Hogy is lesz ezzel a nyákdugóval?!

Ez már a nyákdugó lenne? Hogy néz az ki? – Elment a nyákdugóm! Most mit is kell csinálni?

– kérdik tőlem gyakran a szülés előtt álló kismamák telefonon, e-mailben vagy itt, a Dúla blog hozzászólásai között. A nyákdugó megjelenése valóban a vajúdás közeledtének egyik hírnöke, így örülj neki, hiszen kisbabád érkezését jelzi!

Nyákdugó távozása

“Mi az a nyákdugó?”

Ez egy kocsonyás-nyálkás anyag, ami a várandósság idején a méhnyakat lezárva megálljt parancsol a felfelé igyekvő kórokozóknak.

“Hogy néz ki a nyákdugó?”

A nyákdugó lehet – ahogyan a neve is mondja – dugó-szerű, kocsonyás, de csirizes vagy nyálkás, folyékonyabb állagú is. Ez utóbbi esetben akár erősebb folyásként is érzékelheted a távozását. Színe a sárgás-rózsaszínestől a pirosas-barnásig változhat. Az alábbi videóban megnézheted, mire számíts majd:

Ami nagyon fontos a szülés megindulásával és a vajúdást megelőzően a hüvelyváladékkal kapcsolatosan, az a vele együtt távozó vér mennyisége. A méhszáj tágulása járhat némi vérzéssel, barnás-pirosas pecsételéssel, de ez sosem lehet annyira bőséges, mint a menstruációs vérzés. Ha ilyet tapasztalnál, feltétlenül értesítsd választott kórházad, orvosod vagy szülésznődet!

“Mikor megy el a nyákdugó?”

Általában a korai vajúdás, azaz az ún. látencia szakban szokott feltűnni, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tapasztalod meg a létezését. Lehet, hogy a távozása után a vajúdás egy pár óra múlva beindul, de az is lehet, hogy még több napod vannak hátra a szülésig.

A szülés előtti napon találtam egy rózsaszínes nyálkás valamit a fehérneműmben. Ez már biztosan az, gondoltam…

– Ági

Nekem nem egy darabban távozott a nyákdugóm, hanem több részletben jött ki. Nem is dugószerű volt, sokkal inkább olyan, mint a tojásfehérje. Két-három napig tapasztaltam ezt, majd eltelt még újabb két-három nap, és akkor indult útnak a kisbabám.

– Kriszti

A Dúla blog szüléstörténetei között számos olyat is találsz, ahol az édesanyák a nyákdugó távozásáról is beszámolnak. Ha szeretnéd ezeket elolvasni, kattints ide!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!

2018-02-07T08:02:41+00:00Kategória: Dúla TV, Szülés, Várandósság|Címke: , , , |

15 hozzászólás

 1. Kovács Mária 2016. május 16. hétfő at 10:17 - Reply

  Nekem szombat este mikor wc-n voltam, akkor láttam a papiron egy körömnyi zselés állagu valamit, fehér szine volt. Nyákdugó lett volna?? De azóta nem vettem észre semmit.

  • lenardorsi 2016. május 16. hétfő at 12:14

   Igen, jó eséllyel a nyákdugó vagy annak része lehetett. A nyákdugó távozása nem jelenti a vajúdás azonnali megindulását, de a közelgő szülést mindenképp jelzi. A régi asszonyoknak fontos jel volt, hiszen akkor még nem voltak orvosi vizsgálatok, és ultrahang sem. Csak nagyjából tudták a szülés várható időpontját.

 2. Noémi 2016. október 17. hétfő at 22:26 - Reply

  Kedves Orsi,

  Létezhet, hogy császármetszés (sürgősségi) után 8 héttel távozik a nyákdugó?
  Ma este a WC-n szerintem a nyákdugó jött ki belőlem. Ez tetmészetes ennyi idővel a császár után, vagy aggódnom kell?

  Köszönettel, Noémi

 3. lenardorsi 2016. október 18. kedd at 10:21 - Reply

  Kedves Noémi! Ez nem lehetséges. Megkérdeztem egy kedves szülésznő kolléganőmet, és ő is ezt mondta. A császármetszés után is távoznia kell a gyermekágyi vérzésnek, tehát a méhszájon keresztül tisztul a méh, ott nem lehet már nyákdugó. Azt gondolom, egy telefonhívást megér, kérdezz rá az orvosodnál, mi lehetett a távozó nyálkás dolog.

 4. Noémi 2016. október 19. szerda at 10:37 - Reply

  Köszönöm a választ! Akkor elmegyek az orvosomhoz a biztonság kedvéért.

 5. Enikő 2016. december 27. kedd at 15:05 - Reply

  Èn ma vagyok 40 + 5 hetes terhes kisfiùval! Ma reggel vettem èszre, hogy egy kocsonyàs-sàrgàs szìnű valami tàvozik belőlem, ez ma màr 2-.ra törtènt meg viszont a mèhszàjam mèg zàrt. Ez jelenthet bajt? Azt hittem màr elkezdtem tàgulni ès hogy talàn ma megszületik a pici. A hasam szinte egèsz nap kemèny, mint a beton. Szombaton inditanak ha addig nem születik meg a baba. Van esèly rà, hogy beindul mèg magàtòl? Első babàt vàró anya!

