Ez már a nyákdugó lenne? Hogy néz az ki? – Elment a nyákdugóm! Most mit is kell csinálni?

– kérdik tőlem gyakran a szülés előtt álló kismamák telefonon, e-mailben vagy itt, a Dúla blog hozzászólásai között. A nyákdugó megjelenése valóban a vajúdás közeledtének egyik hírnöke, így örülj neki, hiszen kisbabád érkezését jelzi!

Nyákdugó távozása

“Mi az a nyákdugó?”

Ez egy kocsonyás-nyálkás anyag, ami a várandósság idején a méhnyakat lezárva megálljt parancsol a felfelé igyekvő kórokozóknak.

“Hogy néz ki a nyákdugó?”

A nyákdugó lehet – ahogyan a neve is mondja – dugó-szerű, kocsonyás, de csirizes vagy nyálkás, folyékonyabb állagú is. Ez utóbbi esetben akár erősebb folyásként is érzékelheted a távozását. Színe a sárgás-rózsaszínestől a pirosas-barnásig változhat. Az alábbi videóban megnézheted, mire számíts majd:

Ami nagyon fontos a szülés megindulásával és a vajúdást megelőzően a hüvelyváladékkal kapcsolatosan, az a vele együtt távozó vér mennyisége. A méhszáj tágulása járhat némi vérzéssel, barnás-pirosas pecsételéssel, de ez sosem lehet annyira bőséges, mint a menstruációs vérzés. Ha ilyet tapasztalnál, feltétlenül értesítsd választott kórházad, orvosod vagy szülésznődet!

“Mikor megy el a nyákdugó?”

Általában a korai vajúdás, azaz az ún. látencia szakban szokott feltűnni, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tapasztalod meg a létezését. Lehet, hogy a távozása után a vajúdás egy pár óra múlva beindul, de az is lehet, hogy még több napod vannak hátra a szülésig.

A szülés előtti napon találtam egy rózsaszínes nyálkás valamit a fehérneműmben. Ez már biztosan az, gondoltam…

– Ági

Nekem nem egy darabban távozott a nyákdugóm, hanem több részletben jött ki. Nem is dugószerű volt, sokkal inkább olyan, mint a tojásfehérje. Két-három napig tapasztaltam ezt, majd eltelt még újabb két-három nap, és akkor indult útnak a kisbabám.

– Kriszti

A Dúla blog szüléstörténetei között számos olyat is találsz, ahol az édesanyák a nyákdugó távozásáról is beszámolnak. Ha szeretnéd ezeket elolvasni, kattints ide!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!