraolajat) vagy külön az erre a célra többféle illóolajból összeállított, hatóanyagokban gazdag gátmasszázsolajat (pl. a Panarom, a Weleda, a Stadelmann-féle vagy a Motherlove gátmasszázsolaját).

Fürdés után tegyél egy pár csepp olajat a még nedves gátra, és masszírozd, nyomkodd át a végbél és a hüvely között lévő területet. A masszázs vérbőséget okoz, az olaj táplálja a szöveteket, az E-vitamin és az olajkeverékek speciális hatóanyagai pedig segítik a gát rugalmasítását. A masszírozás hatására a gát szövete felmelegszik, ami önmagában nyugtató, izomlazító, fájdalomcsillapító hatású. A gátmasszázs egy pár percedbe kerül csak: elég, ha 4-5 percig masszírozod az érintett területet. Utána érdemes egy légáteresztő, könnyű kis tisztasági betétet tenni a fehérneműdbe, hogy ne olajozd azt össze.

Vannak, akik az apa bevonását is javasolják, ha gátmasszázsról van szó. Ezt ti kell eldöntsétek magatokat és a kapcsolatotokat ismerve. Szülésfelkészítő munkám során azt hallom a várandósok nagyobb részétől, hogy maguk intézik a gátmasszázst, de persze vannak, akiknek az apás változat válik be inkább.

Kriston Intim Torna a gát védelmére

Amit mindenképp javasolok a gátmasszázs mellett, hogy keress magadnak egy Kriston Intim Torna® tréninget vagy trénert. Az ott tanultak nagy hasznodra lesznek a várandósság hónapjaiban, a szüléskor és a szülés után is. A tréningen hallott történetek és az ott elsajátított információk segítenek a testedben zajló folyamatok megértésében és elfogadásában. A várandósság alatt végzett intim tornával pedig fizikálisan is fel tudod készíteni a tested azon részeit, amelyek részt vesznek a szülés folyamatában.

A Kriston Intim Tornán® lépésről-lépésre sajátíthatod el azt a mozdulatsort, amelyet utána a napi rutinba beépítve gyakorolhatsz. Mindez napi negyed órádba kerül csupán. Az intim torna segítségével fejlesztheted a medencefenéki izmok erejét és állóképességét, melyek a várandósság idején eleve nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Az intim torna abban is segítségedre van, hogy csökkenti a méhtartó szalagok megnyúlásának esélyét, illetve erősíti a vizelet- és széklettartásban érintett izmokat. Emellett fokozhatod a gátizomzat rugalmasságát, és begyakorolhatod az ellazításának képességét, ami a szülésnél jelent majd könnyebbséget.

Mit várhatsz az intim tornától a szülés után, a gyermekágy heteiben? Gyorsabb és kellemesebb regenerálódást: hamarabb nyerheted vissza a gáttájéki izmok erejét.

Hogyan ne végezd a gátmasszázst?

Semmiképpen nem javaslom az erőteljes feszítést, nyújtást! Ahogy említettem, a gátmasszázs célja a rugalmasítás, és nem a szövetek előzetes megnyújtása. Gondolj csak bele, mi történik, ha a garbód nyakát is jó előre széthúzod, kifeszíted? A fejed valószínűleg könnyebben átfér rajta, de mi történik azután? A kinyújtott, rugalmasságát veszített anyag nem simul többé a nyakadra, hanem lötyög körülötte. Hasonlóan van ez a gát szövetével is. Rugalmasítsd, de ne nyújtsd!

Másik fontos pont az, hogy az előzetes gátmasszázs semmiképp sem kell fájjon. Ha a szülés előtt hetekkel a fájdalmat „gyakorlod be“ a gát területén, akkor később, a szülés óráiban a tested reflexesen izomvédekezésbe kezd, hogy megóvjon ettől az ismerős fájdalmas érzéstől. Mindez pedig a szülés közbeni ellazulás, elengedettség ellenében hat.

Nem javaslom azt se, hogy a hüvelybe nyúlj, oda olajat vigyél fel, onnan gátnyújtást végezz. Ha nem is gyakran, de az arra érzékenyeknél okozhat gombás fertőzést, illetve olyan is előfordult már, hogy az illóolaj a nyálkahártyára kenve allergiás reakciót okozott.

Végül még egy fontos dolog a gátmasszázs végzésével kapcsolatosan. Talán eddig másképp, a nyújtós-feszítős technikával csináltad, és nem is esett jól, és most megkönnyebbülve olvasod, hogy másképp is lehet. És az is előfordulhat, hogy még ezzel a szelídebb módszerrel végzett gátmasszázsnál is alkalomról alkalomra azt érzed, hogy nem szívesen csinálod, hogy ellenedre van az egész. Ebben az esetben azt javaslom, ne erőltesd a masszírozást. Amit semmiképp se hagyj el, az az intim torna rendszeres és kitartó gyakorlása!

Miből van a gátmasszázs olajkeverék?

A legtöbb gátmasszázshoz készült olajkeverék búzacsíra alapú. A búzacsíra magas E-vitamin tartalma révén javítja a szövetek rugalmasságát és támogatja az izmok és mirigyek működését. A másik majdnem minden gátmasszázsolajban megtalálható összetevő az orbáncfűolaj, ami jó hatással van az idegekre, idegvégződésekre. A harmadik fontos illóolaj a rózsa(fa)olaj, ami fertőtlenítő és görcsoldó hatású. Ligetszépe olaj (értékes telítetlen zsírsavakkal), levendulaolaj (segíti az ellazulást, elengedettséget), esetleg muskotályzsálya olaj (görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású) kerülhet még a keverékbe.

Köszönöm Bercsényi Anita szülésznő, Kriston Intim Torna® tréner hozzájárulását és lektorálását a gátmasszázsról szóló írásomhoz.

Felhasznált irodalom:

Lampé László: Szülésznők könyve (Medicina Könyvkiadó, 2006)

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek (Jaffa Kiadó, 2010)

I. Stadelmann: A bába válaszol (Katalizátor Kiadó, 2007)