Nincs is jobb dolog annál, mint a 9 hónapon keresztül a pocakodban növekvő, de az azóta már megszületett kisbabával összebújni, szoptatni, és közben a várandósság alatti testi-lelki egységet újra átélni! A szoptatásnak emellett számos előnye van:

  1. Az anyatej összetétele változik és tökéletesen illeszkedik kisbabád életkorához és igényeihez.
  2. Az anyatej gazdag immunanyagokban, azaz óvja és védi kisbabádat a betegségekkel szemben, így a szoptatott kisbabák ritkábban betegek. Ha esetleg megbetegszenek, az anyatejnek köszönhetően hamar meg is gyógyulnak.
  3. A 6 hónapig kizárólagosan szoptatott babák a későbbiekben ritkábban szenvednek allergiás megbetegedésekben.
  4. A szoptatás segíti a kötődést. A mellből való táplálás érintést, közvetlen testkapcsolatot is jelent: a kisbabád érzi közelségedet, tested melegét és szeretetedet.
  5. A szülés után a szoptatás során felszabaduló oxitocinhormon nagy szerepet játszik abban, hogy a méh minél hamarabb összehúzódjon, és a méh sebe minél kevésbé vérezzen.
  6. A szoptatás kényelmes, hiszen az anyatej steril, megfelelő hőmérsékletű és mindig rendelkezésre áll, amikor csak kisbabád igényli.
  7. A szoptatás költséghatékony és környezetbarát: nem kell tápszerre, cumisüvegekre költened, és nem termelsz vele feleslegesen szemetet.
  8. A szoptatás csökkenti a mellrák és a csontritkulás kockázatát.
Szoptass - kisbabádnak és neked is számtalan előnyöd származik a szoptatásból

 

Szeretnél még többet olvasni a szoptatásról a Dúla blogon? Kattints ide!

Iratkozz fel a Dúla blog hírlevelére!