Magdival kislánykorunk óta vagyunk barátnők. Az élet hol közelebb visz, hol távolabb sodor minket egymástól, de karácsony közeledtével minden évben összejövünk – ez már hagyomány. A karácsonyi  találkozónkon mondta el, hogy várandós, és a nyolc (!) fiú és két kislány után újra kisbabát vár. Július 3-án hajnalban aztán megszületett Erzsébet baba.

A Nők Lapjában is szerepeltek, még "csak" 9 gyerekkel

Pár éve a Nők Lapjában is szerepeltek, itt még “csak” 9 gyerekkel

Amikor összeházasodtatok, gondoltátok, hogy ilyen sokan lesztek?

Nem. Arra vágytam, hogy a férjemtől legyenek gyerekeim, de nem gondolkoztam azon, hogy hány. Amikor az első három gyerek gyors egymásutánban megszületett, akkor már gondoltam, hogy sokan leszünk.

Ti is kilencen vagytok testvérek. Ezt hogyan élted meg gyerekként?

Nehéz volt elfogadni, hogy még egy baba születik, azután még egy… Azt gondoltam, hogy ennyi gyerek kizárólag lemondással és áldozattal jár, de most, hogy magam is anya vagyok, rájöttem, hogy lehet máshogy. Erős nyomás jön a világból, hogy biztosítsunk be mindent. Racionálisan nem mernénk ekkora családot vállalni, de a hit erőt ad.  A katolikus egyház neokatekumenális közösségébe járunk, és nap mint nap tapasztaljuk, hogy az Isten gondoskodik.

Milyen érzéssel töltött el, amikor megtudtad, hogy újra kisbabát vársz, aki immáron a 11. gyermeked?

Nagyon örültem, amikor megtudtam. Azt hiszem, ösztönösen vágyom rá, hogy újra és újra várandós legyek. És hát Erzsébet a babára kicsit várnom is kellett. Az első hét gyerek gyorsan összejött, de most két év is eltelt a legkisebbek születése között.

Hogyan viseled a várandósság hónapjait? Vannak-e bevált praktikáid a kilenc hónapra?

Nagyon jól, mert szeretek várandós lenni. Nincsenek különösebb trükkjeim, talán csak a visszérharisnyát említeném. Élem az életem, mint bármikor máskor, és igyekszem minél többet kettesben lenni a férjemmel. Évente legalább egy hetet a gyerekek nélkül töltünk – ehhez mindketten ragaszkodunk.

Hogyan szoktál készülni a szülésre?

Nem készülök rá külön, mert szerintem nem is igazán lehet rá felkészülni. Minden szülésem más és más volt. Borbála két évvel ezelőtt nagyon gyors volt, szinte alig értünk be a kórházba. Erzsébet születése most kissé tovább tartott, de kevésbé fájdalmasnak éltem meg, mint az előzőt.

És most jöjjenek a hétköznapokra vonatkozó, praktikus kérdések. Napközben egyedül vagy a gyerekekkel?

Az ötödik gyerek megszületése óta van egy állandó segítségem. Átlag napi hét órát van nálunk, és ha elmegyünk valahová kettesben a férjemmel, akkor többet. Mindig tudja, mit kell tennie: pelenkáz, tereget, elviszi a kicsiket a játszótérre. A férjem a hétköznapokban keveset segít, mert csak hat óra körül ér haza. A nagyobb gyerekekre is számíthatok: ők szoktak bevásárolni, és a kicsik körül is sokat  segédkeznek.

Hogyan tudsz ennyi gyereket felöltöztetni?

Elég hamar önállóságra nevelem őket. Három-négy évesen már maguk öltözködnek. Van egy nagy ruhásszekrényünk, ahol méretek szerint tartjuk a kisebbek ruháit. Van az óvodáskorúaknak egy polc, aztán a kisiskolásoknak, és onnan választanak maguknak. Gyakran a nagyobbakat is befogom, ők is segítenek a kicsiket felöltöztetni.

Hogy zajlik az esti fürdetés?

Két fürdőszobánk van. Az egyikben van kád, és előfordul, hogy  a négy kisebb egyszerre fürdik benne. A nagyobbak meg a zuhanyozni szoktak a másik fürdőszobában.

Hogyan jutnak el a gyerekek óvodába, iskolába?

Ebből a szempontból nagyon jó helyen lakunk: épp a házunkkal szemben van az iskola és az óvoda, csak át kell sétálni. A különórákra meg vagy én viszem őket, vagy megkérem valamelyik nagyobbat, hogy kísérje el a testvérét. Ők már gimnazisták, és önállóan közlekednek a városban.

Milyen autóban fértek el ennyien?

A férjemnek egy hét üléses céges autója van, abba szoktunk bepréselődni. Második autót nem éri meg fenntartani, mert annyit nem használnánk. Most  indulunk a héten Balatonra nyaralni. Erre az alkalomra béreltünk egy buszt, amiben minden gyerek – és a csomagok is – kényelmesen elférnek.

Nagyon jó nyaralást, érezzétek jól magatokat!

Magdi és Erzsébet baba

Magdi és Erzsébet baba