Augusztusban Sepsiszentgyörgyön jártam, ahová az Erdélyi Dúlák Egyesületének dúlái hívtak meg nyári előadássorozatukra. Öt szép és felejthetetlen napot töltöttem náluk és velük – ezúton is köszönöm a szíves vendéglátást.

A nyári előadássorozat első felében Singer Magdolna tartott előadást és képzést “Vendégbabák” ajándékai címmel. Babás gyászcsoportot én is vezettem már, így tudom, milyen fontos és hiánypótló tudás az, amit Magdi immáron Erdélybe is eljuttatott. Amíg a kedves dúlatársak és más érdeklődők ezen a gyászcsoportvezető képzésen voltak, addig alkalmam nyílt a környéket bebarangolni. Kísérőm Laci volt, Zsuzsa dúlatársam férje – a kint töltött napokban az ő vendégszeretetüket élveztem. Jártunk Zágonban, a Mikes kastélyban, Csomakőrösön, Kőrösi Csoma Sándor (jelképes, utólag újraépített) szülőházában, azután Gelencén, a csodaszép Szent Imre templomban és Brassóban is.

Erdélyben járt a dúlaPersze nem csak világot látni hívtak a dúla lányok, hanem felkértek, hogy tartsak előadást a császármetszés utáni természetes szülésről és a vajúdás alatti fájdalomcsillapítás gyengéd módszereiről. Sokan jöttek, pocakkal és anélkül, kisbabával is többen: úgy tűnt – bár pontos statisztikai adatokat nem tudok -, hogy itt, Erdélyben is egyre több édesanyát, családot érint a császármetszés és ennek következményei.

Dúla kollázsAz este teltházzal, a Bálint doktorok jó hangulatú előadásával fejeződött be, melyben meséltek erdélyi gyökereikről és hivatásukról. Kinti tartózkodásom egy zártkörű dúla-beszélgetőkörrel zárult, és ünnepeltünk is: 1 éves lett az Erdélyi Dúlák Egyesülete! Drága Lányok, drága dúlák, remélem, mihamarabb viszontlátjuk egymást!

1 éves az Erdelyi dúlak EgyesuleteOlvass még több személyes hangvételű írást a Dúla blogon!

Ha érdekel, hogyan segít a dúla, kattints ide!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!