Fotó: Haralambidou Anthoula

Rózsa Ibolya szoptatási tanácsadó és három fiú édesanyja. Első kisfia az Egyesült Államokban született, ott találkozott először a La Leche Ligával. A Liga iránymutatásának segítségével sikerült második és harmadik gyermekét problémamentesen szoptatnia. A La Leche Liga Magyarországon is évek óta működik, melynek Ibolya önkéntes tanácsadója lett: telefonon keresztül és baba-mama csoportokban segíti az édesanyákat. 2002 nyarán letette a legmagasabb szintű, nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadói (IBCLC) vizsgát, és azóta magánpraxisban is segíti a hozzá fordulókat. A beszélgetésünk alatt kiderült: Ibolya rengeteget tud a szoptatásról, és szenvedélyesen szereti hivatását. Szoptatási szaktanácsadó társaival mostanra azt is elérték, hogy a Semmelweis Egyetemen laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő képzés induljon.

Ibolyát a szoptatás kezdeti időszakáról kérdeztem. Várandósként bizony készülni kell a szoptatásra, ez is az anyává válás fontos témája. Lehet, hogy lesz bőven tejed és a babád is jól szopik, de adódhatnak olyan problémák vagy nehézségek, melyek megnehezítik az első napokat és heteket. Jó ezekről tudni, és arról is, hogy szükség esetén kihez fordulj segítségért.

Hogyan érdemes a várandósság alatt a szoptatásra készülni?

Fizikailag sehogyan! Nem kell törölközővel dörzsölni, előkészíteni a mellbimbót, ahogyan ezt gyakran tanácsolják. Sokkal fontosabb, hogy a kismamák már a várandósság idején se mossák szappannal, tusfürdővel a mell területét – a tisztálkodáshoz elegendő a sima víz. A felkészülés részeként ajánlom a szoptatásról szóló megbízható információk böngészését, olvasását, esetleg egy szoptatásra felkészítő tanfolyam elvégzését (ilyet Ibolya is vezet: www.iboly.hu – a szerk.).

Mikor érdemes a szoptatós melltartót megvenni?

Azt szoktam tanácsolni a kismamáknak, hogy ne hamarkodják el a beszerzést. A várandósság alatt is folyamatosan változik a mell, és majd csak a baba megszületését követően, a tejbelövellés után lehet igazán látni, hogy milyen kosárméretre van szükség. A tejbelövellés idején ugyanis még nő az emlő, de igény szerinti szoptatás mellett szépen beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, és néhány hét alatt eléri a mell a szoptatás alatti normál méretét. Ha a várandósság utolsó heteiben olyan melltartót vesz a kismama, amibe még bele tud tenni egy-két melltartóbetétet, akkor az valószínűleg kényelmes lesz az első hetekben. Utána pedig ahogy lead a várandósság alatt felszedett kilókból, úgy változhat a mellkas körfogatának mérete is, tehát ismét oda lyukadunk ki, hogy ráér a melltartóvásárlás. Hozzátenném, hogy van, akinek egyáltalán nincs szüksége melltartóra.

Milyen melltartóbetétet javasolsz a mamáknak?

A mosható pamut betéteket ajánlom. Ez alatt jól szellőzik a bőr, és ráadásul újra használhatóak.

Megszületett a baba. Milyen tipikus problémákkal és kérdésekkel fordulnak hozzád a gyermekágyas anyukák?

A leggyakrabban arról panaszkodnak, hogy úgy érzik, nincs elég tejük. Szerencsére ezen könnyű segíteni. (Nagyon kevés olyan édesanya van, akinek valóban nem termelődik elegendő teje, de erre az első hetekben mindenképpen fény derül.) A legfontosabb ilyenkor, hogy az anya ne habozzon szakképzett segítséget kérni! A szoptatási tanácsadó meg tudja mondani, hogy miért nem elegendő az anyatej. Lehet, hogy a baba nem szopik elég hatékonyan, vagy esetleg az édesanya nem jól teszi mellére a kicsit, de ezekre a problémákra van megoldás. Akkor sem kell elkeseredni, ha a baba esetleg átmeneti pótlásra szorul, mert a szakértő segítő tanácsait követve vissza lehet térni a kizárólagos szoptatásra.

Másik eleinte jelentkező és tipikus nehézség a fájó, kisebesedett mellbimbó. A szülés utáni kezdeti érzékenység, kis fokú sebesedés normálisnak tekinthető, és pár napon belül magától gyógyul. Ha azonban a fájdalom elhúzódik, fokozódik, vagy további sebesedést tapasztal az édesanya, mindenképp keresse fel a szoptatási tanácsadót! A sebesedés leggyakoribb oka egyébként a helytelen mellretétel, vagy a baba rossz szopási technikája szokott lenni. A fájdalmat semmiképp nem kell tűrni, a probléma jól orvosolható.

A harmadik nehézség, amivel a frissen szült anyák hozzám fordulnak, hogy nem gyarapszik eleget a kisbabájuk. Ilyenkor persze rögtön felmerül a kérdés, hogy mit is jelent a „normális” testsúlygyarapodás az első hetekben. Ezt a kérdést mindig egyénileg, személyre szabottan kell eldönteni. Valódi gond csak akkor van, ha a baba súlya esik, ha nincs legalább 4-6 világos színű, nehéz, vizelettel teli pelusa, vagy ha nincs legalább 3-4 krémes állagú széklete az első hetekben. Ha a tünetek mellé ébreszthetetlen aluszékonyság társul, akkor mindenképpen hívjunk orvost a babához. Az ébreszthetetlen aluszékonyság nem azt jelenti, hogy a kisbaba hamar bealszik a szopásba, hanem azt, amikor hosszú órákat alszik és nem lehet felébreszteni, nem szopik, nem sír, nem nagyon reagál.

Szerencsére ma már több jól képzett szoptatási tanácsadó is tevékenykedik országszerte. Hogyan lehet őket megtalálni, és a segítségüket kérni?

Ingyenes, telefonos szoptatási tanácsért a La Leche Liga-hoz  fordulhatnak az anyukák. Másik lehetőség, hogy megkeresnek egy laktációs szaktanácsadót. Ők térítési díj ellenében személyes tanácsadást végeznek. Oldalunkon megtalálható az összes IBCLC vizsgát tett tanácsadó elérhetősége. Ajánlom még a szoptatasert.hu és a szoptatasportal.hu portálokat, ahol megbízható forrásból hasznos információkat olvashatnak az érdeklődő kismamák.

További, szoptatással kapcsolatos cikkeket itt találsz a Dúla blogon.

Iratkozz fel a hírlevélre!