 6. lenardorsi 2016. december 27. kedd at 22:29 - Reply

  Kedves Enikő! A tested készülődik a kisbabád fogadására, ennek több jelét is tapasztaltad, ahogy írod. A keményedések, a nyákdugó távozása mind jó jel. :) Beszélj a babádhoz, mondd el neki, hogy itt az ideje, hogy megszülessen. Csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz, és amik ellazítanak: vegyél egy finom meleg fürdőt, kérd meg a párodat, hogy masszírozzon meg, sétáljatok egyet a kedvenc helyeteken… Zárjátok le a kettesben töltött időszakot, hogy valami egészen új kezdődhessen: az élet hármasban, a kisbabával. :) Szép szülést, szép élményeket kívánok!

 7. Horváth Beatrix 2017. július 2. vasárnap at 11:25 - Reply

  Sziasztok! 35 hetes vagyok, és ma reggel észre vettem, hogy fehér kocsonyas valami távozott. Az a nyákdugó lehetett?

  • lenardorsi 2017. július 2. vasárnap at 12:10

   Kedves Bea! Előfordulhat, hogy a nyákdugó vagy annak egy része távozott. Ez járhat a méhszáj nyílásával vagy anélkül is. Az orvosod meg tudja állapítani, hogy milyen a méhszájad állapota, mert önmagában a nyákdugó távozása nem ad információt erről.

 8. Ágota 2018. március 25. vasárnap at 16:37 - Reply

  Kedves Orsi!

  Ma délelőtt egy erősebb folyáshoz hasonló, fehér, kocsonyás anyag volt a fehérneműben, amit kb fél tenyérnyi folyadék is körülölelt. Nem tudom, hogy ez a nyákdugó-e, illetve, hogy a folyadék esetleg lehet-e magzatvíz szivárgás? Kereken egy hete minden nap vannak menstruációs görcsökhöz hasonló érzeteim alhas és derék tájon is (tegnap éjjel erősebb volt), valamint nagyon keményre “feszül” a hasam, napi szinten többször. A pici fejét többször éreztem már “kopogtatni” a hüvelyem felé, valamint a combtövemben pár napja tompa, izomláz szerű fájdalom van, illetve a csípőm is fáj néha, gondolom ez a medencém nyílása miatt. Ami inkább zavar, az a folyadék része a távozott dolognak, mert van streptococcusom és nem tudom, hogy a pici így védve van-e, vagy hogy be kéne-e mennem most a kórházba egy ellenőrzésre. 39+1 napos vagyok. Kérlek írd le a véleményed. Köszönöm szépen! Ágota

  • lenardorsi 2018. március 25. vasárnap at 21:54

   Kedves Ágota! A magzatvíz szivárgását úgy tudod a legjobban megfigyelni, hogy illatosítás nélküli tisztasági betétet teszel a fehérneműdbe. Ha az újra és újra megtelik, és a benne található folyadék édeskés illatú, akkor az nagy valószínűséggel magzatvíz. Ha a folyás abbamarad, nem jelentkezik többet, és inkább savanykás illatú, akkor az hüvelyváladék vagy elfolyósodott nyákdugó lehet. Ha bizonytalan vagy, a szülészeten egy egyszerű vizsgálattal nagy biztonsággal megmondják, miről lehet szó.
   Minden jót, szép szülést kívánok! Orsi

 9. Mechlernè Vàrdai Timea 2018. március 29. csütörtök at 07:56 - Reply

  Szia Timi vagyok 39 hetes reggel ota pici mennyisègben barnas , sárgás váladék tàvozik ez a nyàkdugó lehet ? Indulni kell a korhàzba?

  • lenardorsi 2018. március 29. csütörtök at 08:30

   Kedves Timi! Amíg nincsenek rendszeres méhösszehúzódások vagy el nem folyt a víz, addig nem kell még indulni. Itt egy másik hozzászólásban leírtam, hogy a magzatvíz elfolyását hogyan tudod nézni.

 10. Gigi 2018. április 25. szerda at 06:51 - Reply

  Kedves Orsi!

  Létezhet, hogy a nyákdugó már a 31. héten elkezd távozni? Elég kis mennyiségű, de egyértelműen kocsonyás anyaggal találkoztam a wc-papíron. A színe halvány sárgás volt, leginkább az oldódófélben lévő zselatinra tudom hasonlítani. Se vérzésem, se görcseim nincsenek, múlt héten a méhszájam is 3000 volt még. Aggódjak és rohanjak orvoshoz, vagy csak ha egyéb tünetem is lesz?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • lenardorsi 2018. április 25. szerda at 08:28

   Kedves Gigi! Van, hogy egy kis részlet belőle hamarabb távozik. Beszélj azért mindenképp az orvosoddal majd róla! További szép várandós heteket kívánok!

Szólj hozzá!

ÍRJ NEKEM!