Tudományos kutatások igazolják, hogy a megfelelő hordozóeszközben való helyes hordozás teljesen biztonságos a kisbabák és a hordozó személyek számára is.

Bár a babahordozás hazánkban is egyre népszerűbb a kisbabás családok körében, még sok kérdés, kétely és félelem él az emberekben a hordozással kapcsolatban. A legfőbb kérdés és félelem természetesen azzal kapcsolatos, hogy a hordozás kellőképp biztonságos-e a kisbabák számára.

Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a gyermekek és a hordozó személy számára is, amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz, és azt rendeltetésszerűen alkalmazzák.

Melyek a megfelelő babahordozó eszközök?

Mielőtt babahordozót vásárolunk, célszerű alaposan tájékozódni, hogy a kiszemelt eszköz megfelel-e a legmagasabb minőségi követelményeknek mind tervezését, mind gyártását tekintve. A megfelelő hordozóeszközben a baba feje, háta, gerince, csípője épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van.

A német “Öko-Test” magazin 1998-ban végzett vizsgálatot a babahordozó eszközökről. Huszonnyolc hordozót vizsgáltak meg, ezek közül mindössze öt kapta meg az „ajánlott” minősítést: ebből négy hordozókendő. (Az egyéb hordozóeszközök hibája elsősorban a különböző támasztási lehetőségek megoldatlansága volt.)

A hordozókendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek kb. 4 éves koráig elöl- csípőn- és háton hordozásra. Amint azt a hordoznijo.hu honlapon is olvasni lehet: a kendőben való helyes hordozás segíti a baba egészséges ortopédiai, neurológiai és pszichológiai fejlődését. A babahordozás megkönnyíti a hétköznapokat: a közlekedést, a házimunkát, a szabadidős tevékenységeket.

Hogyan hordozzunk helyesen?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő eszközt, akkor annak rendeltetésszerű és anatómiailag helyes használatára is figyelni kell:

  • A gyermek lehetőleg függőleges helyzetben, kellő magasságban legyen a hordozóeszközben, és szorosan simuljon hordozójához (bármerre dőlünk/fordulunk, a baba teste ne távolodjon el a miénktől). Ez a testhelyzet biztosítja a szabad légutakat.
  • A kicsi hátát ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét (amennyiben kellően szoros is a kötés).
  • Ha a csecsemő nem tartja még a fejét, akkor a hordozó(kendő) szárával kell megtámasztani a buksiját.
  • A baba lábai terpeszben legyenek, a térdei behajlítva. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.
  • A gyermek mindig felénk nézzen hordozás közben! Az arccal kifelé fordított hordozás nem tesz jót a gerincének, a csípőjének, és pszichésen is megterhelőbb a számára.
  • Az elölhordozás kb. 4 hónapos korig javasolt. Ha a baba eléri az 5-7 kilós súlyt, akkor a hordozó személy egészsége szempontjából a csípőn és háton hordozás ajánlott.

Hordozókendő tanfolyamokon könnyen elsajátítható a babák és kisgyermekek biztonságos és kényelmes hordozása.

Mészáros Anikó babahordozási tanácsadó, hordoznijo.hu

Olvass még a hordozásról a Dúla blogon!

Iratkozz fel a hírlevélre!