A szülések egy része úgy indul, hogy megreped a magzatburok és elfolyik a magzatvíz. Jó, ha tudod, ilyenkor mi is történik a testeddel és a kisbabáddal, és azt is, hogy mit tegyél. Kismamák burokrepedéssel, magzatvízelfolyással kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdéseit gyűjtöttem csokorba.

1. Hogyan folyik el a magzatvíz?

A kisbaba a várandósság ideje alatt a magzatvízzel teli burokban biztonságos körülmények között fejlődik.  A magzatburok megrepedése és a magzatvíz elfolyása általában minden különösebb előjel nélkül szokott történni. A magzatvíz a burok kisebb-nagyobb repedésén át a méhszájon keresztül a hüvely irányába csordogál. Az anyák általában a hasban érzett kis pukkanásról vagy roppanásról számolnak be, majd ezután szép lassan vagy épp ellenkezőleg, nagyobb mennyiségben elkezd folyni a magzatvíz.

2. Mikor szokott megrepedni a magzatburok?

Leggyakrabban a vajúdás ideje alatt megy el a magzatvíz. Ha nem avatkoznak be, és nem akarják burokrepesztéssel gyorsítani a szülés folyamatát, akkor többnyire a kitolás fázisban vagy azt megelőzően számíthatsz a magzatburok spontán megrepedésére. Persze az is lehet, hogy ez a fájások megindulását követően vagy a tágulási szakban következik be. (Olvasd el Bogi szüléstörténetét, akinek a kitolás előtt közvetlenül és Dittke szüléstörténetét, akinek a 2 cm-es tágulást követően repedt meg a magzatburka.)

Idő előtti burokrepedésről akkor beszélünk, ha a víz a szülésre kiírt terminus környékén, de a fájások beindulását megelőzően folyik el. Ilyenkor a kontrakciók általában egy pár órán belül megindulnak, de előfordulhat az is, hogy ennél többet váratnak magukra. (Ha kíváncsi vagy burokrepedéssel induló szüléstörténetre, olvasd el, hogyan született meg Bendegúz.) A várandósok mintegy két százalékánál az idő előtti burokrepedés a betöltött 37.  hét előtt történik. Ebben az estben a koraszülés veszélye miatt mihamarabb kórházi felvételre van szükség.

3. Szivárog vagy ömlik a magzatvíz?!

A távozó magzatvíz mennyisége attól függ, hogy a burok melyik részen repedt meg. Ha a méh felső részén, akkor cseppenként is szivároghat. Ebben az esetben fontos meggyőződni róla, hogy magzatvízről vagy vizeletvesztésről van-e szó – ez utóbbi ugyanis gyakran előfordul az utolsó hetekben. A magzatvíz jellegzetesen édeskés, vizelettel össze nem téveszthető illatáról könnyen felismerhető. Színe normális esetben az átlátszótól a homályos sárgáig terjed. Ha a burok az alsó részen repedt meg, akkor is lehetséges, hogy csak kisebb mennyiségű víz csordogál a kisbaba feje előtti részből (a koponya medencébe ékelődve elzárja a magzatvíz többi részét), más esetben viszont nagyobb mennyiségű víz is távozhat.

4. Mit tegyek, ha megrepedt a magzatburok?

Először is őrizd meg a nyugalmad, kapkodásra nincs ok. Használj betétet, ami abban is segítségedre lesz, hogy a magzatvíz színéről és mennyiségéről információd legyen. Nagyon fontos a higiénés szabályok betartása, hiszen a burok megrepedésével a kórokozók előtt nyitott az út a baba felé. A felülről csorgó magzatvíz folyásirányával meggátolja a kórokozók feljutását, de ügyelni kell arra, hogy ezután semmi sem kerülhet a hüvelybe. Ülőfürdő helyett tusolj, tampon helyett mindenképp betétet használj, és az egyébként szülésindításra olyan jól bevált szex sem javasolt ilyenkor.  Ezt követően mindenképpen hívd fel a hírrel szülésznődet, orvosodat vagy a kórházat, ahol szülni fogsz, hogy a továbbiakat megbeszéljétek – majd irány a szülészet. Ha a kórházba érve nem érzel fájásokat, a felvételi vizsgálat után várakozás következik. Az orvosod az adott kórházban érvényes protokoll szerint 12-24 órát is várhat, mielőtt szülésbeindítás mellett döntene.

5. Mi történik eközben a kisbabámmal?

A babával minden rendben van, nem marad “szárazon”. Ha a magzatvíz egy része el is folyik, állandóan termelődik helyette új. A várandósság végén a magzatvíz egyharmada egy órán belül újratermelődik, és a teljes magzatvízmennyiség is pár óra alatt alatt teljesen kicserélődik.

Forrás: Stadelmann: A bába válaszol Katalizátor Könyvkiadó, 2007.

Olvass még többet a burokrepedésről a Dúla blogon!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!