Dúlaként nem csak a megszületésnél, hanem a várandósság alatt, sőt, azelőtt is gyakran jelen vagyok. Tudom, hogy a fogantatás sajnos egyre több párnál jelent problémát, ezért ez a téma is nagyon érdekel, és sokat olvasok róla. Ennek kapcsán egyre gyakrabban találkozom a gyermekáldásra váró asszonyok a PCOS problémájával.  Arra gondoltam, hogy megkérdezem kedves ismerősömet, Zellei Tündit, aki maga is PCOS érintett, és a téma jó ismerője, hogy írjon erről a jelenségről. Külön örültem, hogy Tündi a PCOS kezelése kapcsán a táplálkozásnak nagyon nagy szerepet tulajdonít. Nekem is mély meggyőződésem, hogy nagyon nem mindegy, mit eszünk… Legyünk egészségesek vagy PCOS-ok, a szénhidrát bevitelének csökkentése mindenképp az egészségünket szolgálja.

Tündi írásának végén pedig játssz velünk! Főzőiskolai alkalmat nyerhetsz, ahol Tündi vezényletével egészséges és finom ételek készítését tanulhatod meg.

A PCOS az egyik leggyakoribb meddőségi probléma, ami mögött egy bonyolult anyagcserezavar áll. Előfordulhat, hogy egyéb hormonális betegségek társulnak hozzá, ilyen betegség például az inzulinrezisztencia. A PCOS a petefészekben apró cisztákat okoz, és ezáltal nehezíti meg a várandósságot. Tünetei között a menstruációs zavar, a meddőség, az elhízás, a szőrösödés, a pattanásos bőr, a barna sebek, az inzulinrezisztencia és a diabétesz szerepelhetnek. A PCOS diagnosztizálását és kezelését endokrinológus szakorvos végzi. A PCOS-t napjainkban gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. Megfelelő diétával, rendszeres testmozgással jelentősen javítható az érintettek életminősége, illetve a gyermekvállalás is egyre kevésbé jelent problémát. A PCOS kezelése kapcsán a megfelelően összeállított diéta kulcsfontosságú. A betegség a mai ismereteink szerint teljesen nem gyógyítható, viszont kezelhető, karben tartható, azaz a beteg jobb életminősége elérhető.

És hát az én történetem: hosszú éveken keresztül próbálkoztam lombikbébi programokkal, hogy végre édesanya lehessek. A rengeteg hormonkezelés következtében felborult a hormonháztartásom, pattanásos lett a bőröm. Nagyon zavart ez az állapot, ezért másfél évvel ezelőtt elmentem bőrgyógyászhoz. Rám nézett és azt mondta: Maga PCOS-s! Azonnal elküldött nőgyógyászhoz és endokrinológushoz, akik megállapították, hogy PCOS betegségben és inzulinrezisztenciában szenvedek. Ekkor kezdődött a teljes kétségbeesés és kálvária. Elmentem dietetikushoz, hogy megkérdezzem, mit és hogyan ehetek. Kaptam egy listát az általam fogyasztható ételekről, és arról, hogy miben mennyi szénhidrát van. Az endokrinológusom napi 140-160 g szénhidrátot írt elő. Akik ebben a betegségben szenvednek, azoknak teljesen ki kell iktatnia a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, azaz a finomliszteket és a cukrokat. Az inzulinrezisztencia kettes típusú cukorbetegségnek felel meg, így ennek megfelelően számolni kell a bevitt szénhidrát mennyiséget, illetve ügyelni kell arra is, hogy kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat vegyünk magunkhoz.

A lassan felszívódó szénhidrátok kategóriájába a kedvenc ételeim, mint pl. a kenyerek, péksütemények, desszertek vagy tészták sajnos nem fértek bele. Ekkor igazán kétségbeestem… Rengeteget olvastam, kutattam, mit mivel lehet helyettesíteni, és hogyan tudok magamnak egészségesen és szénhidrátcsökkentetten ugyanolyan finom kenyereket, desszerteket készíteni. Elkezdtem kísérletezni, és egyre finomabb sütemények és kenyereket sütöttem. A barátaim nem tudták megállapítani, hogy ezek más, ámde egészségesebb alapanyagokból készültek. Sajnos általánosan elterjedt tévhit, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Ezen felbuzdulva arra jutottam, hogy másoknak is megmutatom, hogy mindez lehetséges, és ezáltal a PCOS betegségben szenvedőknek is segítséget nyújtok. Rengeteg nőt érint a PCOS. Nekik is szeretném megmutatni, hogy egy kis plusz idő ráfordítással elkészíthetik magunknak kedvenc ételeinket, süteményeinket egészségesen, cukormentesen és szénhidrátcsökkentetten.

Így született meg a honlapom, a zelleitundi.hu, ahol a kurzusaimmal és a PCOS-sel kapcsolatos fontos információk olvashatóak, illetve közben a Salt ‘n Pepper főzőiskola oktatója is lettem, ahol dietetikai tanácsadással egybekötött PCOS főzőtanfolyamokat tartok. Jelenleg saját liszten kísérletezem, hogy finom, de szénhidrátcsökkentett kenyerek, kelt tészták és sütemények készülhessenek.

Ha érintett vagy, vagy szeretnél te is egészségesebben, kevesebb szénhidrátot fogyasztva étkezni, akkor Tünditől sok mindent megtanulhatsz. A honlapja mellett Facebook oldalt is üzemeltet,  ott is érdemes szétnézni.

A Dúla blog olvasójaként most játékra hívlak. Válaszolj helyesen a következő 3 kérdésre, és nyerd meg a Tündi által felajánlott Salt ‘n Pepper  főzőalkalmat! Kedvcsinálóként nézd meg, milyen főzőkurzusokból választhatsz!

1. Miért készít Zellei Tündi cukormentes és szénhidrátcsökkentett ételeket?

a, mert PCOS orvosspecialista

b, mert PCOS szindrómája van

c, mert PCOS dietetikusspecialista

2. Milyen PCOS-specialitásai vannak Zellei Tündinek?

a, sütemények, kenyerek, tészták

b, levesek, húsételek, saláták

c, sajtok, vajak, joghurtok

3. Hol tartja főzőtanfolyamait Zellei Tündi?

a, a Salt ‘n Pepper főzőiskolában, a Váci úton

b, a Gastropolisban, a Hegedűs Gyula utcában

c, az Essencia főzőiskolában, a Szentkirályi utcában

Küldd be a válaszokat 2013 február 10-ig a dula{kukac}lenardorsi{pont}hu email címre. Tüntesd fel mindhárom kérdésnél a helyes válasz betűjelét – aztán már csak a sorsolást kell megvárni. :-)

Sorsolás: 2013 február 11-én.

A  játékon való részvétellel hozzájárulsz ahhoz, hogy e-mail címed bekerüljön a Dúla blog adatbázisába, és hogy a későbbiekben hírlevelet küldhessek az e-mail címedre. (A hírlevelekről bármikor le tudsz iratkozni a levél végén található linkre kattintva.)

Küldd be mihamarabb a 3 helyes választ és nyerj!

A nyertes: Bozsér Anikó. Köszönöm mindenkinek a részvételt!